3 oktober 2014

Ökat tryck på förnyelsebar energi


Jag har tidigare skrivit några rader om vågkraft och företaget Seabased. Nu är tio vågkraftsaggregat placerade på havsbotten utanför Lysekil och fler ska placeras ut under hösten, det är början på världens största vågkraftspark. Det är Seabased tillsammans med Fortum som driver projektet.

Enligt Seabased beräknas vågkraftspotentialen i Östersjön uppgå till 24 Twh vilket motsvarar 18 procent av den totala elanvändningen i Sverige. Beräkningar har gjorts av IEA som visar att vågenergin skulle kunna fylla 10 procent av jordens energibehov.

Vägen dit är lång, men ett positivt tecken är att EU- kommissionen vill satsa på den "blå energin", som innefattar all havsbaserad energi, men även där tycks det gå långsamt.

Mats Leijon, en av grundarna till Seabased säger i en intervju i Unt att Sverige har möjlighet att göra vågkraften till en viktig exportvara, det skulle gagna både arbetsmarknaden och en hållbar utveckling. Bolaget har nyligen fått en order på vågkraftsaggregat från Ghana, även Storbritannien visar stort intresse.

Den nya rörelsen som drar över delar av världen med uppmaningen att minska investeringar i fossila bränslen, gör förhoppningsvis att utbyggnaden av förnyelsebar energi kan öka takten. Och ska vi sen börja stänga reaktorer i Sverige krävs krafttag, om vi inte ska bli alltför beroende av omvärlden.

Än så länge är det svårt att investera direkt i havsenergi, jag har inte hittat något bolag förutom de stora energibolagen som till exempel Fortum. Under tiden får jag nöja mig med min investering i solenergi och hoppas att Sverige tar till vara de innovationer som finns i landet.

Börsen tar revansch idag, även Kinnevik som fick så mycket stryk igår.

Nu ska jag lyssna på regeringsförklaringen, kanske innehåller den nya satsningar på förnyelsebar energi.

Trevlig Helg!

6 kommentarer:

Erik sa...

Seabased har helt klart en annorlunda och väldigt simplistisk lösning på sitt vågkraftverk. Många konkurrenter har alldeles för stora delar av kraftverket eller tom hela kraftverket uppe på ytan.
Följderna har varit att kraftverken mer eller mindre alltid havererat efter stormar eller längre tid i havet.
Blir intressant att se om det kan bli lönsamhet i Seabased? Tveksamt men vem vet. Installation och dra kablar till kraftverken är nog rätt dyrt.

Den nya regeringen är helt vansinnig, Sverige kommer avveckla delar av sig själv om kärnkraften inte får utvecklas och finnas kvar i landet. Det finns inga reella alternativ pga behovet av stabil reglerkraft och ffa kostnaderna.
Att MP tvärt säger nej till en forskningsreaktor för gen 4 kärnkraft säger väl allt. De är livrädda för modern teknik som kan hota deras "affärsidé".

petrusko sa...

Hello,
Det är onekligen ett intressant projekt vågkraftparken Seabased/Fortum. Som aktieägare i Fortum har jag titt som tätt läst om detta projekt.

Man kan hoppas att det blir en framgång och att det leder till utbyggnad, export, arbetstillfällen osv.

Bra inlägg.
Mvh petrusko

Anonym sa...

Att European Marine Energy Centre ligger på Orkneyöarna är nog ingen tillfällighet
http://www.orkneymarinerenewables.com/new-developments.asp

finansmamman sa...

Hej och tack för kommentarer och länkar!

Signs sa...

jag har verkligen famlat när det gäller att hitta bra investeringar inom förnyelsebar energi. man kan tänka rätt men ändå blir det så fel som när jag investerade i solenergi ftg med dåliga resultat.

Nu tycker jag att jag har hittat ett lågt värderat långsiktigt innehav i lilla doldisen Eolus Vind, men gällande sol är jag lite bränd. Har också vissa fondinnehav i RobecoSAM - smart energy, sustainable water etc. De är jag nöjd med än så länge.

Vågkraft är spännande, ska börja följa området lite, tack intressant inlägg.

Idag har jag fått en solcellsladdare till mobilen - den har jag lyckats med i alla fall. I morgon ska den få följa med på kajaktur så jag kan sköta placeringarna från sjön:-)

finansmamman sa...

Hej,
Det är svårt med investeringar i förnyelsebar energi, tvära kast. Tack för tipsen och hoppas du får en skön dag i kajaken. Fantastiskt att man kan bevaka börsen var man än är.