30 januari 2015

Äntligen lyft för Sandvik

Det går bra på börsen, extra roligt att Sandvik överraskade med en bra rapport och äntligen blev det ett lyft för aktien. Visserligen finns orosmoln kvar, men jag hoppas och tror att det värsta är över.

För den tålmodige och långsiktiga investeraren kan det finnas potential i Sandvik, aktien har stått och stampat under en lång tid, inte obefogat i och för sig, men med stabilare efterfrågan, strukturella åtgärder och effektivisering ser framtiden ljusare ut för Sandvik.

Nu har både Volvo och Sandvik, två eftersläntrare, fått upp farten. Nästa vecka kommer Volvos rapport och jag hoppas förstås att den fina uppåttrenden ska fortsätta, men säker kan man ju aldrig vara. Läs gärna tidigare inlägg om Sandvik och Volvo.

Jag har fått ned priset på bilförsäkringen. I veckan ringde jag försäkringsbolaget i ett helt annat ärende, men passade på att fråga om bilförsäkringen och inom några minuter hade jag tjänat en tusenlapp genom att byta försäkringsbolag.

Nu ska bilen in på service på måndag så pengarna äts upp direkt dessvärre. Men det lönar sig alltså att jämföra försäkringar, det finns pengar att spara.

Trevlig Helg!

29 januari 2015

Säljer Getinge

Vilken revansch för Getinge, aktien steg kraftigt i samband med rapporten som innehöll information om de pågående diskussionerna med FDA.

Enligt vd är en överenskommelse med FDA nära och kostnaden kommer antagligen att belasta 2015 års resultat med ca 500 miljoner kronor.

Till det kommer kostnader för de åtgärder Getinge tvingats vidta för att säkra kvalitetsledningssystemet inom Medical System, totalt landar kostnaderna runt 995 miljoner kronor. En dyr historia för Getinge och aktieägarna, dessutom sänks utdelningen.

Efter uppgången passar jag på att sälja mina aktier i Getinge med en bra vinst. Det är mycket möjligt att jag återkommer som aktieägare i Getinge i framtiden, men än känns det en aning osäkert angående FDA, jag vill gärna se ett slutgiltigt besked.

Jag måste säga att Getinge har en otrolig förmåga att repa sig, många trodde nog att bolaget skulle få svårt att resa sig efter all turbulens som varit och fortfarande pågår. Jag nöjer mig dock med vinsten den här gången och funderar istället över nya investeringar.

28 januari 2015

Flera intressanta börsnoteringar

Nu duggar rapporterna tätt, inte alldeles lätt att hänga med. Ericsson bjöd inte på några större överraskningar denna gång, en aningen sämre än väntat, men framtiden ser spännande ut. Jag behåller mina Ericsson och ser fram emot den höjda utdelningen.

Dagens rapporter har jag satt på utskrift för senare läsning, men så mycket har jag sett att Börje Ekholm slutar som vd på Investor för att ägna sig åt den nystartade divisionen inom Investor, Patricia Industries. Där är tanken att samla Investors helägda dotterbolag för vidare uppbyggnad, intressant.

Bolag som ska ingå är Aleris, Permobil, Mölnlycke Health Care och Grand Hotel. Är det möjligtvis början till ett nytt börsbolag vi ser?

Flera börsintroduktioner är på gång, en är Eltel, en tidigare avknoppning från Fortum, som säljer tekniska tjänster till elbolag. Bolaget är verksamt i Norden, Baltikum, Polen, Tyskland, Storbritannien och Afrika.

Bolaget är intressant i sig, men det väl tilltagna spannet avskräcker, från 55 till 70 kronor. Det är stor skillnad att betala 45 kronor eller 70 kronor. Jag avstår teckning och inväntar börsnoteringen.

Ett annat bolag som ska till börsen är textilbolaget Lexington och här är priset satt till 40 kronor, tack för det, jag vet vad jag ska betala.

