5 november 2009

Uppåt för AcadeMedia

Tur att jag satte på vinterdäcken igår för nu är marken täckt av snö, men den lär väl inte ligga kvar någon längre tid. Men det är nästan så att man blir lite skidsugen.

Idag rapporterar AcadeMedia. Ett resultat på 24,7 miljoner kronor redovisas efter skatt för tredje kvartalet, att jämföra med fjolårets 7,6 miljoner. Nettoomsättningen ökade till 453 miljoner kronor, fjolårets omsättning var 243 miljoner. Tillväxten är god, runt 20 procent.

Det mesta ser ut att gå AcadeMedias väg just nu. Flera nya skolor har öppnats och gymnasieleverna har ökat med 2o procent och nu gör man stora satsningar även på för- och grundskolan.

Det har ju funnits en viss oro över vad som kan hända med friskolorna vid ett regeringsskifte. Friskolor verkar ha varit ett hett ämne på S-kongressen. Skärpta krav framfördes på friskolor men förslaget om att sätta stopp för vinstutdelning röstades ner.

"Däremot ska vinster inte kunna tas ut genom att ge avkall på skolans kvaliteter", heter det. Det låter rimligt i mina öron.

De flesta politiska partier verkar nu vara positivt inställda till friskolor. Det här känns naturligtvis lugnande och Academedia kan troligtvis fortsätta växa. Det ser ljust ut och jag behåller mina AcadeMedia. Aktien är upp idag.

11 kommentarer:

Svenskmillionaire sa...

Hej finansmamman!

Du har en intressant och bra blogg som jag har läst ett tag. Jag gillar dina korta och givande analyser av företag som man (iallafall jag) inte har koll på riktigt.

Jag har också en anonym blogg och tänker nog inte "komma ut" och därför har jag en fråga av mer personlig/psykologisk art (alltså inte om aktier).

Jag blev nyfiken på hur du tänkte när du beslutade dig för att bli en "offentlig person" eller vad man ska kalla det? Det skulle verkligen vara intressant att höra dina tankar om detta!

(Jag har läst här på bloggen och i artikeln men det verkar inte som att du har berättat hur du resonerade för att till slut berätta vem du är. Om du har berättat så får jag be om ursäkt för att ha tagit onödig tid i anspråk.)

Anonym sa...

Jag tycker att din "Värdeutveckling av min portfölj" som är uppe i högra hörnet är missvisande och borde ändras.

Vid en snabb blick så ser det ut som att du har gjort en mer än dubbelt så stor värdeutveckling än index när det bara handlar om 3-4 procentenheter. Du bryter mot regler för hur man får jobba med statistik på det sättet.

Du bör istället visa en tabell där man ser "alla" procenten på index och din portfölj, där alla läsare kommer se att visst gör du bättre än index, men skillnaden är inte så stor som man kan tro vid första anblicken.

Anonym sa...

Hej Finansmamman! Trevligt att du finns med här . . . lycka till med dina aktieaffärer. Hälsningar från Umeå.

finansmamman sa...

Svenskmillionaire,

Hej, roligt att du uppskattar bloggen.

Jag ville helt enkelt visa att det är en vanlig mamma som står bakom bloggen, inte en redaktion.

finansmamman sa...

Anonym,

Hej, förstår din synpunkt. Det är inte meningen att diagrammet ska vara missvisande, det kommer ett nytt.

Anonym,
Tack för hälsningen.

Svenskmillionaire sa...

Intressant!

Här på bloggen har det ju varit massor med positiva kommentarer. Hur har det varit bland släktingar, grannar, barnens föräldrar etc? Har du märkt av något där? Om de inte vet om det än, så skulle det vara intressant att se vad som händer när de läser placera.se.

Själv tror jag inte att jag vågar avslöja vem jag är. Jag är på ett sätt rädd att relationerna jag har kommer att störas (särskilt om jag lyckas med sparandet och investerandet och får ihop minst en miljon i aktier).

inte miljonär än sa...

Hej finansmamman, du citerar academedia:

"Däremot ska vinster inte kunna tas ut genom att ge avkall på skolans kvaliteter", heter det. Det låter rimligt i mina öron.

Jag jobbar i den koncernen i ansvarig position och det citatet stämmer inte med verkligheten. Tyvärr är det så. Självklart låter det bra särskilt för en aktieägare med moraliskt samvete. Men sorry, verkligheten är en annan...

Svenskmillionaire sa...

Hej igen! Ett förtydligande på min förra fråga. Jag skrev "barnens föräldrar" och då menar jag naturligtvis dina barns kompisars föräldrar.

finansmamman sa...

Till Svenskmil.
Hej igen, alla läser inte placera och jag har endast berättat för ett fåtal, ingen har reagerat negativt.

Till inte miljonär,
Ja, verkligheten är tyvärr ofta annorlunda. Har själv barn i en friskola som inte alltid lever upp till vad man säger.

Signs sa...

Hej, eftersom du gillar academedia, vad tror du om konstellationen Bure/Skanditek? Du får förutom Academedia andra bolag inom utbildning/ledarskap samt flera andra bolag som bör visa en häftig turn around kommande år (tex partnertech, micronic, etc) samt utmärkta bolag som Vitrolife som jag tror kommer utvecklas mot ett miljardföretag inom en tioårsperiod. I Bure har du stor potential i Carnegie och Max M men också stor risk.. Dessutom hägrar stor utdelning till Bures aktieägare i början av nästa år.

finansmamman sa...

Hej,
Jo, det tror jag är en bra konstellation. Mycket intressant i portföljen och Bure kan säkert utvecklas bra. Jag har aktien sen en längre tid tillbaka och jag kan tänka mig att köpa fler Bure.