19 mars 2014

Funderar på ICA

På kort tid har vi haft två reparatörer i huset, värmepumpen gnisslade illa och det visade sig att ett lager behövde bytas, förhoppningsvis ska den orka några år till efter bytet.

Sen blev det varmt i kylskåpet, det var termostaten som hade tröttnat efter 20 år, men efter byte går det igen, skönt. Den här gången kom vi undan billigt, men nästa gång är det kanske dags för nya maskiner.

På tal om kylskåp försöker jag fylla det med så mycket ekologisk och närproducerad mat som möjligt, jag tycker utbudet har blivit mycket större, även priserna är till det bättre, men visst märks det i plånboken, matkontot blir betydligt högre.

Det känns bra att äta närproducerat kött, det gör miljön gott och samtidigt hjälper det köttbönderna i Uppland. Vi i Sverige är väldigt måna om att djuren ska ha det bra, sen köper vi kött från utlandet och vem vet hur djurskyddslagarna ser ut där?

Enda nackdelen med ekologiskt är att bananerna har med sig flugor, men det går att leva med, kanske ett gott tecken att de inte är besprutade.

Jag handlar både på Willys och ICA, egentligen borde jag vara aktieägare i båda bolagen. Axfood har varit en mycket bra placering och har stått emot bra även i kristider. Ett bra bolag att ha i portföljen som är relativt oberoende av konjunkturen, i kristider kan till och med lågprisbolagen som Willys öka omsättningen.

Ica tror jag kan bli en riktig folkaktie, jag funderar på en investering i bolaget, men inte ännu. Jag tycker värderingen är i mastigaste laget och inväntar ett bättre köptillfälle, det kan infinna sig efter stämman när utdelningen är tagen eller vid en allmän börsrekyl nedåt. Eller så fortsätter aktien upp...

Om några timmar är det dags för Avanza Forum, jag har fått lite ändrade planer och kommer att följa forumet live hemma på tv:n. Det brukar även gå att se i efterhand för den som inte har möjlighet att närvara eller koppla upp sig.

9 kommentarer:

Breitenfelt sa...

Ny kompressor till en 20år gammal kyl. Låter inte som en bra investering. Ibland är det nog bättre att köpa nytt.

finansmamman sa...

Fel av mig, det var termostaten!

Anonym sa...

Skaffa AA klassade maskiner så kan du räkna in dem på 3-4 år. helt ok
P/e tal ;)

Fattigbonddräng sa...

Fattigbonddräng försöker undvika ekologiska produkter, han vet hur mycket det fuskas med odlingar och foder till djuren. Däremot svenskt konventionellt framställda produkter prioriteras starkt före utländska. Men det är bara mitt val. Alla ska göra som de känner är rätt.

Anonym sa...

Som du säger Axfood och/eller ICA bör nog finnas i varje portfölj men jag blir tveksam att köpa mer efter den senaste tidens kraftiga uppgång?! Själv har jag "bara" Axfood men tveksam till att köpa mer så länge ingen stor förändring sker i bolaget eller börskursen går ner under 300 kr.

Besök gärna min nystartade blogg http://frivid42.com/

finansmamman sa...

Till Anonym,
Ja, 20 år gamla maskiner drar en hel del el.

Till Fattigbonddräng,
Det skulle vara intressant med ett besök på en ekologisk gård.

Till Frivid,
Både Axfood och ICA känns dyra just nu, det kommer nog bättre tillfällen att handla.

Fattigbonddräng sa...

Besök på en ekologiskgård kan väl vara intressant, men det är faktiskt alla gårdsbesök. Alla gårdar är specifika på sitt sätt. Vid ett besök skulle du inte kunna upptäcka om inköpt foder är ekologiskt odlat, eller konventionellt. Man behöver gå in i bokföringen för att se vem säljaren är. Men där kommer att stå inköp av ströhalm, istället för ensilage. Det är helt ok att köpa konventionellt odlad halm. Av någon anledning.....Det finns många fler möjligheter med sprutmedel, handelsgödsel etc. kreativiteten är mycket stor hos en del lantbrukare. Tyvärr drabbar det de som vill sköta sig. Som så ofta. Trevlig helg och tack för en inresant blogg om jag inte nämnt det tidigare :)

börspappan sa...

men nyare kylskåp drar mycket mycket mindre el!!!! det handlar om mycket pengar.

finansmamman sa...

Till Fattigbond.
Nej, det är sant, det är svårt att upptäcka för en som inte är insatt. Väldigt tråkigt att det fuskas, men jag är inte förvånad, det verkar fuskas överallt.
Ibland undrar jag förstås om det stämmer det som står på förpackningen, som konsument kan jag inte göra annat än att lita på det och hoppas att det fuskas minimalt.
Roligt att du uppskattar bloggen.

Till Börspappan,
Ja, det finns en hel del el att spara med nya maskiner.