Jag studerar just nu prospektet som bäst och har ännu inte bestämt mig för teckning, men än är det tid kvar, anmälningstiden går ut 10 februari.

Intresset verkar dock vara stort och risken finns förstås att flera blir utan tilldelning. Men ingen panik, det kommer säkert bra tillfällen till handel med aktien direkt över börsen.

Jag ska återkomma till Lexington. Personligen gillar jag deras New England stil, men det är ju inte samma sak som att bolaget fortsätter att vara framgångsrikt.

26 januari 2015

Rapportperioden ger fina möjligheter


I helgen har det blivit skidturer både lördag och söndag, härligt. Jag hoppas snön får ligga kvar, längdskidor är en bra motionsform som känns i hela kroppen.

Det var inte lika härligt när bilen plötsligt bestämde sig för att stanna. Det blir en del pyssel med att försöka få igång den idag. Bilar kan vara ett riktigt elände och stora pengaslukare.

Jag har fått många frågor om den nya nätmäklaren Degiro. Men jag har inga bra svar, jag har mest surfat runt på sidan av nyfikenhet och inte gjort några detaljstudier, jag har inte några planer på att byta nätmäklare. Jag är nöjd med de mäklare jag har, både nätmäklare och storbank, därmed inte sagt att de kan bli bättre. Sen är billigast inte alltid bäst.

Hur Degiro kommer att klara sig i Sverige får tiden utvisa, det kan bli framgångar, men mäklaren kan också försvinna från scenen, vem vet.

Valet i Grekland är över, än har inte börserna påverkats nämnvärt, valutgången kom inte som någon överraskning. Men det kan nog bli oroligt en tid med försök till omförhandling av avtal och Greklands vara eller icke vara i eurozonen. Riskaptiten kan förändras snabbt.

Rapporterna kommer även bestämma börshumöret, den här veckan är jag mest spänd på Ericsson, Getinge, Sandvik och Intrum Justitia som är några av mina innehav. Rapportperioden med ibland överreaktioner åt båda hållen brukar ge bra tillfällen att köpa och sälja.

Nu ska jag ta itu med bilen.

23 januari 2015

Världens aktiemarknader öppnar sig för svenskarna

Idag lanserar den holländska internetmäklaren Degiro sin svenska hemsida för aktiehandel, intresset tycks vara stort, det går stundtals trögt att surfa runt på sidan.

Den för oss svenskar nya nätmäklaren startade redan 2008 i Nederländerna och finns idag i flera europeiska länder. Degiro konkurrerar med låga priser på courtage och erbjuder handel på börsen i ett flertal länder i världen.

Jag tror det lockar många att själva kunna investera på börsen i till exempel Hongkong, Indien, Japan, Ryssland, Sydafrika och ett flertal börser i Europa. Hittills har vi varit hänvisade att placera genom fonder, index eller etf:er för att komma åt dessa marknader.

Degiro kan säkert bli en konkurrent inte bara för nätmäklarna utan även för fonder, den intresserade kan köpa aktier direkt i ett bolag istället för att som nu gå via en fond och bli delägare i ett knippe bolag.

Men för att investera i utländska bolag på egen hand krävs intresse, kunskap och tid, det är betydligt enklare att skaffa sig information om nordiska bolag.

Hur som helst ska det bli intressant att se hur den nya internetmäklaren klarar sig i Sverige och kommer Avanza och Nordnet på något sätt att svara.

Annars fortsätter börsuppgången, idel kursrekord och gårdagens stimulanspaket från Mario Draghi hjälper förstås till.

En bra vecka för mina aktier, Hexpol har nått upp till 800 kronor och glädjande nog har även den hårt pressade Elektaaktien börjat röra sig uppåt. Men än är det en bit kvar innan jag ligger på plus när det gäller Elekta.

Trevlig Helg!

21 januari 2015

Missräkning av utdelning

Hoppsan, Avanza sänker utdelningen, det hade jag inte räknat med, ökade kapitalkrav på bankerna anges som skäl.

