19 oktober 2009

Behåller Getinge i portföljen

Helgen försvann i ett nafs. Egentligen hade vi tänkt oss en tur till stugan för att stänga för vintern men ösregnet gjorde att det inte kändes så lockande att åka dit. Nu siktar vi på nästa helg istället.

En del postiva rapporter har lämnats. Getinge slog förväntningarna med råge och aktiekursen tuffar på uppåt. Resultatet före skatt uppgick till 572 miljoner kronor för tredje kvartalet, att jämföra med fjolårets 328 miljoner kronor.

De besparingsåtgärder och omstruktureringsprogram som satts in börjar nu visa resultat. Bolaget räknar med en vinstökning för 2009 före skatt på 15 procent eller mer jämfört med fjolåret.

Klart intressant aktie som jag har i min portfölj, och tänker behålla. Getinge får idag höjd riktkurs av SHB till 140 kronor.

Avanza tar nya grepp och introducerar "superlånet". Nu kan kunder hos Avanza låna pengar till förmånlig ränta med aktiedepån som säkerhet. För att få låna är ett villkor att äga minst tre av de 50 godkända aktier som Avanza har med på en lista, eller ett innehav i fonden Avanza Zero går också bra.

Man kan låna upp till 35 procent av värdet på aktierna till nuvarande ränta 0,99 procent. Nu tänker jag inte gå in på alla detaljer men det gäller att vara införstådd med villkoren och förstå vad som händer om börskurserna går ned.

Lånet låter intressant för vår del och vi ska titta närmare på villkoren, vem vet när man behöver ett reservkapital? Jag tycker att det är bra att någon utmanar banker och låneinstitut med nya kreativa idéer.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det är verkligen lockande med Superlånet.- Men: kolla vilken räntenivå du får betala - 0,99 verkar inte vara den verkliga nivån. Kollar du på villkorstexten, så hamnar du 50% högre - på 1.48%....

finansmamman sa...

Ja, det är olika räntesater beroende på vilken kundgrupp man tillhör.