23 november 2011

På Svolders årsstämma

Jag har besökt investmentbolaget Svolders årsstämma, en av de få stämmor som hålls på hösten. Svolder är kanske inte det mest spännande investmentbolaget på börsen, men det har gett en bra avkastning genom åren.

I år hamnar dock resultatet runt nollstrecket och under det svenska småbolagsindex bolaget jämför sig med. I stort följer resultatet börsen, notera att Svolder har brutet räkenskapsår.

En förklaringen till att Svolder inte har överträffat småbolagsindex CSRX heter Lundin Petroleum enligt Vd Ulf Hedlundh. Lundin Petroleum räknas nämligen in i det index Svolder jämför sig med och Lundin har ju gått som en raket på börsen. Idag värderas bolaget mycket högre och tillhör inte småbolagen längre.

En annan förklaring är förvaltningskostnader. De hoppas Svolder kunna sänka om det fondbolag man sökt tillstånd för hos Finansinspektionen blir verklighet. Här jobbar bolaget vidare och kommer att kalla till en extrastämma om det blir aktuellt med fondverksamhet.

En aktieägare hade egna förslag på aktier till Svolders portfölj och undrade varför bolaget inte satsade mer på bioteknik, till exempel Karolinska Development.

Svolder diskvalifiserar inga branscher, men tycker att bioteknik är förenat med stor osäkerhet, däremot är bolaget öppet för medicinteknik, var svaret. Jag håller med.

Transcom heter sorgebarnet i portföljen just nu, hur Svolder agerar i den kommande nyemissionen i bolaget kan vi förmodligen läsa i delårsrapporten som kommer den 13 december. Men vad jag förstod så är Svolder inte med och garanterar emissionen.

Svolders strategi är långsiktig. Jag behåller mina aktier och ser fram emot utdelningen på 3,30kr som ger en direktavkastning på drygt 5 procent, inte så dumt.

Jag har nyss kommit hem från ett gympapass och känner mig riktigt nöjd, jag måste erkänna att det tar emot lite så här på kvällen, helst skulle jag sjunka ned i soffan. Men gympan gjorde nytta, nu känner jag mig hur pigg som helst.

7 kommentarer:

Kampen mot index sa...

Ja, Svolder är en trevlig aktie. Den är jag långsiktigt i.

Mikael Money sa...

Fick man ingen mer info än så om fondbolagsplanerna?
Verkar intresset ha svalnat pga skuldkrisen?

finansmamman sa...

Exakt hur verksamheten ska utformas återkommer ledningen med, men vad jag förstod ska bolaget rikta sig mot institutioner, hög kapitalinsats och få ägare är en förutsättning.

Det verkar inte vara något fel på intresset,tillstånd väntas från Finansinspektionen.

Mikael Money sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mikael Money sa...

Tack för kompletterande info.

Intressant att få veta att man inte tänker sig privatpersoner som andelsägare.

Booban sa...

Vad tycks om svolder i nuläge? Jag tycker att den se ganska prisvärd ut.

finansmamman sa...

Hej,Svolder har stått och stampat ett bra tag nu, kanske lyfter lite i samband med utdelningen senare i år. Substansvärdet ligger på 66 kr, handlas med rabatt alltså. Men det är ingen kursraket, men stabilt bolag med fin direktavkastningen.