Det gäller naturligtvis att se om sitt hus och det är nog riktigt att ta höjd för kommande kapitalbehov. Från 8 kronor till 7 kronor, en utdelning jag trots allt är nöjd med.

Desto roligare att rörelseresultatet var över förväntan och att Avanza fortsätter att visa fin tillväxt, det belönas också med en kursuppgång idag.

Ericssonaktien har smugit upp till 100 kronorsnivån, roligt att bolaget äntligen har hamnat i en positiv trend. Jag hoppas inte rapporten fäller aktien igen, den här gången vill jag gärna se en positiv överraskning åt rätt håll.

Det brukar vara stora kurssvängningar i samband med Ericssons rapport som dessvärre ofta har överraskat marknaden negativt.

Getinges rapport blir intressant efter alla turer som varit med vinstvarningar, FDA-besked och nu senast vd-byte.

Jag har tankar på att sälja, men samtidigt är Getinge ett bolag som haft förmågan att alltid komma tillbaka. Det lutar åt att jag trots allt behåller aktierna och inväntar FDA-beslutet.

Vi har skaffat smart-tv, slut på kabeltrassel när vi ska se på play-kanaler, skönt. Men då dök ett annat problem upp, dålig bild på övriga betalkanaler. Kanske en antennförstärkare kan lösa problemet?

Med smart-tv:n på plats har jag börjat beta av alla House of Cards säsonger, jag har inte sett serien tidigare. Och Netflix rapporterar ökad vinst...

20 januari 2015

Köper Cloetta

Det blir en spännande tid framöver med rapporter och besked om vårens utdelningar. Aktier med hög direktavkastning tenderar att stiga inför utdelningarna, i år kan jag tänka mig att de får extra bränsle eftersom räntan är låg och det är svårt att hitta investeringsalternativ som ger hygglig avkastning.

Ger då aktier runt 3-4 procent i direktavkastning kan det vara ett alternativ. Men det är inte säkert att det går enligt plan, det finns inga garantier att gå med vinst när det gäller investeringar i utdelningsaktier, börsen kan vika och avkastningen är plötsligt borta. För den långsiktiga som investerar över flera år har det mindre betydelse.

En aktie som inte delar ut alls är konfektyrbolaget Cloetta, här kan istället finnas en tillväxtpotential. Senaste rapporten visade förbättrat resultat, omstruktureringarna i bolaget börjar bita.

Jag gillar Cloettas köp av Nutisal, vi går mot en sundare livsstil och äter allt mer nötter. Choklad och godis kan ha begränsad tillväxt, men samtidigt är konfektyr relativt okänsligt när det gäller konjunkturen. I framtiden väntar förmodligen nya förvärv som kan ge skjuts åt tillväxten.

Jag har gjort en liten investering i Cloetta, men är osäker på hur länge jag kommer att behålla aktien, jag ser det mer som en kortsiktig spekulation..

I helgen har jag varit kulturell. Jag har lyssnat på Trio Con X som jazzade tillsammans med operasångerskan Elin Rombo, en något annorlunda konstellation, men bra.

Jag har också varit på bio och sett den så uppmärksammade och rosade filmen "Gentlemen", men nej, den var alltför osammanhängande, för många stickspår för mig som inte läst boken. Hur den kan bli nominerad i 13 olika kategorier inför årets Guldbaggegala är för mig en gåta. Men smaken är förstås olika.

16 januari 2015

Trendspaning


Fastighetsaktierna var stora vinnare 2014 och flera tror på fortsatt gynnsam utveckling under 2015 på grund av det låga ränteläget. En som tror på fortsatt uppgång är Michael Gobitschek, förvaltare av Skagen m2.

Fonden investerar globalt, stora innehav finns i USA och Asien, och ser förutom låga räntor också en stark global urbaniseringstrend som skapar stora investeringsmöjligheter.

