3 november 2009

Obekvämt möte med kapitalrådgivare

Global Health Partner har kommit med sitt resultat för tredje kvartalet, -12,7 miljoner kronor före skatt, omsättningen ökade med 30 procent och den organiska tillväxten med cirka 30 procent.

Verksamheten i Sverige går bra och här har man också sin största marknad, den utgör 96 procent av bolagets intäkter. I England däremot går verksamheten trögare på grund av de ekonomiska problemen och omstruktureringsarbete med klinikerna pågår där.

Det område inom GHP som växer snabbast är Bariatrics, kirurgisk behandling av fetma. Här har man sex kliniker och nu i oktober startade man upp verksamhet även i Helsingfors.

Men att starta upp och utveckla kliniker är förstås förenat med kostnader och påverkar resultatet negativt. Vd Per Båtelson ser dock positivt på framtiden och menar att man ser en hög efterfrågan hos klinikerna.

Jag tror på den här typen av verksamhet, men en investering i GHP får man se långsiktigt eftersom företaget är i ett uppbyggnadsskede.

Så något helt annat. För en tid sedan var jag på ett seminarium hos en "oberoende kapitalrådgivare". Det som jag reagerade över var hur nonchalant man behandlade sina blivande kunder.

När seminariet var slut seglade rådgivaren snabbt ut genom dörren, in kommer istället en person med tidkalendern. Det hade känts bra mycket trevligare om rådgivaren hade tagit tio minuter och visat lite uppmärksamhet och intresse mot oss som var där, fler var vi inte.

Det är svårt att förmedla känslan jag fick, men det kändes väldigt obekvämt och lämnade en dålig eftersmak.

Nu finns det förstås både bra och dåliga kapitalrådgivare, det svåra är kanske att hitta en som man känner sig bekväm med.

10 kommentarer:

Signs sa...

det finns väldigt få rådgivare som är värda att lägga tid på. Problemen är många, ett är attityd som du nämner, ett annat är deras sk oberoende som oftast är tveksamt, ett tredje är den tid de kan lägga på just din portfölj (även om man är privatekonomiskt oberoende med säg en portfölj hos en enskild förvaltare på säg 10M så är man i de flesta fall en liten kund..), ett 4e är höga transaktionskostnader vs om du handlar själv. Och detta var bara ett urval..

Det är tyvärr så med kapitalförvaltare som med de flesta andra områden inom finans (tex hedgefondförvaltare..) - 9 av 10 är tämligen överflödiga, den 10e riktigt riktigt bra men hur kan man vara säker på att hitta just denna person. Inte helt lätt, men mkt lönsamt om man gör det..

Jag har valt en strategi som jag tycker är rätt: ca 10% på kapitalförvaltare, resten hanterar jag själv (jobbar fulltid som privatinvesterare) Efter en konjunkturcykel utvärderar jag mig själv mot "experterna" och kapitalet allokeras till den som lyckats bäst.

Just nu leder jag. Med marginal.

Men kapitalförvaltaren har också klarat sig hyfsat. Och det är en liten firma där man faktiskt även som liten kund känner att de tar sig tid. Och så cyklar förvaltaren till jobbet i ur och skur. Låter töntigt jag vet, men det säger lite om hans personlighet och det är viktigt för mig.

Om jag kan namnge och rekommendera dem? Ja, men framemot slutet 2010, då vet jag hur bra de är över en konjunkturcykel..

Carlssongruppen sa...

Fråga gällande kapitalförsäkring :

Man får ju betala ca 1% i avgiftsskatt på beloppet man har i försäkringen den 1 Jan. Är det bättre att ta ut allt då och ligga med minimalt kapital över årskiftet med risk för att missa en börsuppgång ?

Man måste ju ta ut ca 30 dgr innan årskiftet också.

Håller på och funderar hur jag ska göra och är tacksam för tips.

Anonym sa...

Av vilket skäl skulle man vilja ha en rådgivare? Vad är det som man inte kan ta reda på lika bra, själv?

finansmamman sa...

Signs,
Tack för synpunkterna-

finansmamman sa...

Carlsson,

Jag skulle inte ta risken att sälja, det kan hända mycket på en månad.

finansmamman sa...

Till anonym,
Det finns många som inte är intresserade av ekonomi och tar då hjälp av en rådgivare.

Skivling sa...

Finansmamma november 03, 2009

Vill du undvika beskattningen kan du alltid omallokera till vanlig depå. Då har du marknadsexponering, samtidigt som du undviker beskattningen.
Siffror: Kapförs: 10M -> skatt 100k som du sparar in.

Kanske värt att fundera på?

finansmamman sa...

Tack för tipset, man får då förstås ta med i beräkningen courtage och en viss risk.

Svenskmillionaire sa...

Jo, jag har också varit hos rådgivare som har varit grymt nonchalanta. T.o.m. när jag satt med en kapitalrådgivare face to face fick man en känsla av att de struntar fullständigt i hur det går för mig och mina sparade pengar. De ville bara ta en del av dom.

Anonym sa...

bra start