9 november 2009

Tittar närmare på råvarumarknaden

AcadeMedia ser ut att bli en vinnare idag. Bolaget har fått en köprekommendation av Handelsbanken, riktkursen höjs från 125 kronor till 175 kronor, det kan man kalla en skaplig höjning. Kursen är upp kraftigt idag.

Anders Borg ser ljusare på Sveriges ekonomi och höjer BNP-tillväxten från 0,6 procent till 2 procent för 2010. Efter det avslutade G20-mötet i helgen drar han också slutsatsen att världens ekonomier börjar återhämta sig.

Många positiva tecken alltså och det syns på börskurserna idag, börsen som för övrigt noterar årshögsta.

Jag har börjat titta lite på råvaror och det lutar nog åt att jag köper Open End Certifikat som är lätta att handla med. Råvarorna har jag tänkt behålla en längre tid och då tycker jag att certifikaten passar bra. De har heller ingen löptid så jag kan sälja när det passar.

Bland de odlingsbara råvarorna tänker jag välja majs eller vete. Det knepiga med dessa råvaror är att de är beroende av så många faktorer, som väder till exempel, helt plötsligt blir det skyfall eller frost som förstör den goda skörden.

Den höjda levnadsstandarden i tillväxtländerna gör att efterfrågan på kött ökar och därtill spannmål som används till djurfoder. Majs använd också till etanolframställning, men där verkar nästan användningsområdet vara en aning på tillbakagång.

Det går också att ställa om produktionen av odlingsbara råvaror relativt snabbt. Är priset för lågt på en råvara kan odlaren välja att snabbt ställa om sin sådd inför nästa säsong. Det här gör det extremt svårt att hänga med och råvarupriserna kan ändra sig snabbt.

Man kan också köpa råvarucertifikat som följer ett index till exempel inom jordbruk, då får man en hel korg råvaror. Det kan vara ett alternativ om man har svårt att själv avgöra vad man ska satsa på.

Ja, helt lätt är inte det här med råvaror...

8 kommentarer:

Magnus från Dollarkursen.com sa...

Ja hoppas denna uppgång håller i sig nu och att världen börjar återhämta sig!

Anonym sa...

Eller Guld - ingen risk för missväxt där.
Typ Guld Invest el likn.
Dollarn på väg att gå i putten & Hyperinflation på G i USA.

/L

Anonym sa...

vilket cert menar du handelsbanken olja eller ...

Anonym sa...

Köp VETE H, Till skillnad från andra råvarucert är det Total Return
Fast det klart. Jag jobbar på Handelsbanken så jag är ju inte helt opartisk men Cornucopia tycks gilla dem? http://cornubot.blogspot.com/2009/10/hoppsan.html

Anonym sa...

Kaffe köpte jag, fast i en lite annorlunda form, nämligen STARBUCKS!

finansmamman sa...

Tack för era synpunkter.
Jag har tänkt köpa Open End Certifikat som ges ut av RBS Bank.

J sa...

Jag har open end i vete, valutaskyddat. Tycker det är köpbart sålänge det ligger under 4 kronor, efter det är det mer tveksamt även om det på sikt lär gå upp över 10.

Och frost och skyfall som förstör skördarna är ju ironiskt nog bra när man äger certifikaten, priset åker ju upp.

finansmamman sa...

Ja, helst skall man följa väderprognoserna över jorden för att kunna träffa rätt. Men vete ser "billigt" ut just nu.