9 oktober 2014

Alfa Laval en vinnare

Den 1 januari 2015 träder de nya EU-reglerna för svavelutsläpp inom sjöfarten i kraft. Det innebär att fartyg i norra Europa ska minska sina svavelutsläpp från 1 procent till 0,1 procent år 2015, gränsvärdet sätts till 0,5 i södra Europa, men först år 2020. Övriga världen ligger på 3,5 procent.

Jag kan förstå de upprörda känslor som finns i sjöfartsbranschen, flera menar att det missgynnar sjöfarten i norra Europa och nog måste väl miljön vara lika viktig i södra Europa? Det är heller inte konkurrens på lika villkor.

Redan nu har flera rederier aviserat neddragningar, bland annat Stena Line som tagit fartyg ur trafik och minskat personalstyrkan.

Även exportbolagen oroas över ökade fraktkostnader då en stor del av transporterna sker via sjöfarten. det kan slå hårt mot industrin.

Vinnare på de nya svaveldirektiven är förstås miljön, såvida inte transporterna flyttar till vägarna förstås, järnvägen är knappast ett alternativ i dagsläget.

En annan vinnare kan vara Alfa Laval som tillhandahåller produkter som renar avgaserna från fartygen. Det är en väldigt stor marknad om alla fartyg som trafikerar Europa ska byggas om och följer sen resten av världen efter, ja, då är Alfa Laval en vinnare.

Men Alfa Laval är så mycket mer än avgasrening, bolaget har flera ben att stå på och är världsledande inom separering, flödeshantering och värmeväxlare. Områden som energi och miljö ligger också helt rätt i tiden.

Alfa Laval är för mig ett kvalitetsbolag som ingår i min långsiktiga portfölj.

Ikväll är det EM-kval i fotboll, jag håller tummarna för vinst.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Finska KONE tror jag blir en vinnare

finansmamman sa...

Tack för tipset!