15 december 2014

Snart utdelning från Skistar

Tredje advent har passerat och äntligen lite snö på backen, jag känner direkt ett visst sug efter skidåkning. Helgens tvsändningar från alpina världscupen i Åre gjorde också sitt till, även om jag numer helst åker på längden.

Det får mig också att tänka på Skistar, ett av de få bolag som har brutet räkenskapsår och lämnar utdelning lagom till jul. Rapporten kommer i veckan, sammanhängande ledigheter och en något billigare krona kanske kan få bokningarna att öka.

Men jag är ändå tveksam, håller det att höja liftkortspriserna år ut och år in? Någonstans finns en smärtgräns. Liftkortsförsäljningen är Skistars viktigaste inkomstkälla, men frågan är om man inte biter sig själv i svansen genom att höja priserna varje år, dessutom ofta en bit över inflationen. Skistars investeringar kostar naturligtvis, men hur höga liftkortspriser tål fjällbesökarna?

Ett sätt att få ned kostnaderna är att vara aktieägare i Skistar, en rabatt på 15 procent lämnas då på skipass, skidhyra och skidskola. Det krävs ett innehav av 200 aktier i Skistar för att kunna utnyttja rabatten.

Vi har ännu inte planerat in någon skidresa i år, de senaste åren har vi åkt till Alperna till förmånligt pris. Vi har sytt ihop en egen resa med billiga flygbiljetter och boende, det är alltid lika spännande att komma till ett nytt ställe.

Alperna ger dessutom en större totalupplevelse med fantastisk skidåkning och vyer, god mat och ofta en skön vintersol. Ja, vi får se var vi hamnar i år, men det lutar nog åt en resa söderut.

Hur som helst ska det bli intressant att ta del av Skistars siffror på torsdag och se om aktien följer säsongsmönstret.

8 kommentarer:

Anonym sa...

De sista åren jag varit i Åre har det var många nyrika ryssar på plats. Det skyltas på ryska vid liftarna osv.

Man kan tänka sig att just ryska turister minskar när deras köpkraft minskar med rubelns fall. Kan kanske påverka resultet negativt framöver.

hankman84 sa...

Hej Finansmamman,

som fattig student skulle jag mycket uppskatta om du berättade hur man kan gå till väga för sätta ihop ett paket med flyg och hotell till alperna själv. Då mest hur man hittar och förhandlar fram bra pris med hotell.

Anonym sa...

Hej Finansmamman!

Hur funkar det här med ISK?
Om jag har ett månadssparande till mitt ISK och därefter köper fonder för de pengarna.
Vad händer med värdet på mitt ISK då?

finansmamman sa...

Till Anonym,
Ja, som det ser ut just nu i Ryssland är dina tankegångar nog riktiga.

Till Hankman,
Vi har bott i lägenhet, avsevärt billigare än hotell. Enklast att boka genom turistbyråerna på respektive ort eller ortens egna hemsida. I Frankrike har vi bokat genom Pierre Vacances. Veckobokning är billigast och lättast att hitta. Via nätet har vi bokat flyg vidare med tåg och buss.

Till Anonym2,
Jag förstår inte riktigt vad du menar.

Anonym sa...

Nja, vilka försöker inte höja sina avgifter mer än inflationen som t.ex. hyresvärdar.

Med tanke på kronans ras mot alla valutor förutom rubeln och den norska kronan så tror jag att många avstår alperna och svindyra euroländer.

finansmamman sa...

Ja, det kanske sker ett skifte till de svenska fjällen i år. Ser fram emot bokningssiffror för både Skistar och arrangörer till Alperna.

Anonym sa...

Hej
Har åkt till Österrike de sista åren. Gemutlichkeit och helhetsupplevelsen går inte att jämföra med Sv. Det mesta är inte dyrare i Ö än i Sv. Liftkort kanske någon hundralapp dyrare men det går inte att jämföra systemen mot Sv. Gulaschsuppe i en almhütte ca 4 Euro Winersnitzel på kvällen ca 9euro. Tror knappast du får det på rest för det priset i SV.

finansmamman sa...

Ja, dessutom är chansen till sol bättre i Alperna.