30 januari 2013

Kritisera inte Swedbank, bli aktieägare istället

Oj, det var en överraskning, Swedbank höjer utdelningen rejält, från 5,30 till 9,90 kronor, inte illa.

Det är inte länge sedan Swedbank var på fallrepet och två nyemissioner genomfördes på kort tid, vem hade trott att banken skulle blomstra så snart igen. Ja, det gäller inte bara Swedbank, de flesta banker har kommit tillbaka starkt.

Flera kritiserar dock den höga utdelningen, men då ska man komma ihåg att aktieägarna ställde upp när det var kritiskt, stöttade och tog en hög risk genom att delta i bankens nyemissioner. Risk måste löna sig.

På tal om nyemissioner så har G5 Entertainment genomfört en nyemission. Bolaget riktade sig till institutionella investerare, inget för oss småsparare alltså. Jag hade gärna deltagit, istället får jag nu en utspädning av aktierna, det är aldrig roligt.

På fredag träder nya regler i kraft när det gäller köp av sms-biljetter i kollektivtrafiken. Informationen har i stort sett varit obefintlig. Vid varje tillfälle jag köpt sms-biljett på bussen har jag uppmanats att skaffa Wywallet, men det visar sig inte vara gångbart i länet.

Nej, olika lösningar från län till län, registrering och fakturering med avgift känns inte speciellt konsumentvänligt. Krångliga och dyra lösningar främjar knappast kollektivtrafiken.

Det minsta man kan begära är väl ändå information om hur biljetten ska betalas, gärna då några dagar innan de nya reglerna träder i kraft. Kaos förutspås på fredag.

29 januari 2013

Säljer Xact Bull

Nu börjar bokslutsrapporterna strömma in och vi får också besked om utdelningarna. Hittills ligger jag ungefär på samma nivå som tidigare år, två sänken är Ratos och Avanza som minskar sin utdelning.

Avanza tycks ändå fått vind i seglen igen och här glädjer jag mig åt kursuppgången istället. Ratos däremot står och stampar, men jag håller ut.

Två som rapporterat höjd utdelning är Getinge och Investor och jag räknar med fler höjningar i mina övriga bolag, om än små. Både Getinge och Investor visar dessutom på fin kursuppgång.

Investor rapporterar idag och i vd-ordet uttalar sig Börje Ekholm positivt om framtiden, fortsatta värden ska byggas och en attraktiv totalavkastning till aktieägarna eftersträvas, ambitionen är stadigt stigande utdelning.

Sett i backspegeln var det rätt att byta ut Svolder mot Investor som jag gjorde i höstas. Investor känns som ett helt annat bolag idag, från att ha betraktats som ett litet tråkigt investmentbolag har bolaget ökat aktiviteten och därmed höjt intresset för aktien. Jag kan tänka mig att öka på innehavet vid en rekyl.

Investmentbolag är dessutom ett bra alternativ till fonder, en hel korg med bolag som ger en bra riskspridning.

På tal om fonder ska jag se över mina ppm-fonder i veckan. Jag har en Rysslandsfond som dragit ned en del och vändningen i Ryssland tycks dröja. Moskvabörsen är lågt värderad, men det kanske är befogat, jag tycker den politiska oron tilltagit.

Jag har sålt min Xact Bull.

Idag är det tisdag och jag ska festa på årets första semla.

28 januari 2013

På tapeten: Volvo och Vitec

Spännande med Volvos storaffär i Kina. Volvo går in som 45 procentig ägare och partner till kinesiska lastbilsbolaget Dongfeng, utan att ha studerat detaljerna känns det spontant positivt.

Genom affären får Volvo en helt annan ställning i Kina, potentialen ökar naturligtvis. Förutsatt att affären blir godkänd tror jag Volvo kommer att omvärderas, aktien kommer att lyfta långsiktigt. Frukten av samarbetet ligger långt fram i tiden.

Ingen större kursreaktion idag, men vi kommer med all säkerhet att få se nya riktkurser när analytikerna får sätta tänderna i detaljerna runt affären. Hur som helst är det en spännande affär.

Vitec gör ett lyft idag med fem procent hittills. Jag kan inte se någon direkt förklaring till uppgången, är det förväntningar på bokslutet kanske?

För första gången har jag fått en kontrolluppgift på mina gåvor under året. Summan ska finnas förtryckt på deklarartionsblanketten och en skattereduktion på 25 procent medges.

