14 maj 2013

På Kinneviks bolagsstämma

Igår blev det ett Stockholmsbesök igen, jag besökte Kinneviks bolagsstämma som gick av stapeln på Hotel Rival på Söder. Innan stämman bjöds det på kaffe och smörgås, en andra frukost för mig i sällskap med runt 700 andra deltagare.

Det var mycket givande att lyssna till både Christina Stenbeck och Mia Brunell Livfors som båda på ett  övertygande sätt talade om Kinneviks framtid.

Christina Stenbeck ser både hot och möjligheter, hoten består i ökad konkurrens och prispress, men Kinnevik är duktiga på att vända hot till möjligheter och har en stark plattform att stå på. Bolaget vill fortsätta att växa i tillväxtländerna och satsningen fortsätter på e-handel och telekom, en bra kombination som går i varandra.

Vd Mia Brunell Livfors ser framför sig hur vi använder bolagets bastjänster, tjänster vi inte väljer bort, kanske väcks vi av mobilen, läser Metro som morgontidning, beställer nya vitvaror på tretti.se, ringer till familjen med Comviq och kopplar av med en film på kvällen med Viaplay osv.

Folksam önskade exempel på hur hållbarhet kan förenas med affärer. Som exempel nämndes Millicom, kvinnor har utbildats och fått hjälp med mikrolån i bland annat Tanzania, Millicoms mobiloperatör Tigo har använts och kvinnorna stannar sedan kvar som kunder i Tigo.

Aktiespararna undrade hur de onoterade e-handelsbolagen styrs i till exempel Rocket Internet. Vd svarade att man jobbar mycket  nära bolagen, det är informella kontakter som sedan resulterar i skriftliga avtal.

Några frågor handlade om substansrabatten. Den har stadigt sjunkit och är idag 17 procent, ett sätt att fortsätta minska rabatten är att fortsätta göra bra affärer svarade Christina Stenbeck.

Ja, Kinnevik är verkligen ett spännande bolag att följa och ingen aktieägare kan väl klaga på den senaste tidens kursuppgång.

Efter stämman blev jag kvar på Söder ganska länge, hela området kryllar av små trevliga butiker och gallerier som jag passade på att titta in i.

Extra bra slut på dagen när Hexagon passerade 200 kronor efter lämnad rapport.

5 kommentarer:

Jocke sa...

Intressant om Kinnevik och e-handel, önskar att köpa in mig i en dipp. Hur ser du på NFO Drives ljumma delårsrapport? Mvh

Anonym sa...

Är det B-aktien som du har finnansmamman?

finansmamman sa...

Till Jocke,
håller med om att den var ljummen och skulle gärna veta orsaken till fördröjningen av infasningen av NFOs produkter hos DeLaval.

Till Anonym,
Ja, B-aktien

Sandra sa...

Tack för att du uppdaterar så bra om dina besök på bolagstämmorna när man kanske inte själv kan närvara.

finansmamman sa...

Roligt att du tycker det, det är svårt att närvara på allt, jag brukar välja ut några stämmor som kan vara intressanta.