20 mars 2014

Tecknar ScandiDos

Strålterapibolaget ScandiDos har jag haft ögonen på en tid. Nu genomför bolaget en nyemission i samband med listning på First North och allmänheten erbjuds att teckna aktier.

Bolaget utvecklar, marknadsför och säljer produkter för kvalitetskontroll vid avancerad strålbehandling av cancer.

Produkterna mäter och beräknar noggrant stråldosen och ser till att strålningen utförs med precision, på så sätt undviks att närliggande vävnad och organ utsätts för överdosering. Risken minskar betydligt för felbehandling.

ScandiDos har levererat över 400 system och finns i 40 länder och de senaste fem åren har bolaget vuxit med i snitt 41 procent om året.

Två nya produkter lanseras i år, det gör att  ScandiDos nu kommer att kunna kvalitetssäkra genom hela behandlingskedjan. Redan i måndags fick bolaget sin första order på det nya systemet Delta4 AT från en distributör i Japan.

Japan är för övrigt bolagets största marknad, näst största är Kina, den tredje största är USA, som också är den största marknaden när det gäller strålterapi. Där siktar bolaget på att stärka sin ställning, men där finns också en etablerad konkurrent. Ett viktigt steg är säljsamarbete med C-Rad som inletts på den amerikanska marknaden.

Varken C-Rad eller Raysearch är konkurrenter till ScandiDos utan snarare kompletterar de varandra. ScandiDos har även avtal med de två största strålterapibolagen Elekta och Varian, de har möjlighet att inkludera ScandiDos produkter vid försäljning av sina linjäraccelaratorer.

Jag tycker bolaget har potential, fördelen är att det redan är etablerat och visar fin tillväxt, men det finns konkurrenter och risken är hög. Jag tecknar mig för aktier, det kompletterar min investering i Elekta. Jag räknar bolaget som krydda.

Ja, det går att berätta mycket om bolaget, men jag ska inte gå in på några detaljer. för den som är intresserad finns prospekt och anmälningssedel på ScandiDos hemsida, men det är bråttom, anmälningstiden går ut imorgon.

7 kommentarer:

Fru Minimalist sa...

Kul jag har också kollat in och läst på om bolaget och tänkte teckna mig. Hade dock inte koll på att anmälningstiden tiden gick ut redan imorgon, veckorna verkligen springer iväg :) Tur jag följer din blogg så jag hänger med!

Anonym sa...

Hej Finansmamman!

Jag undrar när du går in i olika småbolag ( kryddor ) hur mycket
investerar du, 1 miljon eller mer?

mvh Johan

finansmamman sa...

Till Fru Min.
Hoppas du hann få in anmälan.

Till Johan,
Nej, 1 miljon är mycket för en krydda som i värsta fall tappar allt.
Jag går oftast in när bolaget varit på börsen en tid, det varierar, det händer att jag går in vid olika tillfällen, många bolag tar 10 -15 år att utveckla.

signs sa...

scandidos är spännande och prislapp OK, kommer nog bli en bra introduktion med direkt prisuppgång. Får se i morgon om man fått någon tilldelning, spännande.

Håller också ögonen på Rayclinic, jag vill görna ha in den i långa portföljen men vill helst betala <30 kr..

finansmamman sa...

Hej, Rayclinic har jag missat, är de aktuella för börsen?

Signs sa...

ledsen, jag rörde till det, jag menade så klart RaySearch Laboratories!

finansmamman sa...

Det förklarar saken, också intressant bolag.