28 oktober 2014

Tankar runt e-handel och tar hem vinsten i Getinge

Postnords e-handelsbarometer för kvartal tre har just presenterats. Detaljhandels försäljningen över internet ökade med 17 procent.

Det som sticker ut är den kraftigt ökade försäljningen av barnartiklar och leksaker, hela 47 procent. Praktiskt att handla över nätet förstås, men jag hoppas barnen får följa med till den fysiska butiken också, det brukar vara en höjdpunkt för barn att gå runt bland leksakerna, åtminstone var det så förr.

På andra plats ligger bygghandel som ökar med 33 procent, därefter det mer mogna elektroniksegmentet som ökar med 18 procent. Intressant att se att kläder och skor har vänt upp igen efter flera års minskad tillväxttakt. Fyra av tio har e-handlat mode under tredje kvartalet.

Men flera köp sker från utländska sajter, var femte paket som levereras kommer från utlandet och här är det kläder och skor som ligger i topp, stor konkurrens med andra ord. Inte blir det lättare heller när de utländska företagen startar julhandeln med Black Friday och Cyber Monday med sänkta priser.

Men för att möta konkurrensen planeras även priskampanjer här hemma av runt 19 procent av e-handelbolagen, jämfört med 7 procent förra året. Det är ju också runt jul den mesta handeln sker så det är nog viktigt att möta konkurrensen inom vissa segment. Och hur möter de fysiska butikerna e-handlarna?

E-handeln ökar som sagt och snart når den kulmen inför jul. Flera bolag kan gynnas av stigande e-handel, Cdon är ett, men nyemissionen ligger i vägen, aktiekursen pressas, men det kan också vara ett köptillfälle.

Getinge fortsätter uppåt idag och jag säljer de aktier jag köpte på sista rekylen, en snabb vinst, upp 11 kronor på några dagar.

Och så har jag just handlat på nätet, en resa söderut några dagar. Hoppas på sol!

6 kommentarer:

SparaKlokt sa...

Funderar du på att köpa in CDON till din portfölj?

Anonym sa...

tzyzili Guthrie16 dec 2013 skrev finansmamman att hon valde att ha kvar sina CDON aktier. Sedan dess har hon inte skrivit något om försäljning. Så den aktien bör redan finnas i portföljen.

SparaKlokt sa...

Låter bra att även Finansmamman äger CDON.

Anonym sa...

När det finns så bra aktier, varför köpa CDON?

SparaKlokt sa...

Efter nedgången på runt 18% sen senast, kanske CDON vart intressant. Sen dess har aktien stigit med 10% och Kinnevik har köpt 1 miljon nya aktier.

finansmamman sa...

Det förutsätter att man tro på e-handel om Cdon ska ses som intressant, dessutom kan det ta lång tid att vända bolaget, tålamod kan komma att krävas. Och naturligtvis inte köpa aktier enbart i Cdon, jag ser det mer som en krydda.