26 mars 2014

På Fabeges bolagsstämma

Igår blev det ingen börs för mig, istället tog jag en heldag i Stockholm och besökte Fabeges bolagsstämma som gick av stapeln i Wenner-Gren Center. Vi var runt 150 aktieägare och som väntat var det en lugn stämma, inga heta frågor stod på dagordningen.

Vd Christian Hermelin berättade om året som gått och om hur arbetet fortskrider i olika stadsdelar. Fabege verkar i Stockholm och inom en 5 km radie från stadskärnan. Arenastaden, Solna Business Park och Hammarby Sjöstad är tre attraktiva områden under utveckling.

Vd tryckte mycket på hållbarhetsarbete och fick även några frågor från aktieägare i ämnet. Några exempel är att koldioxidutsläppen har minskat kraftigt och alltmer förnybar energi används, alla nybyggnationer och ombyggnationer miljöcertifieras och antalet gröna hyresavtal ökar.

I miljöarbetet ligger även stadsplanering som innehåller bra infrastruktur, helst spårbunden trafik, cykelvägar, grönområden, service i form av affärer, restauranger och träningslokaler inom gångavstånd..

Erik Paulsson berättade att Arenastaden var hans största, bästa och mest spännande investering i karriären. Men vi får ge oss till tåls, det är mycket logistik runt byggandet och det kommer att ta några år innan vi ser resultatet.

En aktieägare hade funderingar runt förlusterna för Friends Arena. Med infrastruktur, restauranger och affärer på plats, då räknar Erik Paulsson med att Friends Arena kommer att fyllas. Han tror även mycket på det franska bolaget som är aktuellt att ta över driften av Friends, de har stor erfarenhet av att driva arenor.

En blick i årsredovisningen visar att alla i styrelsen och ledningsgruppen (utom en nyanställd) äger aktier i Fabege, det inger förtroende.

När jag nu fått tilldelning i Hemfosa måste jag se över mina fastighetsinvesteringar, de börjar bli lite för många. Men Fabege kommer jag att behålla, bolaget har intressanta fastighetsprojekt i heta områden och en erfaren och bra ledning.

Stämman avslutades med god mat och mingel. Ingen trängsel med vassa armbågar som det annars kan vara.

3 kommentarer:

Kenneth Stendahl sa...

Håller du på anonymiteten när du är på bolagstämmor och sånt eller brukar du berätta för folk att du driver Finansmamman?:)

finansmamman sa...

Det varierar.

Sverigeautomaten sa...

Det var en intressant artikel. Läs gärna mer på Sverigeautomaten.