30 mars 2014

Beijer Alma ger högsta utdelningen hittills

Anders Wall som är styrelseordförande i Beijer Alma öppnade bolagsstämman med ett långt tal. Men innan stämman hölls en liten utställning av bolagets produkter och jag fick en snabblektion i kablar och fjädrar, sen rullade en kort film som visade verksamheten.

Med tiden har dotterbolaget Lesjöfors blivit störst i Europa på fjädrar och antalet sålda chassifjädrar har mångdubblats. Bolaget finns idag på över 50 marknader. Habia Cable säljer specialkablar för bland annat kärnkraftverk och inom telekom till basstationsantenner där de är världsledande.

Det tredje verksamhetsbenet är Beijer Tech som är specialist på industrihandel, flödesteknik och industrigummi.

Ordförande menade att det måste få ta tid att bygga företag, det ger ett långsiktigt värdeskapande och passade samtidigt på att ge en känga åt den kortsiktiga marknaden.

Sen 2003 har Beijer Alma vuxit i snitt med 10 procent  per år. Den som investerade 100 kronor för tio år sedan har idag 994 kronor, Omx-indexökningen  motsvarar 360 kronor. I år finns utrymme för den högsta utdelningen hittills, 8 kronor, bolaget visar bra resultat och inget förvärv har gjorts under året.

Vd Bertil Persson fyllde i att diversifiering är viktigt, det är inte bra att vara beroende av enstaka ben och kunder. Får vi möjligtvis se ett nytt ben under året?

2014 har börjat bra, faktureringen ökar för Lesjöfors och Habia Cable, främst inom telekom. Beijer Tech ligger still.

En aktieägare undrade varför ingen satsning görs på USA? Idag prioriteras verksamheten till Europa och Asien och det skulle ta alltför mycket insatser i anspråk för en etablering i USA, dessutom fungerar marknaden annorlunda där.

Jag tycker att Beijer Alma är ett lite bortglömt bolag som förtjänar större uppmärksamhet och kan mycket väl tänka mig att öka på aktieinnehavet vid lämpligt tillfälle.

Men de över 700 gästerna det var dukat till efter stämman hade inte glömt bolaget. Nu bjöds det på en fantastisk middag, utöver det vanliga kan man säga.Tack så mycket!


5 kommentarer:

Emil sa...

Hej! Vore intressant att se din aktieportfölj :)

Anonym sa...

Vore kul att höra mer av vilken stämma som har bäst lekamlig spis.

finansmamman sa...

Hej,
Till Emil,
Delar av portföljen ligger i högerspalten på bloggen, övriga aktier tar jag upp i inlägg.

Till Anonym,
Det varierar, oftast kaffe, ibland smörgås, ett glas vin, snittar, mer matig tallrik eller om tidpunkten passar serveras kanske frukost.

Emil sa...

Jo delar av den men man vill ju ha helhetsbilden:)

finansmamman sa...

Ja, jag förstår, det är förstås intressantare, men jag har inte för avsikt att lägga upp hela portföljen men möjligt att jag utökar den:)