5 december 2014

Volvo och Ericsson kvar i portföljen

Det blir extraval i mars och tills vidare gäller alliansens budget. Vi får fortsätta sväva i ovisshet vad gäller till exempel vinster i välfärden, arbetsgivaravgiften för unga och Förbifart Stockholm, ett projekt som för övrigt kostar flera miljoner om dagen så länge det är stoppat.

Det finns både vinnare och förlorare på regeringskrisen bland börsbolagen, men den som är vinnare ena dagen kan vara förlorare nästa, allt beroende på valutgången.

Ericsson har framgång i Indien, ett storkontrakt har tecknats som sträcker sig över sju år, kan vara värt över en miljard dollar. Positivt för Ericsson, men än så länge har ordern inte gett något större utslag på aktiekursen.

Ett annat bolag som fått en jätteorder i förhållande till sin storlek är vågkraftsbolaget Seabased. Kontrakt har skrivits för en stor vågkraftspark i Ghana, beloppet uppgår till över 400 miljoner kronor.

Något av ett genombrott, roligt. Vem vet, blir projektet lyckat kanske andra länder runt Afrikas kuster följer efter. I Sverige pågår ett projekt utanför Lysekils kust som jag skrivit om tidigare, läs gärna inläggen.

Seabased är dock inte noterat på börsen ännu, men vem vet, kanske noteras bolaget i framtiden. Jag hoppas vågkraft kan bli ett nytt område inom den förnyelsebara energin.

Ett bolag som haft det motigt är Volvo. Men nu syns äntligen en ljusning av orderläget i USA och Brasilien. Kursen har också sakta börjat återhämta sig, jag hoppas att den goda försäljningen håller i sig.

Jag behåller både Ericsson och Volvo i portföljen tills vidare.

Oj, redan andra advent, trevlig helg!

3 kommentarer:

Anonym sa...


Minns Ericsson undet IT-bubblans år 1999/2000...

Idag ett helt annat bolag som kan överaska.

finansmamman sa...

Ja, då hände det mycket, rekorduppgång för att sedan vika kraftigt nedåt.

Anonym sa...

Finansmamman skriver: "Ericsson har framgång i Indien, ett storkontrakt har tecknats som sträcker sig över sju år, kan vara värt över en miljard dollar. Positivt för Ericsson, men än så länge har ordern inte gett något större utslag på aktiekursen."

Storkontrakt? Det rör sig om ca 1 mdr SEK per år för ett bolag som årligen omsätter ca 120 mdr. Ordern motsvarar således mindre än en procent av årsomsättningen. Vilken förändring av aktiekursen hade Finansmamman förväntat sig?