11 mars 2014

Märkbart tyst om Stora Ensos barnarbetare

I söndags tittade jag på Kalla fakta som visade att Stora Enso medvetet använder sig av barnarbetare i Pakistan, barnen som några är i så låg ålder som fyra år samlar papper på soptippen åt en underleverantör till Stora Enso. Jag blev väldigt illa berörd som säkert många andra också blev.

Men det är märkbart tyst i media, jag har endast sett kommentarer på Tv4, det var också den kanalen som visade programmet.

Jag hoppas Kalla Faktas granskning sätter pressStora Enso och dess ägare att genast ta itu med frågan och visa upp en åtgärdsplan. Eller hoppas bolaget att detta snabbt blåser över?

Internationella kvinnodagen har passerat, här har media varit desto mer uppmärksam. Sammantaget alla artiklar kan vi konstatera att det inte hänt mycket globalt när det gäller kvinnor på ledande positioner.

Enligt revisionsföretaget Grant Thornton som har gjort 6700 intervjuer i medelstora företag är andelen kvinnor i ledande positioner globalt inom näringslivet endast 24 procent, samma resultat som 2012, 2009 och 2007. Tråkig utveckling, om man nu kan kalla det utveckling. Hela rapporten finns att läsa här.

Ukrainakrisen fortsätter och ryska börsen dalar. Jag har tidigare varit inne på ryska börsen i olika omgångar, men den här gången känns läget lite annorlunda, visserligen står ryska börsen lågt, men efter mer eller mindre trovärdiga hot om konfiskering, vapenskrammel och en allt sämre rysk ekonomi håller jag mig borta från den ryska börsen i dagsläget.

6 kommentarer:

Anonym sa...

jag tycker det varit ett väldigt pådrag i media ang detta... och som vanligt är ju svenska media vinklad..
stora enso har inga barnarbetare. PUNKT!

//T

Sigge sa...

Ryska börsen är sista gången jag investerar i. Ryssarnas sätt att driva ekonomin där de över en natt kan skapa lagar som konfiskerar utländskt ägande och den utbredda korruptionen är inga faktorer som verkar för konsensus och långsiktighet dessvärre och dessutom med tanke på vad som hände med Sergej Magnitskij så nej, jag har tappat lusten för Ryssland.

Pia-67 sa...

Sålda av alla mina Stora Enso aktier efter SVT´s program "Dubbel bokföring"...gillar inte alls företagets attityd. Och nu är de i blåsväder igen...inte förvånad.

Anonym sa...

Telia har varit i blåsväder.
Nu senast även Cloetta som varit granskade av Greenpeace.
Världen är inte perfekt men det är viktigt att det sker en löpande granskning så att man även kan placera mer etiskt

börspappan sa...

jamen det finns ju barnarbetare överallt. de knyter mattor, syr fotbollar, hämtar vatten , vallar kreatur, plockar ved.
och det är ju så att det är betydligt roligare än att gå i skolan - snopet va?

finansmamman sa...

Hej och tack för synpunkter.