15 oktober 2009

Intresset för råvaror på topp

Det har varit en fantastisk uppgång på börsen de senaste dagarna, vilken börsyra, riskaptiten tycks omättlig.

Ericsson har gått upp ett par kronor de senaste dagarna och jag passar på att sälja min Mini Future och tar hem en liten vinst. Vad jag ska sätta pengarna i nu istället håller jag som bäst på att fundera över, kanske blir det någon råvara.

Det går inte att slå upp en tidning utan att det står om råvaror, intresset är på topp och handeln med råvarucertifikat slår rekord.

I och med certifikatens intåg har det öppnat sig nya möjligheter för privatpersoner att investera i råvaror. Nu kan man med en liten summa pengar enkelt investera i varor som tidigare varit svåra att komma åt.

Jag har handlat en del med Open End certifikaten, de går att handla med hos de flesta nätmäklare/banker. Certifikaten handlas över börsen ungefär som en aktie och vanligt courtage utgår.

Väljer man att valutasäkra sitt certifikat så tillkommer det en avgift. Läs här vad jag skrivit tidigare om certifikaten.

Nu har det ju varit en uppgång på råvarupriserna parallellt med börsrallyt, så var priserna tar vägen är det svårt att sia om. Risk för bakslag naturligtvis men på sikt lär råvarupriserna gå upp precis som aktiekurserna.

Jag tycker ibland att det kan vara svårt att få grepp om vissa råvaror. Det är ett relativt nytt område för mig och det är väl helt enkelt så att dygnets timmar inte riktigt räcker till för att hålla sig ajour inom alla områden.

8 kommentarer:

J sa...

Råvaror är kul grejer. =) Läste i DI imorse att argentinska bönder har sått för 4,2 miljarder i år jämfört med dryga 7 förra året i protest mot exportförbud. Majoriteten är majs och vete och då Argentina är en hyfsat stor spelare så är tex det ngt som kan påverka priserna här framöver.

Disa sa...

Jag är lite sugen på att testa handel med råvaror, men jag känner att jag måste lära mig mer först. Det känns som om det vore bra att ha koll på vad man sysslar med inom det området innan man sätter igång och experimenterar. :)

Magnus från Dollarkursen.com sa...

Jo, guldfeber råder verkar det som!

Anonym sa...

Har du sett att Avanza erbjuder lån till under 1%, med aktier som säkerhet?
Har du några funderingar kring det?

finansmamman sa...

Till J: hej, ja jag läste också den artikeln. Jag ska försöka följa vetepriset framöver.

finansmamman sa...

Till Disa: ibland handlar jag en råvara för en liten summa. Jag tycker det är ett bra sätt att lära sig mer om just den råvaran innan jag går in med en större summa.

Disa sa...

Tack för tipset! Det låter som en smart sak att göra.

finansmamman sa...

Till Anonym: ja, jag har sett det. Jag återkommer med mina funderingar runt detta.