Oavsett skattereduktion eller inte hade jag skänkt pengarna ändå, men jag ska ha i minnet att det går att skänka mer pengar, utan att betala mer.

Skatteverket.se/gavogivare finns information om vilka regler som gäller för avdragsrätten och vilka organisationer som är godkända av Skatteverket.

I helgen har jag varit på auktionsvisning, egentligen borde jag inte köpa någonting alls, det är ganska fullt här hemma, men det är svårt att låta bli. Det fina är att det går att buda online, så nu har jag inte bara börsen att passa utan även ett par föremål jag budar på.

Jag behåller min Bull2:a tills vidare.

24 januari 2013

Tror på börsuppgång, köper Xact Bull

Brittiske premiärministern David Cameron sticker ut hakan genom sitt tal där han ifrågasätter Englands fortsatta medlemsskap i EU. Jag tror att hans tal kommer att vara en hämsko för utvecklingen av brittisk industri och handel framöver.

Många var vi som väntade på Nokias rapport idag, i och för sig var en del redan känt, men slopad utdelning och en eventuell nyemission var nyheter. Jag har inte hunnit läsa rapporten ännu, men det ska bli.

Säkert en del vinsthemtagningar idag, hur kursen kommer att utveckla sig är omöjligt att förutspå, det går fort i branschen. Men trots allt ser det ljusare ut för Nokia idag än vid samma tid förra året, jag behåller mina aktier tills vidare.

Gruvaktier är något jag hållit mig ifrån, jag har svårt att förstå varför de lockar så mycket, jag tänker mest på de mindre bolagen. Det är väldigt snabba kast och bolagen är ofta omgärdade av diverse problem.

Extra problemtyngda är gruvbolag under uppstart, de är mycket kostnadskrävande. Idag är det Northland Resources som har slut på pengar.

Jag förstår heller inte hur ledningen i Bure resonerade när de gick in i högriskprojektet Nordic Mines. De blev heller inte långvariga där, jag vet inte varför, men kanske hade ledningen gjort sin hemläxa dåligt.

Men visst är det en spännande bransch bara man är medveten om riskerna.

Börsen känns positiv, jag har investerat i en Xact Bull 2 och hoppas på fortsatt uppgång.

Nu är det dags för soffan och Antikrundan. 

23 januari 2013

Säljer Creades

Lite tråkig börs idag, stiltje kan man säga. Det kan i och för sig vara skönt med några lugna dagar inför rapportperioden, den brukar kunna ge stora utslag åt båda hållen.

I lugn och ro har jag nu studerat uppdelningen av Creades. Bolaget föreslås delas i två, till det nybildade bolaget vid namn Sedarec överförs 30 procent av Creades substansvärde. Pan Capital önskar bli ägare till samtliga aktier i Sedarec, planen är sedan avveckling av tillgångarna.

Varje befintilig aktie i Creades ger rätt till en inlösenrätt. Med tio inlösenrätter kan tre aktier i Creades lösas in mot tre aktier i Sedarec.

Aktieägarna kan välja mellan att behålla sina aktier i Creades och courtagefritt sälja sina inlösenrätter till Pan Capital för 3,25 kronor per inlösenrätt.

Alternativet är att använda inlösenrätterna för inlösning av Creadesaktier och erhålla en ägarandel i Sedarec. Avsikten är avveckling. Sannolikt är inte många aktieägare intresserade av detta.

Ytterligare ett alternativ är att sälja sitt innehav i Creades, det är något jag tänker göra.

Utvecklingen av aktien har inte riktigt gått som jag tänkt mig, uppdelningen skapar visserligen arbetsro, men som aktieägare är det inget jag jublar åt. Min bedömning är att pengarna kan jobba bättre på annat håll just nu.

Nu är det snart middagsdags och jag ska dra mig till köket. Lasagne står på matsedeln.

22 januari 2013

Bra med uppdelning i Creades

Dagens nyhet, åtminstone för oss aktieägare i Creades är att bolaget föreslås delas upp i två. Inte direkt förvånande, det har ju varit känt sen länge att en av ägarna, Pan Capital vill avveckla bolaget. En pågående ägarstrid är naturligtvis inte optimalt, affärerna blir lidande, en uppdelning skapar arbetsro.

Jag har skrivit ut det pressmeddelande som kom i morse angående uppdelningen genom ett inlösenförfarande. Det tål att läsas flera gånger, det är inte helt lätt att förstå vid första anblicken. Jag ska återkomma till uppdelningen och hur jag agerar när jag har satt mig in i förfarandet.

