3 mars 2014

Behåller Elekta och Ratos

Jag beundrar alla som åkt Vasaloppet i helgen, det verkar ha varit ett ovanligt kämpigt lopp med knepigt underlag.

Själv har jag mest idrottat från soffan, först Vasalopp, sen störtlopp och sist hästhoppning, det känns förstås inte alls bra, men i veckan ska det bli nya tag, då hoppas jag den envisa hostan släpper som jag dragits med en längre tid.

Det råder delade meningar om Elekta, aktien fortsatte tappa i samband med rapporten, mycket var redan känt eftersom bolaget vinstvarnat, men resultatet visade sig vara sämre än väntat.

Handelsbanken tycker utsikterna är osäkra, kraftiga valutarörelser och avvaktande kunder gör att det kan bli svårt att nå tillväxtmålen som Elekta satt upp för 2015/16.

Fler analytiker menar dock att kursnedgången är överdriven, framtidsutsikterna ser trots allt goda ut.

Dessvärre är det tveksamt om antalet cancerfall kommer att minska, jag hörde en siffra häromdagen att cancern kommer att öka med 70 procent, vi blir allt äldre, samtidigt går forskningen framåt vilket gör att kanske fler kan botas. Jag räknar dock med att bolag som Elekta kommer att behövas under lång tid.

Jag behåller mina Elektaaktier och fortsätter kursresan nedåt kommer jag att köpa fler aktier.

Några undrar vad jag gör med Ratos, den senaste rapporten innehöll inte direkt några positiva nyheter, det går sakta framåt för portföljbolagen, men just nu tror jag nyförvärvet Aibel är största huvudvärken för ledningen, nedskärningar väntar.

Jag behåller Ratos, jag har ökat mitt innehav lite då och då, just nu har jag dock inga planer på att öka ytterligare utan väntar på att konjunkturen ska ta fart.

I veckan kanske det blir en liten investering i en ny krydda jag känner mig lockad av, jag ska återkomma.

Men tanke på utvecklingen i Ukraina, kan det nog bli en riktig rysarvecka på börsen.

5 kommentarer:

hankman84 sa...

Jag gick in i elekta med en första inledande post, men det visade sig vara för tidigt för aktien har fortsatt ner.

Sen kom Handelsbankens analys som i alla fall gör mig lite mer fundersam över om inte aktien ska ner betydligt mer innan det blir köpläge, för Stockpicker tycker också att aktien varit väldigt högt värderad.

Jag tror på Elekta på sikt och vill äga den, men misstänker att den ska ner mer, så jag kanske säljer, eller så väntar jag helt enkelt med att öka.

Angående Ratos gillar jag direktavkastningen men tänker alltid på att det var någon som sade om Ratos att de sålt sina bästa bolag redan, och därför visat en historiskt bra avkastning, men behållt de sämre vilket gör att det blir svårare att leva upp till historisk utveckling.

Anonym sa...

Frågan om det inte är riktiga tråkaktier som nu gäller för ett tag med tanke på utvecklingen i Ukraina.
Brancher man tänker på livsmedelshandeln, läkemedel. skog etc

Anonym sa...

Hej
Tack för en superbra blogg!
Har funderat ett tag på Elekta, tror du det kan vara bra läge att gå in i aktien nu?
Investeringen är högst långsiktig.
Med vänlig hälsning
Erik

finansmamman sa...

Hej,
Till Hankman,
Läs fler analyser av Ratos och Elekta och läs årsredovisningarna, det råder ofta delade meningar och analytiker har inte alltid rätt. Det viktiga är vad du själv tror och förstås hur lång placeringshorisont du har.

Till Anonym,
Tråkaktier är alltid bra att ha i portföljen som stomme.

finansmamman sa...

Hej Erik,
Svårt att säga när aktien bottnar.