15 juni 2009

Black Earth flyttar upp en division

I slutet av juni ska Black Earth Farming flytta till OMX mid cap. Det innebär förmodligen högre omsättning och framför allt en bättre bevakning av bolaget, det ser jag fram emot.

För att kunna följa jordbruksmarknaden bättre funderar jag på att köpa ett vetecertifikat, men först ska jag studera vetemarknaden för att se om det är rätt tillfälle att gå in nu.

Börsveckan startade lite småtrist idag, jag tror det kan bli lite utför en tid. Många menar att lågkonjunkturen kommer att bli långvarig, även om det har vänt så har vi en lång uppförsbacke framför oss. Jag ligger lite lågt med nya investeringar just nu.

I det tysta har Skistaraktien vandrat uppåt. Rapporten kommer på torsdag och det ska bli en intressant läsning, säsongen har ju varit en av de bättre. Mönstret för aktien ser ut att stämma igen, billig att köpa på hösten, för att sen stiga om snötillgång och bokningsläge ser bra ut. Det verkar som allt stämmer för Skistar denna vintersäsong.

12 kommentarer:

Erik sa...

"jag tror det kan bli lite utför en tid.... ligger lite lågt med nya investeringar just nu"

Hur ser din strategi ut framåt vid förväntat scenariot för att värdeutvecklingen ska fortsätta utvecklas positivt?

Blankning, utlåning, optioner?
Hur har du tänkt framåt?

finansmamman sa...

Hej,
för att få positiv värdeutveckling kommer jag att använda mig av Bull och Bear, som det ser ut just nu.

Anonym sa...

Hej,
Tror du på Black Earth Farming så pass att du vill rekommendera mig att köpa aktien?

inte miljonär än sa...

Hur fungerar Bull och bear? Går de upp när annat går ner?
Tack för bra blogg!
/http://motmiljonen.blogspot.com

Roger sa...

Hej finansmamman,
tack för en underbart bra blogg, du är sådär vardagsanalytisk som en vinnare ska vara. För vad vet en finansanalytiker om vardagen? Och vem är det som styr hela börsen, jo vi vanliga knegare som tillhör vardagen.
Jag tror stenhårt på skog, skulle vara intressant att se vad du har för tankar om detta? Jag menar att vårt land är täckt av träd och detta enkla ting för oss är något svårt för halva jorden. Tacksam för dina tankar.

Sven sa...

Roger,

du är helt rätt, Skog är den bransch som ligger först i konjunkturuppgången. Du kan redan nu se att det handlas frisk i skogsbolagen på börsen, allt med tanke på dessa kommer först även på börsen. Och det även efter den korrektion som kommer straxt.

finansmamman sa...

Till anonym:
Det är hög risk i BEF, politiken är nyckfull, skördar kan slå fel, med andra ord det kan bli snabba svängningar. Bolaget har dock starka finanser, de stora vinsterna ligger i framtiden då marken väntas bli uppvärderad. Själv har jag aktien som en långsiktig krydda.
Om det är rätt tillfälle att köpa nu är svårt att säga, det beror lite på din tidshorisont.

finansmamman sa...

Till "inte miljonär än":

Hej,
Xact Bull och Bear är börshandlade fonder baserade på de 30 mest omsatta aktierna på omx.
Bull går upp när börsen stiger.
Bear går upp när börsen sjunker. Tror man alltså att börsen ska backa satsar man på Xact Bear, då stiger den fonden. Båda har hävstång på 1,5 gånger index.
Du kan söka i bloggen på xact fonder, där hittar du allt jag skrivit om Bull och Bear.

http://finansmamman.blogspot.com/search?q=xact+fonder

finansmamman sa...

Till Roger:

Kul att du uppskattar bloggen, det värmer.

Ja, skogsbolagen har det varit bra fart på den senaste tiden, inte minst Billerud. Skog brukar ligga tidigt i en konjunkturuppgång, om det fortsätter upp eller inte är förstås omöjligt att säga.
En del menar att kronan hjälpt till att lyfta skogen, för ännu finns inga tydliga tecken på någon snabb återhämtning.

Erik sa...

"kommer jag att använda mig av Bull och Bear"

Mellan tumme och pekfinger: din portfölj har gått ca 50% bättre än index, enligt din graf i övre högra hörnet på bloggen.

Låt mig anta att du har 200 000 kr i aktier. Om index går ned med 20% skulle det innebära för dig 30% (50% mer än index även i nedgång) ca -60 000 kr. För att du ska täcka upp en nedgången på din portfölj med Xact Bear behöver du köpa Bear för ca 135 000 kr.

Är det så du har tänkt? Hur finansierar du det? Kommer du att låna pengar, sälja eller har du pengarna tillgängligt på annat konto?
Om inte, hur menar du då?

Erik sa...

Och det för att få ett noll-resultat, dvs konservera din vinst så här långt. Vill du ha en fortsatt positiv utveckling på ditt investerade kapital under nedgången så behöver du gå in med mer?

finansmamman sa...

Hej Erik, vilka svåra frågor.

Min portfölj är långsiktig och jag försöker inte kompensera kortsiktiga nedgångar.Förutom att jag lurar på bra köptillfällen använder jag mig under tiden av Bull,Bear och andra instrument för att generera intäkter.

Jag har en investeringsreserv vid sidan om aktieportföljen som jag använder.

Obs,jag använder inga lånade pengar till aktieinvesteringar.