Men för aktieägarnas bästa hoppas jag Creades annonserar en kortare och mer lättförståelig variant av inlösenförfarandet när det är dags.

Först väntar en extra bolagsstämma den 15 februari som ska ta ställning till förslaget. Marknaden tycks se positivt på förslaget, Creades är upp ett par procent idag.

Hexagon ser starka ut, idag annonserar bolaget ytterligare ett köp, denna gång i Ryssland. På så sätt stärker Hexagon sin närvaro i tillväxtländerna, i Ryssland planeras dessutom stora infrastruktursatsningar som väntas gynna Hexagon, enligt vd Ola Rollén.

Jag har ännu inte sålt av några Hexagonaktier, jag hänger med ett tag till.

Hexpol ser också starka ut, jag avvaktar med försäljning då jag tycker börstrenden pekar uppåt.

Nu ska jag försöka tina upp värmepumpen, den gillar inte för mycket kyla, den är helt nedisad och låter inte alls som den ska.

21 januari 2013

Nätmäklarna tar fart

Det verkar som riskaptiten har kommit tillbaka, kapital strömmar åter till aktier och fonder och nätmäklarna rapporterar ökad aktivitet. Det kan därför vara värt att titta närmare på de båda nätmäklarna Avanza och Nordnet. Ökade handelsvolymer gynnar båda bolagen.

Avanza har redan rapporterat och gått upp en del de senaste dagarna, men jag tror att uppgången kan fortsätta. Aktien har varit i en svacka en längre tid, så det finns en del att hämta.

Ytterligare en faktor talar för småbolagen, de har inte riktigt hängt med i fjolårets börsuppgång. De stora bolagen har gått upp en hel del och det är möjligt att fokus flyttas till småbolagen, så brukar mönstret se ut.

Det kan alltså vara idé att syna smålistorna, där finns gott om aktier som legat still, därmed inte sagt att alla är vinnare. Själv väntar jag på uppgång i till exempel Proact, Intrum Justitia, Bure och en rad fastighetsbolag.

Sivers IMA som jag nämnt tidigare byter lista till Aktietorget den 4 februari, samtidigt genomförs en nyemission, igen. Ett ganska vanligt mönster när det gäller de minsta bolagen, det gäller att vara beredd på nyemissioner.

Själv har jag inga aktier i bolaget, däremot min man. Jag följer dock bolaget med intresse, deras produkter ligger i tiden. Maken kommer att delta i nyemissionen. Spännande men riskfyllt bolag, läs gärna tidigare inlägg.

Det blev ingen resa till stugan i helgen, det kändes lite väl kallt att skotta sig fram i snön i 20-gradig kyla, det får bli en annan helg. Istället tog vi en långtur på skidor här hemma och smidde planer inför nästa renoveringsprojekt. Köket står på tur.

18 januari 2013

Snart dags för utdelningar

Utdelningar är något som är på tapeten, affärstidningarna presenterar utdelningsportföljer och listor över högavkastande aktier. Säsongen närmar sig och jag har fått flera frågor när det gäller utdelningar.

De flesta bolagsstämmor ligger på våren och det är också där beslut fattas om utdelningen, innan kan vi ta del av föreslagen utdelning som ofta presenteras i samband med den senaste rapporten eller genom prognoser.

Börskurserna brukar kunna gå upp när utdelningssäsongen närmar sig, men det är viktigt att tänka på att då utdelningen avskiljs brukar börskursen sjunka med motsvarande. Det är knappast lönsamt att köpa aktier någon vecka innan utdelningen, ta hem utdelningen och sen sälja aktien, man hamnar på plus minus noll.

Är det däremot goda tider och man har lite tålamod brukar börskursen återhämta sig och fortsätta upp, men då gäller en långsiktig strategi.

Är man intresserad av högutdelande bolag är det bättre att göra sina placeringar i god tid inför utdelningen, gärna tidig höst.

Min strategi är att behålla aktierna och ta del av både utdelning och värdestegring, på så sätt ökar jag avkastningen på portföljen. Utdelningen återinvesterar jag oftast, men man får ju inte glömma att leva, ibland gör jag något helt annat med pengarna.

Ibland kan jag tycka att det läggs för mycket fokus på utdelningarna. Det är ju trots allt viktigare att bolaget jag placerar i har ett stabilt kassaflöde, fin tillväxt och en bra ledning. En hög utdelning ser jag som ett extra plus, men den styr inte mina placeringar.

