10 mars 2014

Tecknar Hemfosa

Vilken härlig vårhelg, jag upptäckte de första blåsipporna på vårpromenaden, det måste vara rekordtidigt.

Getinges fall ser ut att ha bromsats upp, en del ändrade rekommendationer som väntat. Det ska bli mycket intressant att se om mönstret upprepar sig, är Getinge tillbaka till toppnotering igen om några månader?

Mycket möjligt, mycket avhängigt vad som sägs på kapitalmarknadsdag och i rapport. Men jag räknar med att det kan ta längre tid den här gången.

Fastighetsbolaget Hemfosa har ansökt om notering på Nasdaq OMX. Allmänheten erbjuds att teckna sig för aktier under perioden 10 mars- 19 mars, prisintervall 88-96 kronor. Beräknad första handelsdag på börsen är 21 mars, samma dag som tilldelning väntas ske.

Hemfosas vd Jens Engwall har ett tidigare förflutet i fastighetsbolaget Kungsleden. Jag har tidigare varit aktieägare i bolaget under dess glansdagar, stora värden skapades under hans tid till glädje för oss aktieägare.

När Jens Engwall  lämnade Kungsleden började utförsresan, fastighetsaffärerna gick allt trögare, avancerade skatteupplägg fick påstötning av skattemyndigheterna och stora summor har avsatts till skattedomar som ännu inte är avgjorda. I år tycks trots allt Kungsleden komma på fötter igen.

Under tiden har Jens Engwall byggt upp ett nytt fastighetsbolag Hemfosa, fastighetsbeståndet består mest av stabila samhällsfastigheter med långa kontrakt där stat och kommun är hyresgäster, men även logistik-och kontorsfastigheter ingår i beståndet.

Förutom att förvalta fastigheter utgör transaktionsverksamheten en spännande del, där så kallade obeståndsfastigheter beräknas bidra till resultatet. Hemfosa har för övrigt som mål att generera branschens högsta totalavkastning, det är bra med högt ställda mål.

Med hänvisning till Jens Engwalls tidigare erfarenhet och verksamhet tror jag Hemfosa kan bli en bra investering. Jag tecknar mig för aktier.

Nu ska jag strax besiktiga bilen igen, har det redan gått ett år?

9 kommentarer:

Anonym sa...

Är det här Avanza specifikt:
"Då Erbjudandet innefattar både nyemitterade och begagnade aktier går det inte att teckna aktier via Investeringssparkonto."
Enligt Hemfosa prospektet verkar inte SEB/Swedbank ha sådan begränsning.

Trygg Framtid sa...

Hej!

Hur ser du på deras låga soliditet och den låga räntetäckningsgraden? Och den relativt högas skuldsättningsgraden?

Jag gjorde ingen fullständig analys av bolaget, för det verkade finnas för mycket siffror som inte passade, men spännande att höra hur andra har resonerat :)

Avanza Bank sa...

Hej,

Jag vill bara förtydliga att andra banker och aktörer kan göra på andra sätt, precis som anonym skriver. Detta beror på att erbjudandet innefattar både nyemitterade och begagnade aktier vilket innebär att vi enligt lagen skulle behöva ta in aktier i egen bok. Detta är något som vi tyvärr ej har möjlighet att göra, till skillnad från ex. SEB eller Swedbank.

https://lagen.nu/2011:1268#P13S1

/ Dan, Avanza Bank

finansmamman sa...

Hej,
Till Anonym, jag ser att du fått förklaring från Avanza Bank.

Till Trygg Framtid,
Jag håller med om att skuldsättningen är hög, men ser det som en försäkring att bankerna som lånar ut pengar får återbetalt i aktier. Så länge det låga ränteläget består tror jag på fastighetsaktier.

Anonym sa...

Såg att det inte går att köpa till sitt investeringssparkonto, gör du så att du köper via aktiekontot och sedan för över till ISK eller hur gör du?

finansmamman sa...

Hej,
Jag har två ISK-konton, olika banker, jag kan välja att investera direkt på ISK-kontot om jag önskar. Jag utgår ifrån att du får betala courtage vid flytt till ISK och ev, vinstskatt, kolla upp det. Du kan ju även köpa aktierna direkt på börsen, eller använda en vanlig depå.

Andreas Roslund sa...

Hejsan!

Jag skulle behöva ditt råd kring detta eftersom jag vet att du är kunnig och har säkert suttit i precis samma sits som jag sitter i just nu.

Jag undrar ifall det är ett klokt drag av mig att köpa på mig 100 aktier av Hemfosa då 10.000kr är det enda jag har i dagsläget.
Eller, ska jag sikta mig in på 4-5 andra olika aktier för samma belopp? alternativt spara..

Tack så hemskt mycket på förhand.

Anonym sa...

Får man köpa till IPS depå tro? MVH Bosse

finansmamman sa...

Till Andreas,
Det är upp till dig hur du vill göra, om du vill sprida risken över flera aktier som du kan bygga vidare på när du har möjlighet eller köpa aktier i ett bolag. Det finns förstås ingen garanti för att aktierna i Hemfosa kommer att gå upp, det är alltid förenat med risk att placera i aktier.

Till Bosse,
Det är bäst att du kollar med den bank du tänker använda, verkar variera.