3 november 2011

På bolagspresentation, Industrivärden och Mackmyra WhiskyJag har varit på möte
med Aktiespararna, inbjudna gäster var Industrivärden och Mackmyra Whisky. Det var ovanligt mycket folk på mötet, kanske var det whiskyn som drog.


Vi fick en presentation av investmentbolaget Industrivärden, välkänt för de flesta. Bolagets portfölj är koncentrerad till cirka 8-10 nordiska bolag som är ledande inom sitt område. Volvo är det senast inslaget i portföljen där Industrivärden har köpt aktier i omgångar.

Affärsidén är att skapa aktieägarvärde genom långsiktig avkastning till begränsad risk och låg kostnad. Industrivärden pekade också på bolaget som ett alternativ till en fond. Det höga substansvärdet som kom på tal hade bolaget ingen förklaring eller lösning på, det får vi leva med tills vidare.

Mackmyra Whisky gjorde en entusiastisk presentation, inga siffror och diagram här inte, utan vi fick lyssna till hur bolaget startades, utvecklats, framtida visioner och hur man tillverkar och lagrar whisky, intressant.

Mackmyra tillverkar alltså den enda svenska whiskyn och har blivit en stor framgång, bolaget har fått flera priser och utmärkelser för sin fina whisky.

Efterfrågan är stor och bolaget expanderar, lokalerna i Mackmyra börjar bli får små och bolaget inviger snart sitt nya destilleri i Mackmyra Whiskyby utanför Gävle.

Visionen är att utveckla byn, inte bara genom tillverkning av whisky utan även som en destination för whiskyintresserade där kunder och fatägare kan träffas, hotell och konferenser finns med i planerna.

Mackmyra avser även att expandera utomlands. Lite luddigt huruvida bolaget gjort marknadsundersökningar eller inte, bygger det kanske endast på förhoppningar?

Bolaget handlas just nu på Alternativa Marknaden men satsar på att söka notering på First North i december. Jag tänker inte investera i bolaget, men jag kan tänka mig att köpa en flaska whisky till julen.

6 kommentarer:

Bjursta sa...

Ganska lustigt att Industrivärden inte har någon förklaring till substansrabatten när det finns investmentbolag som visat exempel på hur man sänker den (Ratos).

Anonym sa...

Har du några tankar eller åsikter om den kommande noteringen av ölbryggeriet N Stor Stark?

Anonym sa...

Var själv på en annan mackmyra presentation nyligen, ett kul projekt men avvaktar själv med att investera med. Det finns fler svenska märken på gång dock mackmyra är inte ensamma längre, fick en inbjudan till en träff med Grythyttan Whisky av aktieinvest precis

finansmamman sa...

Hej,
Ja, Ratos handlas med premie istället.

Jag har inte läst prospektet för ölbryggeriet, kan därför inte uttala mig om bolaget.

Jaha, där ser man, konkurrenter dyker upp.

Anonym sa...

Hej! Även på Ven utanför Landskrona mitt i Sundet gör man mycket fin Whisky, än sålänge ett familjeföretag men vem vet.
Skånehälsningar

Katarina E.

finansmamman sa...

Hej,
Ja, man vet ju aldrig, kanske en blivande storproducent.