Flera megatrender driver efterfrågan på fastigheter, en är den starka globala urbaniseringstrenden. Stockholm får påfyllning med en SL-buss om dagen, medan städerna i Asien har en betydligt snabbare urbanisering, Jakarta med ca 2000 personer om dagen, Manila med 1700, Shanghai med 700 personer. Det skapar efterfrågan på bostäder, kontor, köpcentrum och till det behövs ny infrastruktur.

Världens befolkning blir också allt äldre, det skapar behov av fastigheter inom sjukvård, seniorboende och rekreation.

Samtidigt ökar befolkningen och blir allt köpstarkare, det driver efterfrågan på köpcentrum och logistikfastigheter, ytterligare en trend.

Den ekonomiska maktbalansen rör sig österut och i framtiden förväntas nya "super cities" växa fram i Asien där medelklassens konsumtion kommer att öka kraftigt.

Det kan ju låta som den är krattat för fina vinster i fastighetsbranschen i framtiden. Ett orosmoment är dock den geopolitiska oron som växer fram i Asien, det kan bli ett tvärt slut på investeringar i området. Och har vi en bostadsbubbla i Kina?

På fotot syns bostadshuset i Uppsala som har Nordens största solcellsfasad, 1800 solcellspaneler producerar 70 000 kWh el om året.

Trevlig Helg!

14 januari 2015

Indien lockar

Idag lyser det mesta rött på börsen, om ingen vändning sker till eftermiddagen förstås. Det är ändå glädjande att några av portföljens innehav som tidigare stått och stampat nu börjat röra sig uppåt, jag tänker på Volvo som på bara några dagar gått upp 7-8 procent.

Bure Equity är ett annat innehav som också visat fin uppgång, flera av bolagets innehav har också skördat fina framgångar som till exempel Mycronic och Vitrolife. Bure har varit ett lite bortglömt investmentbolag som förtjänar mer uppmärksamhet. Läs gärna tidigare inlägg om Bure.

För den som är intresserad av investeringar på tillväxtmarknader ligger Indien närmast till hands, det tyckte den geopolitiska strategen Marco Papic från BCA Research som uttalade sig optimistiskt om landet på Skagens Nyårskonferens.

Han ansåg att de flesta tillväxtmarknader behöver reformer och Indien är ett land som just nu har en reformvänlig ledning och gynnas av ett lågt oljepris. Utan reformer stannar tillväxten.

Marco Papic varnade för Ryssland, om en placering på nuvarande nivå går upp med 20 procent bör den säljas. Anledningen är att så länge Ryssland inte genomför strukturella reformer kommer tillgångarna fortfarande att värderas lågt, därför bör investerare vänta på tecken på reformer innan investering.

Det är alltså inte bara geopolitik som ligger bakom det pressade Ryssland. Jag undrar om Marco Papic får rätt?

13 januari 2015

Var försiktig med USA och räntorna förblir låga

På Skagens Nyårskonferens fanns också flera av de egna fondförvaltarna på plats, bland andra Torgeir Höien som förvaltar obligationsfonden Skagen Tellus.

Han trodde på stabila räntor under året, de ska inte upp som många analytiker spår, de har ofta fel, menade förvaltaren. Samtidigt kommer världen att gå in i en period med stabil tillväxt utan inflation.

Centralbankerna Fed och ECB kommer att låta räntorna ligga runt noll och vänta på att inflationen ska ta fart, men det tror inte förvaltaren kommer att ske, snarare kan nollräntepolitiken ge motsatt effekt och pekar på Storbritannien som exempel. En nollräntepolitik har förts under flera år, i början ökade inflationen något för att sedan vända nedåt igen. Intressant!

Torgeir Höien tror på ett bra år för sin fond Tellus, år 2014 gick fonden upp med 24 procent.

Skagen Globals nya förvaltare Knut Gezelius har fortsatt arbetet med att koncentrera portföljen, 100 bolag har reducerats till runt 65. Det är nog riktigt, jag har ofta undrat hur förvaltarteamet klarat av att hantera och ha kontroll över så många bolag.

Fonden har underpresterat 2014, en övervikt i Ryssland och undervikt i USA visade sig vara en felbedömning av marknaderna.