I veckan har jag varit på föräldramöte i sonen gymnasieskola. Det nya betyssystemet och val till nästkommande år diskuterades. Det är mer eller mindre uppror i klassen när det gäller betygssystemet, lärarna är inte heller glada, krångligt så det förslår.

Det tråkigaste är att det är eleverna som kommer i kläm, de ska söka vidare på betyg som sätts på oklara grunder, det kan få vem som helst att tappa sugen. Jag hoppas på förändring.

Nu är det snart helg igen, veckorna går fort. Vi planerar en tur till sommarstugan för att titta till den, om det går att ta sig fram för all snö återstår att se.

Trevlig Helg!

17 januari 2013

Funderingar runt ISK-kontot

Jag har fått en del frågor om hur jag använder mitt ISK-konto. Jag har både ett vanligt depåkonto och ett ISK-konto.

Eftersom jag har cirka 90 procent av mina aktieplaceringar på ett vanligt depåkonto använder jag ISK-kontot endast vid nya investeringar.

Jag har inga planer på att flytta mina aktier till ISK-kontot. De aktier jag har på depån får alltså stå kvar, jag säljer när det passar och utnyttjar kvittningsreglerna. Den möjligheten finns inte inom ISK, därför gör jag även nya investeringar på min vanliga depå.

Den som önskar flytta sina aktier till ett ISK-konto kan få hjälp med detta av banken, oftast courtagefritt, men det räknas som en försäljning. Bra att ha i minnet.

Vill man göra det enkelt för sig är naturligtvis ISK-kontot att föredra, då slipper jag deklarera varje enskild affär, vinsten är dessutom skattefri och schablonbeskattningen låg. Nu gör de flesta även dåliga affärer och då finns ingen möjlighet till kvittning, det är den stora nackdelen som jag ser det.

Det finns inget som hindrar att använda sig av både depå och ISK-konto, sen får man känna sig för, vad passar bäst för just mig, vi har alla olika situationer. Som vanligt finns det alltid för och nackdelar med det mesta.

Enligt en undersökning i DN är det endast 12 procent av befolkningen som känner till den nya sparformen ISK, jag tror dock att sparformen kommer att öka, många efterlyser just enkelheten som kontot innebär.

Just nu är det förmånligt att spara på ett ISK-konto eftersom schablonskatten är låg. Det behövs ingen större avkastning för att det ska gå runt skattemässigt. Det kan naturligtvis komma att ändras i en framtid, det är något att hålla ögonen på från år till år.

Sen har vi konjunkturen att ta hänsyn till, vid goda år kan det vara lönsamt att placera på ett ISK-konto, vid sämre tider kan en vanlig depå vara att föredra. Läs gärna tidigare inlägg om ISK.

Det har blivit vinter igen, i eftermiddag har jag tänkt mig en långtur på skidor, det gäller att hålla efter konditionen.

15 januari 2013

Sundare lånekultur efterlyses, skärp amorteringskraven

Riksbankschefen Stefan Ingves höjer rösten, sätter press på bankerna och kräver amortering på bolånen. Det kan jag förstå, lite händer när det gäller bolånen, visserligen har SEB skärpt kraven på sina kunder, men det räcker inte.

En sundare lånekultur efterlyses. Förhoppningsvis leder Stefan Ingves hot om reglering till att bankerna själva skärper kraven på amortering, något som de flesta hittills varit ointresserade av, även om det  gagnar kunden i längden.

Sundare luft i Kina efterlyses också. Det tycks bli allt tätare mellan rekordnivåerna av luftföroreningar, här krävs verkligen krafttag av regeringen.

Befolkningen kommer knappast finna sig i att leva i den dåliga luften i längden, det finns stor risk för social oro i Kina, inte bara när det gäller luftföroreningar utan även i steg mot demokratisering.

På Skagenkonferensen pekade även ekonomiexperterna på riskerna i östra Asien, någon ansåg de underskattade. Med nytt ledarskap i Kina och Japan är framtiden ett oskrivet blad, men konflikten mellan de både länderna kan snabbt ta fart igen.

Nej, nu blev det mycket negativt. Istället glädjer jag mig över att Nokia passerat 30 kronor idag, fler köprekommendationer med höjda riktkurser hjälper till. Jag behåller mina aktier tills vidare.

Nu finns alla föreläsningar från Skagenkonferensen utlagda på hemsidan för den intresserade.

