25 juni 2009

Upprörande uttal om fastighetsskatten

Den stora nyheten idag är förstås att Ericsson byter vd vid årsskiftet. Svanberg blir ordförande i British Petroleum som är bland världens största oljebolag, ett erbjudande som säkert är svårt att tacka nej till. Han kvarstår dock i Ericssons styrelse.

Det är positivt att den nya vd:n Hans Vestberg redan finns inom Ericsson och på så vis känner bolaget väl, han har varit där sedan 1991. Jag hoppas han kommer att göra ett lika bra jobb som Svanberg.

En artikel i di.se gjorde mig väldigt upprörd, jag trodde nästan det var ett aprilskämt när jag läste att Rune Andersson och Carl Bennet vill finansiera sänkt kapitalskatt med återinförande av fastighetsskatten.

"Har man råd att köpa en dyr villa, har du råd att betala skatt på den", här har man alltså helt missat debatten som pågått under flera år och som det skrivits spaltmeter om. Men det är klart, gods och gårdar är ju undantagna från fastighetsskatt...

8 kommentarer:

inveliten sa...

Carl Benett har partibok. Går det att senare redigera ett inlägg här?

finansmamman sa...

Ja,det går att redigera inlägg senare.

Anonym sa...

Ang. fastighetsskatten så har dom ju rätt, har man inte råd att bo där man bor bör man flytta. Med tanke på hur många som får problem om räntan höjs till 5% så är det många som inte borde bo där dom bor.

Benett sosse, finansmamman småhusägare? Alla talar i egen sak, själv vill jag sponsra forskning kring bakfylla, främst vad man gör åt dom.

Doktoranden sa...

Anonym:
Har en magister inom molekylärbiologi och doktorerar för tillfället inom medicin. Skulle kunna skriva en helt artikel om receptorer, signalvägar, cell-cykler och annat som är kopplat till bakfylla, men det ska jag inte.

Problematiken: Förlust av vätska samt elektrolyter.
Lösning: Drick flera stora glas vatten innan du går och lägger dig, gärna med en halv tesked salt och 3 teskedar socker i varje.

Du kommer att bli som en ny människa.

För övrigt en bra blogg, följer den varje dag.

Jim sa...

Jag har alltid gillat Bennet, eftersom han är en mycket skicklig företagsledare och ingen "kvartalskapitalist", likt Gardell. Men håller inte med honom i denna fråga. Visserligen vore sänkt kapitalskatt bra eftersom det stimulerar tillväxt, men att finansiera det med höjd fastighetskatt är ingen bra lösning. Min personliga lösning på problemet vore nog att slopa båda, tillsammans med det mesta av all annan offentlig verksamhet...men så har jag inte samma partibok som Bennet heller...

F.ö. känns Bennets motivering väldigt socialdemokratisk, skatt på fastigheter uppfattas som rimligt eftersom det är en svår skatt att smita undan...inte mycket till övers för djupare ideologiska funderingar kring hur relationen mellan staten och den enskilde bör se ut där inte.

finansmamman sa...

Anonym: man kan ha bott på ett ställe under lång tid, man ska inte tvingas bort från sin fasta punkt i livet på grund av den orättvisa fastighetsskatten.

finansmamman sa...

Doktoranden: kul att du uppskattar bloggen.

finansmamman sa...

Jim: Jag gillar också Bennet, men det här utspelet gjorde mig väldigt besviken.