14 oktober 2009

Bure gör extrautdelning

Det ser ut som Bures och Skanditeks fusionsplaner går i lås. Genom samgåendet gör man besparingar, bland annat på förvaltningskostnaderna som beräknas halveras. Tillsammans blir man också ett starkt bolag på marknaden.

I samband med fusionen förselår Bures styrelse en extrautdelning på 9,50 kronor till Bures aktieägare eller ett inlösenprogram på motsvarande belopp.

Som aktieägare i Bure ser jag förstås fram emot det. Beslut om fusionen ska tas på en extra bolagsstämma som planeras till 1 december. Bure är ett spännande bolag som det alltid händer mycket runt, jag har haft aktien länge. Bures aktiekurs har inte rört sig så mycket idag, Skanditek däremot ser ut som en riktig vinnare.

Idag finns HQ Banks börshandlade fonder, så kallade ETF:er att handla på Stockholmsbörsen. Man startar med två fonder, OMX30 Double Long och OMX30 Double Short. Båda baserar sig på OMX30, de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen och har en hävstång på 2.

De här fonderna har en hög risk eftersom de har en hävstång som även kan verka bakåt och då kan man förlora pengar snabbt, så det gäller att se upp.

Det är bra att det kommer fler börshandlade fonder på marknaden. Fördelen är att de kan handlas direkt över börsen precis som en aktie och att avgifterna oftast är betydligt lägre jämfört med en vanlig fond. Läs här vad jag skrivit tidigar om ETF:er.

Jag efterlyser fler fonder utan hävstång som lämpar sig mer för ett långsiktigt sparande. De finns, men då får man titta på den utländska marknaden. Handla kan man göra hos flera nätmäklare.

2 kommentarer:

Jim sa...

Även jag har upptäckt ETF, men framför allt har jag upptäckt handelsbankens Bull och Bear, som till skillnad från Xact Bull och Bear ger större hävstång, 2 eller 3 gånger OMX. Men dessa kanske räknas till det du refererar till som ETF?

Nåväl, jag kommer i vart fall övergå till att handla dessa istället för Xacts fonder, i vart fall de gånger jag spekulerar i stigande marknad.

Igår sålde jag återigen Getinge och BEF, med fin vinst sett till innehavets längd.

finansmamman sa...

Hej,jag tror de går under certifikat. Klart intressant, men som sagt det gäller att se upp med hävstången.
Grattis till vinsten i Getinge och BEF!