14 januari 2013

Aktietips från Skagenkonferensen

I fredags besökte jag Skagen Fonders Nyårskonferens, en rad tunga ekonomiföreläsare stod på talarlistan, alla gav de sin syn på finansmarknaden och den globala ekonomin 2013, som också var ämnet för konferensen.

Skagens egna förvaltare gav också de sin syn på marknaden, överlag lät de optimistiska. 

Kristian Falnes som förvaltar Skagen Global tycker att det finns gott om undervärderade bolag, då vänder han blickarna mot USA där investeringarna har ökat till 34 procent av portföljen. Microsoft är ett av bolagen som nämns.

I Sverige finns flera kvalitetsbolag men de är dyrare än europeiska och amerikanska aktier, det gör det svårare att hitta undervärderade aktier. Men två svenska aktier platsar, Lundin Mining som handlas med en betydlig rabatt och Autoliv som har en mycket stark balansräkning.

På förra årets konferens lyftes SCA fram, här väntade Skagen mer aggresivitet och det dröjde inte länge innan SCA stöptes om och numera fokuserar på hygien- och konsumentprodukter. Men nu har Skagen börjat sälja av SCA, den stora uppgången ligger nog bakom oss, säger Kristian Falnes.

Förvaltaren av obligationsfonden Skagen Tellus berättade att han köpt irländska, portugisiska och spanska obligationer 2012.

I år undviker han dyra Japan- och långa amerikanska obligationer. Svenska obligationer lockar heller inte då en viss osäkerhet finns med kronkursen, istället lockar Europa och tillväxtmarknader.

En talare var John Mauldin, flitigt anlitad som ekonomisk expertkommentator i amerikansk tv. Han tror på några riktigt tuffa år på börsen innan den vänder, men när det väl vänder, ja kan vi vänta oss tidernas uppgång. 

John Mauldin varnade tidigt för Grekland, nu varnar han för Frankrike som nästa krisande euroland. Ja, det kan ta flera år innan euroländerna har ställt om sin politik, men sen väntar alltså en rejäl uppgång.

Under tiden kommer fastighetspriserna sjunka i Italien och Frankrike, något att tänka på för den som går i köptankar i nämnda länder.

Ja, delade meningar om framtiden. Jag tillhör optimisterna, men även jag tror att Frankrike kan få det jobbigt framöver.

10 januari 2013

Centerpartiets idéprogram skrämmer mig

Det blåser runt Annie Lööf och Centerpartiet, med all rätta. Det nya idéprogrammet har inte fallit i god jord, är detta framtidens politik, ja då skrämmer den mig. Idémakarna vill förtydliga partiet, det ska särskiljas från andra partier och det har man sannerligen lyckats med, men förmodligen inte på det sätt som var tänkt.

Det ska bli intressant att se hur Annie Lööf tacklar situationen, hittills har hennes ståndpunkter varit vaga när det gäller de kontroversiella ideérna. Dessvärre tror jag det kan bli svårt för Centerpartiet att återupprätta förtroendet hos väljarna.

Vid mitt senaste besök på apoteket tittade jag ner i en korg med reavaror, där hittade jag till min förvåning Ellens produkter. Ja, kanske inte så förvånande egentligen, sist var produkterna borta från hyllan, men nu fasas de ut efter att ha funnits i sortimentet under flera år. Enligt personalen säljer inte produkterna, inget bra tecken.

Samtidigt skickade Ellen ut ett pressmeddelande i december som visar att försäljningen ökar på europamarknaden och bolaget går mot sitt bästa kvartal hittills. Ja, vad ska man tro, jag behåller med viss tvekan mina aktier och inväntar nästa rapport.

Desto roligare då med Hexpol som är uppe och nosar på kursrekord igen. Här funderar jag istället på att plocka hem en vinst, sälja hälften och fortfarande var med på tåget.

Hexagon däremot behåller jag, möjligtvis säljer jag av en liten del. Bolaget fortsätter växa, senast genom ett förvärv i USA. Jag tror att det finns mer att hämta i aktien.

Nu ska jag strax bege mig till tennishallen där dottern har match, det ska bli spännande att se hur formen är efter juluppehållet.

9 januari 2013

Analytikernas fastighetsfavoriter

Förra året hamnade Balder på första plats när det gäller uppgång i fastighetsbolagen, uppgång 45 procent, inte illa. Sen följer FastPartner med 43 procent och Wallenstam med en uppgång på 23 procent.

I år spår aktieanalytiker att Balder åter hamnar i topp. Även Skagen gillar Balder som tagit in aktien i sin nya fastighetsfond Skagen m2. Bolaget har en stark ägare i Erik Selin och har en rimlig värdering anser Skagen.

