7 mars 2014

Rubbat förtroende för Getinge

Hoppsan, Getinge vinstvarnar igen, för vilken gång i ordningen undrar jag. Tidigare har Getinge tagits till nåder ganska snabbt efter kursfall i samband med vinstvarningar, efter några månader har kursen varit tillbaka på utgångspunkten.

Men frågan är hur många gånger detta kan praktiseras, den här gången finns det signaler som tyder på flera utmaningar för Getinge, produktionsstörningar, lägre försäljning, konsultkostnader som sträcker sig över flera kvartal och valutaeffekter.

En del poster är av engångskaraktär, men 125 miljonerkronor i konsultkostnader i 6-7 kvartal låter mycket. Det handlar om kvalitetsledningssystem inom område Medical Systems där amerikanska FDA observerat brister.

Getinge har tidigare meddelat att ett förbättringsarbete påbörjats, jag har inte sett någon uppskattad siffra, men jag kan förstås ha missat den. Efter alla omstruktureringskostnader och förbättringar i kvalitetsledningssystemet hoppas jag att Getinge fortfarande siktar på att dubbla storleken inom tio år.

Jag ser fram emot nästa rapport som jag kommer att studera noga. Under tiden behåller jag Getinge.

Fastighetsbolaget Hemfosa har tidigare meddelat att de vill in på börsen och nu är det dags, teckningstiden startar den 10 mars. Jag ska återkomma till bolaget nästa vecka, det kan vara intressant.

Något helt annat. Att sänka restaurangmomsen var tydligen rätt drag, enligt färska siffror växte branschen med 8000 jobb under 2012, nu är det trendigt att fika och gå på restaurang, mycket möjligt att jobben hade kommit ändå. Det går naturligtvis aldrig att få vetskap om.

Men istället för att subventionera restaurangbranschen vill socialdemokraternas Magdalena Andersson hellre anställa 10 000 lärare, det låter lovvärt, men jag undrar, var hon hittar lärarna?

Trevlig helg!

Foto:Getinge

4 kommentarer:

Svante1 sa...

Aj,aj.. gick in i Getinge lite för tidigt på fm... och fick göra resan ner i källaren under em. Trösten är att solen skiner här nere på GC. Efter regn kommer sol kanske även för Getinge....

Anonym sa...

Ja, det finns 10.000 lärare.
Och det är bättre att de får jobb än bidraget till privata företag.

Finansnovis sa...

Tyvvär så visar i princip alla beräkningar att även för de mer optimistiska prognoserna över hur många jobb sänkningen har skapat, så är det väldigt dyra jobb i förhållande till andra åtgärder man kunde använt våra skattepengar till.

finansmamman sa...

Till Svante,
Ajdå, vi får hoppas att de snart är tillbaka. Låter skönt att vara på GC.

Till Anonym och Finansnovis,
Håller med om att det är önskvärt med andra åtgärder och fördelning av skattepengar.