6 oktober 2009

Så här sparar vi till barnen

Hur sparar man egentligen bäst till sina barn?

Vi har sparat till våra barn i enskilda aktier sen de var små. Att det har blivit enskilda aktier föll sig ganska naturligt eftersom både min man och jag är intresserade av aktier.

Vi har köpt aktier lite då och då, främst i stora stabila bolag. Det är sällan vi gör omplaceringar utan deras aktier får stå och växa till den dagen de behöver pengarna, eventuella utdelningar har återinvesterats.

Man kan ju välja att spara direkt i barnens namn eller i eget namn för att sen ge bort tillgångarna vid lämpligt tillfälle. Det här är förstås upp till var och en vad som passar bäst, men vi har valt att spara i barnens namn, då finns det aldrig någon tvekan om vems tillgångarna är.

Nackdelen kan vara att på artonårsdagen kan de själva styra över kapitalet och där kan man förstås känna en viss oro över att pengarna inte riktigt används som man tänkt, exempelvis till bostad och utbildning.

Men vi försöker få barnen att förstå pengars värde, vilket inte alltid är lätt, men jag hoppas och tror att de är förståndiga nog när artonårsdagen kommer. Sen kan man ju fråga sig när man sett "Lyxfällan", när är man egentligen tillräckligt mogen att ta hand om sin ekonomi?

Har man otur kan förstås börsen vara inne i en dålig period när det är dags att använda en del av pengarna. Därför har vi också ett annat sparande på ett vanligt bankkonto med hög ränta.

21 kommentarer:

Diversifierad sa...

Köper ni samma aktier och samma antal till barnen? Det finns ju en uppenbar risk annars att det kan kännas lite orättvist för den som fått sämre avkastning senare, åtminstone så länge dom inte är gamla nog att vara med och göra ett medvetet val själva.

Jag filosoferade en hel del över det där tidigare på bloggen, vilket sedan också publicerades som en egen artikel på Kapitalnet. Ta gärna en titt på den här: Spara till barn.

Svenskmillionaire sa...

Ett intressant dilemma. Vi sparar inte till barnen på det sättet. Jag hoppas att barnen vid sin 18 års dag är vettiga och har lärt sig pengarnas värde. Men det finns ju en risk för att de bränner pengarna väldigt fort på skräp (som man ibland kan läsa om i kvällstidningarna).
mvh svenskmillionaire

Anonym sa...

Varför inte välja Avanza Zero?
Då utgår inget curtage, och inga andra kostnader.
Utdelningen återinvesteras automatiskt i nya andelar.

finansmamman sa...

Diversifierad:
Ja, vi köper samma aktier och antal vid samma tidpunkt till barnen för att det ska bli så rättvist som möjligt, men det är svårt med millimeterrättvisa.

finansmamman sa...

Svenskmillionaire:
Jo, visst finns risken att pengarna försvinner snabbt, kanske på resor och annat kul. Men som sagt jag hoppas de lärt sig pengars värde till artonårsdagen.

Anonym:
Att spara i Avanza Zero är en bra idé.

Johan sa...

Hur har det gått sedan starten? Har det gått plus och hur mycket i så fall (i % såklart!)?

Mvh Johan
http://aktierandstuff.blogg.se

finansmamman sa...

Johan: jo, det har gått plus. Lite svårt med exakta siffror eftersom vi köpt aktier lite då och då under årens lopp, men jag uppskattar det till minst hundra procent.

Ekonomizonen sa...

Heja dig! Att spara till barnen är bra, synd att inte alla gör det oavsett taktik. Svenskar generellt verkar vara dåliga på att spara oavsett syfte, vi litar helt enkelt på att (det sociala skydds)nätet fångar oss...

Anonym sa...

Betr Avanza Zero: lägger du det dessutom i en KF, så är både vinsten och utdelningarna skattefria. Jag vet förståss inte om barnen får stå som ägare till en KF, men det är ju bara att fråga Avanza.

finansmamman sa...

Ekonomizonen: ja, det är nog farligt att lita alltför mycket på det sociala skyddsnätet.

finansmamman sa...

Anonym: Att lägga sparandet i en kapitalförsäkring går ju också bra, som du säger ingen skatt på vinster och utdelningar.

Nu sparar vi på en vanlig depå och för vår del är det inte aktuellt att sälja och flytta över till en kapitalförsäkring.

Men för vidare besparingar och för den som börjar spara nu kan det vara ett bra alternativ.

F sa...

Vi har tänkt på samma sätt till våra barn men satsar på ett regelbundet månadssparande i en indexfond istället. Tanken är att när ekonomin tillåter så bygger vi på med fler fonder. Enkelt och bra!

finansmamman sa...

Det låter enkelt och bra. Ja, det gäller ju att hitta den form av sparande som man tycker passar bäst för familjen.

betalningsanmärkning sa...

Bra post! Skulle vara kul att höra vilken bank ni valt för att få hög ränta på sparandet.

finansmamman sa...

Vi använder oss av en vanlig storbank där vi har pengarna på ett sparkonto med lång bindningstid.

Anonym sa...

Vilka aktier har du köpt till barnen?

finansmamman sa...

Vi har köpt aktier i stora bolag som exempelvis Investor, Ericsson, Electrolux och MSAB.

Anonym sa...

Sparar i fonder mest till barnen men med tre års åldersskillnad så skiljer det en del. Äldsta barnet får ju visserligen tillgång till sina pengar tre år tidigare. Har du funderat på när barnen flyttat? Kanske ska de studera, funderat på hur ett stort sparat kapital kan påverka deras bostadsbidrag, studielån m.m.? Behövs ju ett rätt stort sparkapital för att inte behöva bekymra sig om sån´t.

Joakim sa...

Varför inte välja en kapitalförsäkring med samma innehåll för alla barnen. Den kan ni också sätta villkor på hur och när barnen ska få pengarna utbetalda.

finansmamman sa...

Jo, en kapitalförsäkring är förstås också ett alternativ. Nu har vi börjat spara på en vanlig depå och det är inte aktuellt att sälja och flytta till en kapitalförsäkring för oss.

Johanna sa...

Håller med om att en kapitalförsäkring kan löna sig i längden, beroende på hur man spara. Jag skriver lite om detta så läs gärna mer där.