Efter Balder följer Sagax, NCC, Wihlborg, JM, Skanska, Klövern, Fabege, Peab och Wallenstam i nämnd ordning.

Jag har inga aktier i Balder, men hoppas förstås på en fin uppgång i mina fastighetsaktier. Förra året sålde jag Kungsleden och fyllde på mina innehav i Fabege, Klövern och Wihlborg. Alla bolag med aktiva ägare som jag tror ska kunna skapa värden framöver.

Kungsleden hamnade på jumboplats förra året, är det dags för revansch i år? Med alla korten på bordet och senaste fastighetsförsäljningarna börjar det ljusna vid horisonten, döms sedan någon av skattetvisterna till Kungsledens favör, kan det bli fart på aktien igen. Men det lär ta åratal innan processerna är avslutade.

Igår tittade jag på dokumentären om Jan Stenbeck, hur Kinnevik skapades och telemonopolet bryts, mycket intressant, missa inte den. Serien är i tre delar och går att se på svtplay.

Källa:Fastighetsvärlden

8 januari 2013

Blir Seamless lösning succé eller inte?

Kinnevik har ökat sitt innehav i Seamless. Sen i december har det gått bra att betala med mobilen i vissa Axfoodbutiker, jag plockade själv upp en broschyr i min lokala Willysbutik.

Än har jag inte sett någon använda systemet, men nu syns Seqr i stora annonser i dagspressen som ingen undgår att att se. Det ska bli mycket intressant att följa projektet, är det bäddat för succé eller inte.

Så länge inte alla banker är anslutna tror jag inte på succé, det vore skillnad om jag kunde koppla mobilen till min egen bank och få summan dragen direkt. Kan man inte hantera att handla på kredit kan det också bli en dyr lösning med diverse räntor och straffavgifter.

Jag tror det måste finnas en klar fördel för oss konsumenter innan vi byter från betalningskort till mobil, men jag kan naturligtvis ha fel.

Beträffande Seamlessaktien håller jag mig utanför just nu, den känns en aning övervärderad i mina ögon. Skulle jag nu ha fel är jag ändå med på ett hörn genom mitt innehav i Kinnevik.

Mina kryddor Fortnox och Fortnox International fortsätter sin positiva trend, en fin uppgång sen december månad. Så visst finns det pärlor på smålistorna även om många är skeptiska till listorna. Det gäller naturligtvis att vara försiktig och vara medveten om att risken oftast är högre.

Idag är det nästan lite vår i luften, dropp från hustaket och fågelkvitter. Dags för den dagliga motionsrundan.

7 januari 2013

Tillbaka i vardagen igen, ser fram emot det nya börsåret

Ja, så var jag tillbaka i vardagen igen efter en skön ledighet. Först har vi firat jul här hemma och sen bar det av till Spanien några dagar, skönt att lämna snödrivorna och känna på lite sol och värme.

Det är också befriande att slippa tänka på matlagning och det ständiga problemet vad som ska serveras på tallriken.

Vi märkte ingenting av Spaniens dåliga ekonomi, utåt sett verkar allt som vanligt, turistorterna är förmodligen förskonade, men det finns säkert problem där också som inte vi ser.

Med wi-fi på hotellet och Cnn på tv är det ganska lätt att hålla sig uppdaterad om vad som händer i omvärlden, ska USA ramla utför stupet och så vidare. Det har inte varit så många börsdagar, men det har börjat bra.

Tittar jag tillbaka på året som varit är jag klart nöjd med utvecklingen av portföljen, en bra bit över index. Framför allt är det Hexagon som bidragit till uppgången, men även Hexpol, Getinge och Investor har gått bra för att nämna några. Jag har även gjort några fina vinster i bland annat Seamless, Cdon, NFO och G5 Entertainment.

Jag är däremot inte nöjd med utvecklingen i Kungsleden och Svolder, som jag sålt. Andra bolag som stått och stampat är Bure, Ratos och Alliance Oil, bolagen får dock stanna i portföljen.

Nu ser jag fram emot det nya börsåret, en hel del intressanta affärer har redan presenterats, Alfa Laval gör ett förvärv i USA och Skanska har fått två stora order, spännande framtid! Och hur ska det gå för Nokia, aktien klättrar vidare, kanske dags att ta hem vinsten.

Nu ska jag åka och fylla på matförrådet, ganska tomt efter helgerna och vad ska vi äta till middag?