2 november 2009

Snabba svängningar på börsen framöver

Det är snabba svängningar på börsen, glädjen blev kortvarig då ny statistik från USA visade att problemen är långtifrån borta. Det lär fortsätta svänga den närmaste tiden.

Jag har fått många frågor om hur min aktieportfölj ser ut. Med tiden har det blivit ett ganska spretigt innehav om jag inkluderar alla bolag som jag fått mig tilldelat genom avknoppningar, en del bolag har jag sålt andra har jag kvar.

Men i botten har jag ett antal stora och mellanstora bolag med en någorlunda jämn fördelning mellan olika branscher som läkemedel, fastigheter, verkstad, it-telekom och finans, till exempel Astra Zeneca, Kungsleden, Hexagon, Ericsson och HQ Bank. Jag har ca 15 procent i vardera bransch.

Det är också roligt att ha några "kryddor" i portföljen cirka tio procent, exempelvis Black Earth Farming och Alliance Oil. Cirka 10 procent av aktieportföljen är avsatt till korta affärer.

Jag har också valt att satsa på aktier som ger hög utdelning, det gör att aktieportföljen kan växa snabbare när utdelningen återinvesteras på börsen.

Det är inte alltid jag investerar i samma bolag utan pengarna placeras där det lämpar sig bäst för tillfället. Utdelningen ger en också en fin liten extrainkomst.

I helgen har det återigen varit SM kval för ungdomar i innebandy, den här gången gick det vägen och nästa kvalomgång kommer att gå av stapeln i norra delarna av landet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,

Vad tror du om AIK fotboll AB, efter att laget vann allsvenskan i fotboll igår. Kan det vara värt en liten invstering?

finansmamman sa...

Det kanske kan bli ett uppsving för aktien i och med segern, det lär bli fler internationella turneringar. Men jag har inte följt aktien så jag gör nog bäst i att inte uttala mig om bolaget.

Stefan sa...

Hej! Tack för en mycket läsvärd blog som jag följt kontinuerligt nu ett tag! Är nybörjare på det här med aktier och har två saker som jag funderat på. Vore mycket tacksam om du kunde svara. 1. Du skrev i ett tidigare inlägg att du lägger order innan börsen öppnat. Hur resonerar du då du bestämmer dej för vilken kurs du då vill handla för? 2. När man lägger en stop loss på en viss kurs, hur mycket lägre behöver man lägga säljkursen.

finansmamman sa...

Hej Stefan,

Jag brukar lägga mig på "bäst möjligt".
Stop loss använder jag sällan så där har jag har inget bra svar.