10 oktober 2014

Hög utdelning, bra alternativ till låg bankränta

Vi har varit bortskämda med börsuppgång under flera år, den senaste tiden har det dock varit lite oroligare. Om det är en tillfällig rekyl får tiden utvisa, men det finns mycket som oroar i världen, konflikter och sjukdomar och återhämtningen tycks ha stannat av i Europa.

Just nu är det USA som är ljuspunkten, men fortsätter problem världen över kommer förmodligen även USA att vika. Nu brukar börsen ligga före och det gäller att tänka framåt, hur kommer vinsterna att se ut 2015-16? 

Nåja, rekyler är något som hör börsen till, de kommer förr eller senare, sen är det omöjligt att veta om det är en mindre rekyl eller om det blir en rejäl svacka. 

En nedgång på börsen kan också innebära köptillfälle, den långsiktiga kan komplettera innehaven, men än känns det inte som någon rea på börsen. Jag är försiktig med nya investeringar.

Jag överväger snarare att minska mitt aktieinnehav en aning, jag är fullinvesterad i aktier och risken behöver sänkas. Det känns dessutom skönt att säkra några bra vinster och att vara likvid är heller aldrig fel, då nya köptillfällen förr eller senare alltid dyker upp. Ja, det är en balansgång med placeringar och var och en måste försöka hitta sin egen balans.

Många söker en trygg hamn i orostider och då brukar intresset öka för storbolagen på börsen, gärna då konjunkturstabila bolag som Axfood och ICA-gruppen eller bolag inom hälsosektorn, som dessutom delar ut bra. Stora, stabila bolag som ger bra utdelning kan vara ett bra alternativ till den låga bankräntan.

Trevlig Helg!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Att sänka exponeringen mot aktier skulle du ha tänkt på för 4-6 månader sen när rapporterna och signalerna om höga P/E tal duggade tätt i media. (Ja själv sänkte jag exponeringen något, mitt i sommaren när jag hade tid att reflektera och räkna). Nu känns det onödigt sent och förhastat för någon som dig som är ett proffs att komma ut med rekommendationer om att sänka risken i portföljen. Är det så du brukar agera?

Anonym sa...

Tror inte det är försent. Det är ingen som vet om detta är början på en större nedgång. Att se över nu och investera i företag som producerar varor som alltid behövs kan vara en god idé.

finansmamman sa...

Till Anonym,
Det är ingen rekommendation, jag utgår från min egen situation. Jag har heller aldrig utgivet mig för att vara ett proffs.

Till Anonym2,
Nej, ingen vet hur börsen kommer att utvecklas framöver, den kan fortsätta ned, men också vända upp eller vandra sidledes en tid.

Anonym sa...

Jag fick ett förslag för ett tag sedan på att satsa på en traditionell försäkring istället för banksparande, just nu erbjöd man 7%,låter bra tycker jag. Bästa sparräntan ligger runt 1,5-2%. Ett alternativ skulle annars kunna vara aktier som du skriver t ex. Telia och Swedbank, båda ger ca 6,5% i direktavkastning, inte fy skam!, Telia aktien ser i mina ögon (inget proffs på långa vägar) ut att vara relativt billig, vad säger du?

Anonym sa...

Läkemedelssektorn är intressant för tillfället tycker jag. Lite dyrt. Men bland mindre företag finns det ett annat oupptäckt tycker jag. Vet att det gäller att vara riktigt selektiv för likviditeten är ofta dålig. Så kassaflöde och skulder är det som gäller att inte glömma bort

finansmamman sa...

Till Anonym1,
Viktigt att kontrollera vad den garanterade räntan ligger på, den är nog inte 7 procent. Däremot kan den ge 7 procent just nu, men det kan komma att ändras.
Kolla också att avgiften inte äter upp för mycket av avkastningen.
Kan du ta ut pengarna när du vill eller låser du kapitalet, bra att kontrollera.
Köper du aktier, handla i omgångar, då sprider du risken, en nedgång kan komma, men börsen kan också fortsätta upp.

Till Anonym2,
Finns många små bolag inom läkemedel som är intressanta, svårt bara att hitta vinnarna och det brukar ta lång tid innan resultat.

Anonym sa...

Hej,
Har precis sålt vårt boende och har ett par hudra tusen över...
Pengarna ska jag nyttja till att betala in ett gammalt uppskov. Hur sparar jag pengaran till våren med hög avkastning? Jag vill kunna ta ut pengarna i vår. Resterande vill jag investera i säkra investeringar. Vad rekommenderaer du?

Tack på förhand!

Thomas

finansmamman sa...

Hej,
Om jag skulle använda pengarna redan i vår skulle jag låta pengarna stå på ett bankkonto med så hög ränta som möjligt och med insättningsgaranti.