25 november 2009

Toppcheferna försvårar avtalsrörelsen

Idag kommer förstås mycket att handla om Saab och Koenigseggs avhopp. Som många belackare befarat blir inte affären av och det är naturligtvis oerhört trist för Saab och dess anställda som återigen får sväva i ovisshet.

Möjligtvis kan man säga att Koenigsegg Group kanske har underskattat problemen runt en komplicerad affär i den här storleksordningen. Det är många instanser som ska säga sitt innan alla detaljer är på plats och det tar tid.

Nu ligger bollen hos GM som väntas lämna besked i nästa vecka angående Saabs framtida öde.

Genom bonus, förmånliga optionsprogram och höga pensioner har många chefer fått höga lönelyft det senaste året. Nu kräver samma chefer nollavtal av sina anställda annars kan fler jobb försvinna och företagens framtid sätts på spel.

Jag bara undrar hur det här går ihop egentligen, hur tänker man i chefsposition, har man ingen verklighetsförankring?

Volvos toppchef vill inte jobba "gratis" som han uttryckt vid ett tidigare tillfälle, det vill förmodligen inte heller hans anställda göra. Det är inte konstigt om det är bäddat för en extra hård förhandlingsomgång i år.

Börsen återhämtar sig idag, en del höjda riktkurser bland annat för Sandvik, SKF och H&M.

3 kommentarer:

J sa...

Håller med helt och hållet.

Unknown sa...

Hej,
Det är förödande med dessa bonusförmåner till höga chefer. Det ger signaler till de anställda att det är chefernas förtjänst när de går bra. Dessutom kan det leda till att man fattar kortsiktiga beslut som är av nackdel för verksamheten.
Beteendeforskare som jag tror på säger ovanpå detta att det är inte pengar som driver folk till stordåd, det finns helt andra drivkrafter. pengar är enbart en miljöfaktor,man kan prestera sämre om man inte tycker sig vara uppskattad, och en låg lön kan ge den signalen. Men hög lön leder inte till stordåd!

finansmamman sa...

Tack för synpunkterna.