29 oktober 2009

Återkommer till Axfood

Det är bra att ha några bolag i portföljen som är icke konjunkturkänsliga, en sådan aktie är Axfood. Bolaget sysslar med dagligvaruhandel genom affärskedjorna Hemköp, Willys och PrisXtra och driver partihandel med Dagab och Axfood Närlivs.

Mat behöver vi som sagt oavsett konjunktur, så det borde vara en jämn efterfrågan på Axfoods produkter. Dessutom verkar bolaget i lågprissegmentet och bör därför kunna ta marknadandelar under sämre tider.

Nu börjar man också genom strukturåtgärder få ordning på Hemköp som tidigare visat förlustsiffror. Senaste resultatet var bättre än väntat då man ökade både vinst och försäljning och målet är att nå ett rörelseresultat på minst 1 miljard kronor för 2009.

Satsningen på egna varumärken är en viktig bit, där ligger en stor del av lönsamheten. Under hösten lanserar Axfood ett nytt varumärke, Garant, där kvalitén ska vara densamma som för bästa märkesvara, men kosta mindre.

Sen tidigare finns flera egna varumärken, enligt bolaget själva är de störst i Sverige på egna märkesvaror inom dagligvaruhandeln. Numera kan man även köpa ekologiska och rättvisemärkta produkter under eget varunamn.

Själv handlar jag en hel del på Willys och varför inte köpa aktier i ett bolag som man själv är kund i, dessutom känner jag förtroende för ledningen.

Jag tror att bolaget kan ge en stabil avkastning framöver, dessutom har de en bra utdelningspolicy, minst 50 procent av resultatet efter skatt ska delas ut. 2008 var utdelningen 8 kronor.

4 kommentarer:

XYZ sa...

Hallo. Härligt med fina siffror från USA. Det är onekligen betydligt roligare när börsen stiger än när det går ner. Jag köpte boliden igår när de gick ner kraftigt. Har boliden som en av mina favoriter och det är nog den aktie som jag köper och säljer oftast. Sålde dock Nordea igår, fortsatte ju upp idag så.... blir inte rätt alla gånger. Vad har du för åsikt om boliden?

finansmamman sa...

Hej,
Jag har inte följt Boliden den senaste tiden och har svårt att lämna några synpunkter. Men råvarupriserna lär väl fortsätta uppåt allt eftersom världskonjunkturen förbättras.

Anonym sa...

Vad anser du om köpkursen på Axfood är man inte lite "sent" ute om man går in o köper de nu eller tror du det finns mer att hämta på sikt ..?

finansmamman sa...

Det beror på vilken tidshorisont du har. På lång sikt och då menar jag flera år kan det vara rätt att gå in nu om man tror på aktien. Vid en rekyl kan man köpa till för att snitta ned kursen.