24 mars 2014

Två intressanta fonder

För första gången följde jag Avanza Forum hemifrån, inte så dumt det heller, även om det är roligare att vara på plats. Det blev många koppar kaffe och även middag framför tv:n, dessutom var det pausprogram med intervjuer att följa.

Det var intressant att höra fondförvaltaren Tove Bångstad berätta om lyxfonden Credit Suisse Global Prestige. 

Fonden innehåller en mängd lyxmärken som Hermés, Dior, Ralph Lauren och LVHM. LVHM som in sin tur innehåller lyxmärken som Louis Vuitton, men också välkända alkoholmärken till exempel Moet och Hennesy.

I takt med att levnadsstandarden höjs i Asien och Kina ökar efterfrågan på lyxmärken, det är nog en trend vi kommer att se under många år, kanske även i andra tillväxtländer.

Fonden har stigit med 40 procent de tre senaste åren, men har tappat i år. En lite udda fond, men lyxfonden är inte billig, 1,92 procent i förvaltningskostnad.

En annan intressant fond vi fick höra mer om i pausprogrammet var DNB Nordic Technology som de två norrmännen Sverre Bergland och  Anders Tandberg förvaltar. Det verkar vara två mycket kunniga herrar, fonden har utvecklats mycket bra över tid. Roligt också att höra hur de resonerar runt techinvesteringar.

När det gäller e-handelns framtid tror de mer på bolag som Ebay som säljer åt andra och inte direktäger. I bolag som Amazon och Zalando är risken högre med direktägande, det är svårare att nå lönsamhet. Något att fundera över.

Det kanske är ett smart drag av Cdon, som direktäger, att upplåta plats åt andra butiker på sajten som de inte äger. Ja, det dröjer nog många år innan vi har facit i hand över e-handeln.

I övrigt var det ett trevligt och innehållsrikt forum, intressant att Lundinarna verkar öppna upp för utdelning framöver och jag blev också inspirerad att lära mer om Afrika.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Du nämner Zalando och CDON... Efter denna dag känns det som om marknaden har tappat förtroendet totalt för Kinnevik. Ner mer än 6 procent. Men man funderar ju om det inte är bra iallafall att direktäga ibland. Se på Netonnet, Fyndiq, Ellos och Midsona nu. Tror det handlar mycket om att sälja in ett varumärke, att vara tydlig med vad just det står för. Dvs. man ska nappa på reklamen. Frågan är om inte dessa Kinnevikbolag kan bli bättre där

finansmamman sa...

Ja, Kinnevik dyker, men bolaget är ju så mycket mer än Zalando.
Ja, vissa direktägda bolag lyckas, du har rätt i det. Det finns nog mycket att jobba på när det gäller Kinneviksbolagen, varumärken måste nötas in.

mojo sa...

Millicom har Kinnevik - i mina ögon sett "flaggskeppet".
Kanske du med blev intresserad av direktägande i den aktien.
Såg också forumet från soffan och fick nya tankar om och av IT-diskussionen.

mojo sa...

Tvärtom i inledningen givetvis- Kinnevok har Millicom....

Anonym sa...

Hejsan!!

Jag gillar dina texter du skriver men eftersom det är en ekonomiblogg, skulle jag gärna vilja se mer portföljutveckling och speciellt hur du har placerat i din portfölj isstället för att visa en del bolag som den innehåller.

Strunta i jantelagen och visa lite siffror nu =)

Anonym sa...

Hej!
Satt just och grunnade på utdelningar och fonder och slogs av tanken att Avanza Zero slutat med sina utdelningar. Dessa kanske återinvesteras, har för mig att jag såg något kring detta?
Vad jag undrar kring är själva transparensen och omkostnader etc i en fond som denna som säger sig ha noll procent i avgift. Är den likvärdig med en spridd egen portfölj i ditt tycke? Eller är man troligen bättre rustad med en egen spridd direktinvestering?
Mvh Mattias

finansmamman sa...

Till mojo,
Ja, Millicom är intressant att direktäga i, men just nu har jag inga planer på att investera i bolaget.

Till Anonym,
Jag ska återkomma till portföljutveckling.

Till Mattias,
Vänd dig till Avanza och fråga om utdelningen, jag kan inte svara på utdelningsfrågan.
Med fonden följer du de 30 värdemässigt största bolagen på Stockholmsbörsen. Det går att kopiera i viss mån, men det beror också på hur mycket tid och intresse du vill lägga ner. Ett alternativ är att bygga upp en mindre portfölj med högutdelande aktier, då har du också friheten att byta ut enstaka innehav. Men åter, tid och intresse bestämmer, finns inte det är Avanza Zero ett bra alternativ.

Avanza Bank sa...

Hej Mattias,

Jag vill bara förtydliga att Avanza Zero är en helt avgiftsfri fond där inga avgifter tas ut, över huvud taget.

Fonden har inga intäkter och all handel i fonden sker gratis via Avanza Bank. Administrativa avgifter täcks även de av banken, så att fondspararna verkligen får ett 100% avgiftsfritt sparande.

När det kommer till utdelningarna från de underliggande bolagen återinvesteras dessa i fonden.

Här kan du läsa lite mer om hur fonden fungerar: https://www.avanza.se/utbud/avanza-zero

/Kristoffer, Avanza Bank