10 december 2014

Superstyrelse i Kinnevik

Dagens snackis måste väl ändå vara att Anders Borg föreslås till Kinneviks och Millicoms styrelser, spännande! Ett bra val med tanke på hans gedigna erfarenheter, för att inte tala om det internationella kontaktnät han byggt upp genom åren.

Ett nytänkande Kinnevik som ligger i framkant  inom sina verksamhetsområden på tillväxtmarknader lockar säkert Anders Borg och jag tror det passar honom bra. Hur som helst är det spännande att vara aktieägare i Kinnevik.

Jag är i det närmaste klar med avstämningen av portföljen och har kvittat så gott det går. Överlag ser det bra ut, jag är nöjd med uppgången för "mina" bolag. Men några innehav har inte hängt med uppåt, jag tänker på Elekta och Ratos.

Ratos har tagit mycket stryk för sin investering i oljeservicebolaget Aibel, som visat sig vara illa tajmat, åtminstone hittills. Det var dock inte längesedan oljeanalytiker spådde ett oljepris runt 100 dollar, det visar hur svårt det är att spå utvecklingen för både råvaror och börsbolag. Det hjälper inte att vara expert.

Nu består inte Ratos bara av Aibel, utan även 16-17 andra bolag ingår. Flera transaktioner har skett under året, det senaste tillskottet är finska optikföretaget Ledil, SB Seating är sålt och Inwido är satt på börsen. Jag är nyfiken på utdelningen i Ratos, finns det utrymme för en liten höjning?

Jag ser fram emot Nobelfestligheterna ikväll och de fantastiska upptäckter som ska belönas. Det blir middag framför tv:n, men inte lika festlig som i Stadshuset, jag siktar på något så enkelt som tacos.

10 kommentarer:

Kristina sa...

Jag köpte lite extra Kinnevik, även om nu Anders Borg måste sitta i "karantän" ett tag till.
Hälsningar

finansmamman sa...

Hej, hoppas Kinnevik blir en bra placering!

Anonym sa...

Hej, undrar hur du gör med Elekta, behåller du eller säljer?
Hälsningar Marie

Anonym sa...

Ratos är inte bara AIBEL,men dock ett tungt sänke i en spännande bransch.Skall bli mycket intressant att se hur AIBEL går vidare mot nya uppdrag i olje- och gassektorn./Classe

Anonym sa...

Hej
Du säger att du är nyfiken på Ratos utdelning men hur kan egentligen ett bolag år efter år dela ut mer än vad dom har i vinst? är det bra?
Christian

finansmamman sa...

Hej,
Till Marie,
Ja, jag behåller Elekta tills vidare.

Till Classe,
Ja, vilka åtgärder kommer att ske, intressant.

Till Christian,
Ännu inget beslut taget om vårens utdelning, men pengar bör finnas i kassan efter årets transaktioner.

Anonym sa...

Till finansmamman:
Vad vill Ratos med AIBEL?-Hanka sig fram som nu,dvs.som ett offshorevarv med i princip sammankopplingar av underställ och moduler-eller specialicera sig som ex.vis Aker Solutions - Egersund med en tydlig Hi-Techprofil med eget kunnande inom i detta fall subseateknik,nu senast med gaskompression som förlänger levnadstiden för olje/gasfälten i detta fall,Åsgardfältet.
Det senaste spännande nytänkandet som skedde hos AIBEL var väl byggandet/sammansättningen av HiLoad:en 2008-2009 i Haugesund.En ny teknik för lastning av tankfartyg ute på oljefälten ute till havs.Idén kom utifrån,men AIBEL hade option på ca 14st enheter.Tyvärr kom finanskrisen emellan innan HiLoad:en skulle ut på uppdrag i Mexikanska bukten.
En fundering man kan ha är:Besitter Ratos tillräckliga tekniska visioner för att ta AIBEL vidare i en mycket spännande bransch där hävstången är stor och genererar stora vinster när allt går bra,men tyvärr fungerar hävstången även åt andra hållet.Där befinner vi oss nu./Classe

finansmamman sa...

Bra frågor. Hoppas på svar under nya året av Ratos. Förmodligen ger investeringen i Aibel en svår huvudvärk just nu.

"För djupare förståelse" sa...

Hej,

Intressant! Oljepriset fortsätter att falla och har nu handlats under 50!

Jag har skrivit inlägg om både Kinnevik och Ratos. Kolla in inläggen här:

KINNEVIK

RATOS

/Näringslivsnörden
Besök Näringslivsnörden

finansmamman sa...

Tack för tipset!