22 oktober 2009

Sneglar på Axfood

Det ser ut att bli lite darrigt på börsen idag, rapporterna kommer in med lite blandat utfall. Ericssons rapport blev sämre än väntat och kursen dyker, skönt att jag hann sälja min future i Ericsson.

Det verkar överlag lite mer oroligt på börserna. I Asien sjönk kurserna, det finns en viss oro för bubblor i den kinesiska ekonomin och det diskuteras om man bör dra tillbaka en del stimulansåtgärder.

Blir det en dipp nu så kan det ju också öppna sig fina köptillfällen. Själv är jag lite avvaktande under rapportperioden, jag vill gärna se vilken väg börsen tar. Men jag har tankar på att utöka mitt innehav i Alfa Laval och sneglar även på Axfood.

Axfood, som säljer livsmedel, visar upp fina siffror och är heller inte beroende av konjunkturen, mat behöver vi oavsett konjunkturläge. Dessutom har bolaget hög direktavkastning. Jag ska återkomma till Axfood.

Så något helt annat. I veckan har Skandiabanken börjat sälja sakförsäkringar till sina kunder. Man har startat ett samarbete med Dina Försäkringar och det går bra att teckna hem, villa- och fritidshusförsäkringar.

Just nu har vi alla försäkringar i If. Jag brukar jämföra olika försäkringsbolag med jämna mellanrum för att se om det är lönt att byta, men det är ju inte alltid billigast är bäst.

De gånger vi behövt nyttja någon försäkring hos If har det gått smidigt, det är också viktigt. Under de senaste åren tycker jag bolagen har legat ganska lika i pris och villkor men det är alltid värt att kolla upp nya alternativ som dyker upp på marknaden.

9 kommentarer:

Nils Sjoholm sa...

Ja Ericsson kommer att få det mycket tufft framöver. Visst öppnar sig nya fina marknader, men varför skulle dessa köpa "dyra" Ericsson när det finns billiga kineser som faktiskt, inom många området, t.ex. mobilt bredband, är bättre än Ericsson. Ericsson står inför en del utmaningar helt klart. Som jag ser det ska koncernen antingen skära bort halva verksamheten och bli ett fullt fokuserat nischbolag, eller så ska man bredda sin verksamhet. Man behöver inte bli ett GE eller Philips över en natt, men den utveckligen skulle helt klart vara mer intressant ur aktieägarsynpunkt i alla fall.

Du sa häromdagen att frågan är vilka bolag som skulle vara bättre eller stabilare. Jag tror du nämner två i dagens inlägg. Framförallt gillar jag Alfa Laval. Bolaget har en mycket bra nisch med extremt eftertraktade produkter inom både miljö och energi. De är dessutom väl representerade i tillväxtländerna och har dessutom mycket låga fasta kostnader som gjort att de kunnat parera stora delar av krisen (åtminstone mildrat effekterna), vilket också syns på dagens värdering. Jag skulle kunna gå in på några enskilda produkter som verkligen har framtiden för sig, men det är kanske inte nödvändigt här.

Axfood kan jag inget om, mer än att det du skriver förstås stämmer väl. Jag tycker mer och mer att direktavkastningen faktiskt är en mycket intressant faktor att beakta vid placeringar. I synnerhet om man har aktierna i en kapitalförsäkring.

Volvo, som du nämnde häromdagen, tror jag är en vinnare från dagens nivå, och i framtiden. Bra kurspotential, bra direktavkastning, väl positionerade på tillväxtmarknaderna och med produkter av världsklass.

Du verkar ha väldigt många olika aktier i din portfölj och ändå slår du index rätt bra. Det tyder på mycket väldisponerad spridning. Hatten av för en bra arbete. Det är alltid kul att läsa om/av folk som lyckats.

nisse sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
nisse sa...

Såg i ekonominyheterna att riksbanken skulle låna ut ytterligare 100 miljarder till bankerna.Jag börjar misstänka att nu när sedelpressarna har börjat rulla,har vi en inflationsbubbla på gång framöver.Vilken uppfattning har du?

Anonym sa...

Hej Finansmamman

Vill bara säga att jag just funnit din blogg genom Avanza och att du motsvarar något jag länge sökt men inte funnit. En kvinnlig förebild som kan resonera om aktier, att lära och inspireras av i vardagen. I mitt liv finns mest småbarnsmammor som diskuterar massor av intressanta saker som miljö, politik och allergier etc. Men det är svårt att prata om ekonomi, trots att vi alla är beroende av att ha en fungerande sådan. Då tappar liksom alla intresset och tycker att jag är lite skum. Så jag ville väl bara säga att jag tycker du är toppen och att jag hoppas att fler hittar till dig.

Tack.
K.

Anonym sa...

Hej,
tack för en trevlig blog. Jag undrar om du har någon uppfattning om Boliden. Delårsrapporten kommer på måndag, vet ej när på dan. Aktien har gått upp extremt under en tolvmånadersperiod. Ryckt lite de senaste två veckorna och darrar nu lite inför måndagen. Min gissning är att det går bra, men hur mycket är inräknat i nuvarande pris?
Hälsningar
Magnus

Anonym sa...

Hej!

Du har aldrig tänkt på att publicera en "modell portfölj", (lite på samma sätt som t.ex. twoship gör med PPM-fonder)?

Jag tror att det hade varit mycket uppskattat och även ytterligare ökat intresset för din utmärkta blogg!

Happy Trading
/YuppieScum

Sten sa...

Hej,
SHB menar att Axfood är övervärderat (fn 205 kr): "Axfood rapport för tredje kvartalet var bra men uppsidan i aktien är för liten. Det skriver Handelsbanken Capital Markets i en analys daterad 21 oktober. Med ett p/e-tal på 13 är utrymmet för uppgång begränsat. Rekommendationen minska upprepas. Riktkursen höjs till 190 kronor från tidigare 175 kronor."
Placera.nu tycker tvärtom att aktien är undervärderad, med potential på ytterligare minst 20 kr per aktie.
Hur ser du på dagens värdering?

finansmamman sa...

Hej Nils,
Tack för dina synpunkter som alltid är lika intressanta att ta del av.

finansmamman sa...

Till Nisse,
Jag håller med dig, om nu inte Riksbanken framöver kommer att stå på tå och höja räntan när tiden är lämplig.

Till K,
Roligt att du hittat till min blogg och tycker om den.

Till Magnus,
Jag har inte följt Boliden den senaste tiden och har svårt att lämna några synpunkter inför rapporten.

Till Happy Trading,
Jo, jag har haft tankar åt det hållet, kanske kommer det i framtiden.

Till Sten,
Jag ska återkomma till Axfood.