13 oktober 2014

I väntans tider

Vår nya finansminister Magdalena Andersson säger att "ladan är tom och bordet avskrapat" och varnar för att statens finanser är i dåligt skick. Uttalandet tolkar jag som att vi har fler skattehöjningar att vänta än tidigare aviserade, det kan bli svårt att uppfylla alla löften som gavs under valperioden.

Mycket hänger i luften och flera branscher påverkas. Bilhandeln väntar på svar om miljöbilar, kommer premien på supermiljöbilar fortsätta att betalas ut eller är det slut nu?

Ett nytt system kan gå till exempel via bilskatten, då kommer premien alla miljöbilsköpare tillgodo, som det är nu betalas premien ut per miljöbil. Bilbranschen och köpare väntar på besked.

Bygg-och fastighetsbranschen väntar också på besked vad gäller nya regler för ränteavdrag och eventuellt nya amorteringskrav för bostadsköpare.

Varningar utfärdas för att byggandet kan minska, då färre med nya amorteringskrav har råd att köpa sin bostad. Samtidigt kan bostadspriserna bromsas upp eller rentav gå ned, vilket innebär en lättnad för förstagångsköpare. Vi får vänta och se.

Välfärdssektorn är en annan bransch som verkar få vänta länge på besked hur vinster ska hanteras. Under tiden kan man misstänka att privata investeringar i branschen stannar av. Vem vågar satsa full ut så länge inga klara spelregler finns.

Ja, det är mycket väntande, men några svar kanske vi får i kommande budgetförslag.

I helgen har vi firat födelsedagar och ätit och druckit gott. Tänk vad bra vi har det här i Sverige, det blir man snabbt varse om när tv visar bilder från de värst drabbade ebola-områdena, hemskt att se.

Jag har bestämt mig för att bidra till bekämpningen av ebola genom att sätta in ett bidrag till "Läkare utan gränser".

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hon säger nu det Alliansen sa före valet. Nu tänker hon höja skatterna för att finansiera förslagen från valrörelsen (då hon sa att hon hade gott om utrymme för reformer).

Svante1 sa...

Orolig för gåvo-,arvs- och förmögenhetsskatt framöver.. Kommer att vara snabb på fötterna att fördela aktier och pengar på mina tre barn.
Hoppas förstås på nyval till vår,sommar

Aktieräven sa...

Att ladan är tom kan ju bero på att vi väntar in skördetiden och att korna är på bete.

Ingrid sa...

Längtar till nästa val

Markus Westerlind sa...

Har aldrig vart så rädd för en regering som jag är nu, sjöstedt, Andersson och Löven, hur kunde det gå så här?

Löven har ingen akademisk utbildning mer en indragen svets licens.

Fint av dig att ge till Läkare utan gränser!

finansmamman sa...

Tack för kommentarer!

Anonym sa...

Ladan är tom men vi har råd att bidra palestina med 770 miljoner och införa fritt inträde på svenska museeer, det ända som är tomt på riktigt ät innehållet i magdas huvud.