17 mars 2014

Öppnat det orange kuvertet

Årets orange kuvert har dykt upp i brevlådan, en nyttig påminnelse om att se över pensionssparandet. I år innehåller tydligen vissa pensionsbesked en del fel, jag går direkt in på minpension.se istället för att få en helhetsbild av pensionen.

Men jag ser att jag fått ner fondavgifterna till 0,22 procent i premiepensionen och att fonderna gått upp med 22 procent under året, helt ok.

Jag gör inga förändringar i ppm utan ligger kvar med jämn fördelning i Avanza Zero, Didner & Gerge Aktiefond och Skagen Global. Ingen modellportfölj på något sätt, men den passar mig just nu.

Det har förresten varit väldigt tyst i luren senaste halvåret, inga pockande ppm-förvaltare har ringt, inte heller några tjusiga inbjudningar till middagar med ppm-förvaltare, jag antar att de ligger lågt efter regeländringar, skönt tycker jag.

Regeringen vill ta bort avdraget för privat pensionssparande, det ska avskaffas successivt. Det var nog ganska väntat, sparandet har försämrats över tiden av regeringen och i dagsläget finns andra attraktiva sparformer till pensionen. Jag tror inte regeringen backar på detta förslag, det har nog tjänat ut sin tid.

Jag tillhör själv skaran som har privat inlåst pensionssparande, på gott och ont. Hade jag börjat mitt pensionssparande idag hade jag valt annorlunda, förmodligen hade jag öppnat ett ISK-konto och döpt det till "pension", sen gäller det förstås att inte använda pengarna till annat.

Trots avgifter och inlåsningseffekt kan jag inte direkt säga att jag är missnöjd med det privata pensionssparandet, men det återstår att se hur avkastningen ser ut den dagen det är dags att börja ta ut pensionen, mycket kan ha hänt.

Under helgen har jag tecknat mig för aktier i fastighetsbolaget Hemfosa, för den som inte redan sett det finns nu en intervju med vd Jens Engwall utlagd på hemsidan. Hoppas på tilldelning, jag tror intresset är stort.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Hej
Som jag förstår lever du på din aktieportfölj. Hur bör man tänka för att göra det och hur mycket pengar behövs för det? Hur hanterar du om det kommer tex 1-2år nedgång på börsen?

finansmamman sa...

Hej,
Med högutdelande och tillväxtaktier aktier i portföljen där du återinvesterar utdelningen, ränta på ränta, växer portföljen med tiden. Att fylla på portföljen med jämna mellanrum, ger oftast bra snittpris.
Det är sällan jag säljer av i börsnedgång, oerhört svårt att pricka toppar och bottnar.
Hur mycket pengar du behöver beror på din levnadsstandard.

börspappan sa...

jag har 12% i snitt och det ska vara bara 22.000 som ligger där och över - kan det stämma?
mina 9% i år åts upp pga PPM är så långsamma. det var guld och sen ubs biotech som behagade dyka.

finansmamman sa...

Hej, den genomsnittliga avkastningen för pensionsspararna i ppm låg på 20 procent enligt uppgifter i mitt kuvert.

börspappan sa...

det kan omöjligt stämma?

finansmamman sa...

Vad står det under ditt ppm-besked om avkastning för genomsnittlige spararen? Det borde stå samma siffra i ditt brev. "Soffliggarfonden" som en stor del svenskar har, den har gått utmärkt, kan vara förklaringen.

börspappan sa...

det var alltså för 2013. snittet ligger på 5% enl. PPM. mvh

finansmamman sa...

Ok. vi pratar nog om olika tidsperioder.

börspappan sa...

ap7 är farlig-den har en hävstång och riksrevisionsverket har riktat en allvarlig fråga till ap7.

börspappan sa...

det här är hett-efter nynäshamnsbanan finns spökstationer-hemfosa är en - upplagt för att bygga massor med enfamiljshus-en kanonidé?

tycker synd om dej som suttit och kört trafikflyg att du ska gå hemma. min mamma jobbade heltid i alla år och hemmet skötte hon perfekt med ena lillfingret.

finansmamman sa...

Ja, Ap7 kan bära av nedåt snabbt om börsen vänder.
Beträffande arbete så trivs jag alldeles utmärkt med min tillvaro.

börspappan sa...

vad bra! den verkar onekligen rätt skön.
men ap7! där finns ju nästan alla!
tänk om pensionspengarna bara försvinner-det är dags för högre ränta och passiv förvaltning = mkt billigare....

finansmamman sa...

Ja, en index-fond är ingen dum idé, på lång sikt tror jag på det.