9 november 2011

Funderingar runt e-handeln

I förra inlägget skrev jag lite om e-handeln, hur den stadigt ökar. Samtidigt som jag själv handlar en del över nätet och äger aktier i Cdon så känner jag mig lite kluven till e-handeln.

Jag kan inte låta bli att tycka lite synd om butiksinnehavarna på stan, musikaffärerna har slagit igen för länge sedan, fler och fler bokhandlare tvingas lägga ned verksamheten och elektronik- och modebranschen är och blir hårdare konkurrensutsatt.

För någonstans ifrån kommer ju e-handelskunderna, de som tidigare handlat i vanliga butiker handlar nu över nätet istället. Samtidigt som vi gläds över ökad e-handel finns det alltid en baksida.

Förlorare är butiker som tvingas slå igen och småstäder riskerar en utdöende cityhandel då handeln mer och mer koncentreras till stora köpcentrum utanför stan. En utveckling som är lite oroväckande. Jag hoppas att jag har fel och att kundunderlaget räcker till alla. E-handeln lär vara här för att stanna.

Modesajten Nelly.com har enligt Di vuxit med 4000 procent på fyra år. Var kommer kunderna ifrån, modebutikerna på stan?

På tal om tappade marknadsandelar så har KappAhl beslutat att genomföra en nyemission för att stärka sin finansiella ställning. KappAhl har visat dåligt resultat en längre tid och hoppas nu kunna vända trenden.

Varför inte börja med att byta namn? KappAhl klingar inte speciellt modernt, det klingar inte alls utan låter enbart tråkigt.

Själv äger jag inte aktier i KappAhl och behöver inte ta ställning till nyemissionen. Men för den som tänker delta börjar teckningstiden den 16 november och samma dag startar handeln med teckningsrätter.

I veckan har jag besökt Redeyes börsdagar, de ska jag återkomma till imorgon.

7 kommentarer:

nisse sa...

E-handel den modern tidens postorderkatalog.Det är bekvämt att handla från datorn,det går att sitta hemma i lugn och ro.Böcker, skivor,elektronik och liknande saker går bra att handla på nätet.Kläder,skor och andra saker som man vill prova,kommer inte i fråga för min del.

finansmamman sa...

Hej,
Ja, det är nog vissa affärsområden som mer eller mindre tas över helt av e-handel. Det är ju bekvämt som du säger och alltid öppet.

Anonym sa...

Hejsan!
Tittar på "Dina valda delar av aktieportföljen" och har förstått att du har en massa flera aktier en dessa. Varför redovisar du inte dessa? De är ju dem som är lite mera vågade och spännande.
Hälsn. Håkan

gammeldags sa...

förr i tiden satt man hemma i köket och tittade postorderkataloger-det var för krångligt att åka och handla och dyrt-men då fanns det allt i dessa åhlén&holmkataloger med mera-så, det är långt kvar innan vi är tillbaka dit? många butiker är dåliga det är bara att konstatera-dessutom fick vissa matvaror hemkörd av springpojkar-denna vana kommer också tillbaka-tyvärr

finansmamman sa...

Till Anonym,
Jag har ingen lista över mina så kallade kryddor men skriver med jämna mellanrum om dessa. Kanske tar jag det under omprövning.

Till Gammeldags,
Tillbaka till gamla tider igen men i modernare tappning.

Anonym sa...

CDON och några andra gör det bra. Men glöm inte bort att dom flesta e-handlare går med förlust. De stora vinnarna med feta marginaler på e-handeln är istället tjänsteleverantörerna till e-handeln. Som Dibs % Klarna t.e.x

finansmamman sa...

Ja, det finns många e-handlare, flera har det säkert tufft.