Nu har fondens innehav i Ryssland minskat från 7 procent till 2 procent, men förvaltaren tycker att USA-börsen är dyr och förblir underviktad. Ett par innehav i USA är Citigroup och försäkringsbolaget AIG.

Skagen Global har hamnat lite i otakt och det ska bli intressant att se hur fonden utvecklas under det nya förvaltarteamet.

12 januari 2015

Var uppmärksam på läkemedelsaktier

Det var en mäktig manifestation i Paris igår mot terrorism och för yttrandefrihet, jag tror att många är skakade av den senaste veckans händelser. Mitt i tragiken ger manifestationen hopp för framtiden.

Under de dramatiska händelserna i Paris satt jagSkagen Fonders Nyårskonferens där flera tunga ekonomiföreläsare stod på talarlistan, alla gav de sitt perspektiv på den ekonomiska världen.

En talare var hedgefondförvaltaren Kyle Bass som förde fram den förändring läkemedelsbranschen står inför i USA. Dagens läkemedelspriser i USA är mycket höga per capita jämfört med andra länder. Enbart under 2014 steg priserna med 13 procent.

Det beror dels på övermedicinering i USA och dels på systemet som möjliggör prishöjningar i samband med att patent förlängs.

Kyle Bass visade genom exempel på hur läkemedelsbolag får sina snart utgående patent förlängda med olika metoder, bland annat genom att ändra doseringen. Ett effektivt sätt att förhindra konkurrenter och hålla prisnivån uppe.

Men enligt Kyle Bass är en lagändring på gång inom 1-2 år som gör att patent kommer att kunna ifrågasättas.

Han varnar därför för stor fallhöjd i de läkemedelsbolag som lever på gamla patent och som räknar med en förlängning av patenten, något som ligger inprisat i aktiekursen.

Glansdagarna för läkemedelsbolagen i USA kan alltså vara över inom kort och hur de nya lagarna kan påverka övriga läkemedelsbolag kan vara något att fundera över.

Om Kyle Bass har rätt eller inte återstår att se, men han har tidigare förutspått subprimekrisen och den europeiska statsskuldkrisen.

Jag ska återkomma till Nyårskonferensen imorgon, nu har jag tänkt ta en premiärtur på skidor innan det mörknar.

7 januari 2015

Två ljuspunkter, G5 Entertainment och Volvo

Ja, så var det slut på den sköna ledigheten och vardagen tar vid igen, sista terminen börjar för sonen i gymnasiet och dottern har åkt tillbaka till fortsatta studier och tennisspel i USA. Och jag känner mig redo för ett nytt börsår där varje dag är spännande.

Året kunde ha börjat bättre, hittills pekar börsen nedåt och oljepriset fortsätter att rasa, men som vanligt finns det vinnare och förlorare på det mesta.

En ljuspunkt är dock spelbolaget G5 Entertainment som gjorde ett ryck uppåt efter att ha släppt prognossiffror för det fjärde kvartalet, bolaget räknar med en försäljningsökning på 88 procent, jämfört med fjolårets siffror för samma period.

Inte illa om prognosen stämmer och det brukar G5:s prognoser göra. För helåret 2014 räknar G5 med en försäljningstillväxt på 78 procent jämfört med 2013.

Det ser alltså positivt ut för G5, jag gissar att första kvartalet kommer att fortsätta i samma spår, ledighet och nya julklappar i form av smartphones och läsplattor brukar öka försäljningen av spel.

Ingen nyhet i och för sig och det är förmodligen redan inprisat i aktiekursen. G5 Entertainment är ett spännande, men riskfyllt bolag, spelbranschen kan ändras snabbt. Det har bolaget redan erfarit som genomgått en omställningsperiod, resultatet börjar visa sig nu. Jag behåller aktierna de närmaste kvartalen.

Annat att glädja sig åt idag är Volvos uppgång. Börjar försäljningen äntligen lossna?

God fortsättning på det nya året!