30 oktober 2009

Nu tar jag helg

Äntligen visar USA tillväxt igen och förklarar recessionen mer eller mindre över. Stimulanspaketen världen över ser ut att få fart på ekonomierna igen, men nu kommer nästa fråga hur lång blir återhämtningsfasen och vad händer när åtgärderna så sakta börjar dras tillbaka?

Hur som helst ser det bra ut på min depå, det mesta har gått uppåt förutom Global Health Partner som har svårt att lyfta. Delårsrapporten kommer nästa vecka och man kallar till en extra bolagsstämma, varför man gör det ska jag undersöka närmare.

Nu stänger börsen snart och det ser ut att sluta uppåt idag också, härligt.

Nästa vecka har jag tänkt knåpa ihop en råvaruportfölj.

Allhelgonahelgen närmar sig och imorgon blir det ett besök på kyrkogården, på kvällen blir det middag hos goda vänner.

5 kommentarer:

Jim sa...

Ja det rör onekligen på sig i ekonomin. Det blir intressant framöver, många frågor som ska få svar...stimulanspaketen, räntan, hushållens höga belåning, företagens förmåga till fortsatt fina siffror när besparingstiderna är över, inflationen...ja som sagt, intressanta tider för oss ekonomiintresserade.

Men jag vill passa på att ta upp en annan grej...fick för några dagar sen ett antal inbjudningar till teckning av aktier i några mindre företags nyemissioner, något som brukar komma då och då med Aktiespararen. Brukar läsa utskicken, tycker det är intressant eftersom det ofta handlar om idéer som ligger i tiden. Men, kvalitén på informationen är under all kritik, det som presenteras är närmast ett hån mot dem som förväntas investera i bolaget - inga tillverkningskostnader, inget försäljningspris, inga marginaler, inget resultat för året. Det enda som återges är det påtvingade, teckningskurs, antal aktier m.m. samt givetvis, en lång utläggning om bolagets förväntat strålande framtid. Jag tycker faktiskt att det är skandalöst att dylik information får passera som inbjudan till NYE, all information som man bör basera sina investeringsbeslut på saknas.

Anonym sa...

Ser med stort intresse fram emot att läsa Dina tankar kring råvaruportföljen!

finansmamman sa...

Till Jim,
Tanken med utskicken är väl att man ska få en första översiktlig information. Mer omfattande information brukar gå att skicka efter och har man tänkt investera i bolagen gör man nog klokt i att läsa på.
Samtidigt är kraven inte lika omfattande för bolag som ska noteras på de mindre listorna.
Antagligen blir det för kostsamt att skicka med hela prospektet.

Jim sa...

Till fiansmamman:
Givetvis finns mer material att läsa för den som vill. Men om det finns plats för tre sidor presentation borde även resultat efter skatt och annat fundamentalt få plats, särskilt som det finns plats för flertalet bilder i den korta skriften.

finansmamman sa...

Jo, jag håller med dig. Nog skulle man kunna klämma in mer information om man bara ville, istället för foton. Jag antar att det är ett marknadsföringsknep för att få oss på kroken, men det kanske ger motsatt verkan. Förstår att du irriterar dig, det spar ju mycket tid om man får all information direkt.