16 maj 2013

Funderar på Vostok Nafta

Den ryska börsen har inte gjort någon glad de senaste åren, inte heller bric-länderna är i ropet, istället är det Japan som är glädjeämnet just nu, efter årtionden av stiltje så lyfter äntligen den japanska börsen. Hoppas den nya penningpolitiken håller.

Ryssland däremot fortsätter ned och det är mycket möjligt att fallet fortsätter trots Putins ansträngningar att få fart på ekonomin. Men det är ju inte utan anledning börsen är svag, det är stora politiska risker i landet, men det finns även positiva bitar, Ryssland har nyligen gått med i Världshandelsorganisationen WTO.

Har man varit inne på den ryska börsen tidigare vet man att när blickarna åter vänds mot den ryska börsen kan det gå väldigt snabbt uppåt och när det vänder nedåt lika snabbt utför. Det är stor risk med andra ord.

Det finns olika vägar att investera i Ryssland, genom aktier och fonder, etf:er eller varför inte i ett index. Själv har jag funderingar på Vostok Nafta, här kan man komma åt en korg med onoterade aktier i Ryssland som med en uppgång av ryska börsen kan få en förväntad värdeökning.

Vostok Nafta har meddelat att man har för avsikt att dela ut sina noterade innehav Black Earth Farming och RusForest till aktieägarna, istället ska bolaget koncentrera sig på onoterade innehav. Spännande!

De största innehaven just nu är Tinkoff Credit System och Avito, båda med stor potential. Tinkoff är en rysk bank som fokuserar på kreditkortsutlåning och Avito är motsvarigheten till Blocket.

Vostok Nafta har stor erfarenhet av den ryska marknaden och det kan vara en spännande placering. Jag har inte för avsikt att köpa nu utan väntar tills utskiftningen av bolagen har ägt rum, en bolagsstämma ska ta beslut om detta den 24 maj. Under tiden ska jag studera bolaget närmare.

Nu är det dags för en kopp kaffe i solen.

4 kommentarer:

Jocke sa...

Har du sett FINT's korrigering på 45% idag? Varför kom korrigeringen nu och inte när teckningsrätterna omvandlas till aktier? Nyemission är en soppa för mig som saknar erfarenhet av det.

Tror du att det kommer mer korrigering av kursen när TR omvandlas till aktier eller kan det vara läge att köpa nu om man vill?

Stämmer det att TR innebär att man får köpa aktier för TR när teckningsperioden är slut den 5/6 juni till det pris aktien har på den dagen?

Tack på förhand. Mvh

Anonym sa...

Med Putin vid makten är det nästan bra att det går dåligt för Ryssland.
Förhoppningsvis får han mindre resurser att rusta sin krigsmakt!

Tobias sa...

Nfo

Vi har inte kommunicerat mer än att det är en fördröjning och att DeLaval har ett stort förtroende för NFO och våra produkter.
Jag kan inte ge ytterligare information till en enskild person.

Mvh / Johan Johansson

Fick inte mer än så till svars, precis vad det står i rapporten....

finansmamman sa...

Till Jocke,
Du kommer att bli kontaktad av din bank/mäklare när det gäller nyemissionen. Du kan välja att utnyttja dina teckningsrätter till nya aktier eller sälja teckningsrätterna om du inte är intresserad av att teckna nya aktier.
Teckningsperioden startar 22 maj till 5 juni, du behöver inte göra något ännu.

Till Anonym,
Ja, upprustningen skrämmer.

Till Tobias,
Tack för info, det kanske kommer fram så småningom vad fördröjningen beror på.