7 maj 2009

Hexagon, vinnare igen

En av mina favoriter, Hexagon, har kommit med sin rapport, den var väl ungefär som väntat, minskad orderingång och minskad nettoomsättning. Det intressanta var istället att höra vad vd Ola Rollén hade att säga om framtiden.

Just nu verkar hotet om en nyemission vara undanröjt, bolaget uppfyller alla krav som långivarna ställer och räknar med att göra det resten av året också, man fokuserar nu på att förbättra kassaflöde och balansräkning.

Samtidigt påpekar man att 2009 blir utmaningens år. Men vd Ola Rollén är ändå optimistisk, Hexagons tillväxt väntas ta fart igen när stimulanspaketen världen runt ger effekt. Många paket riktar sig mot infrastruktur och just där används Hexagons mätinstrument i ett tidigt skede.

På börsen blev Hexagon en vinnare igår och ser ut att bli det även idag, ett par köprekommendationer hjälper säkert också till. Jag fortsätter tro på bolaget och behåller mina Hexagonaktier.

Igår besökte jag Avanza Dagen. Där kunde man lyssna till många intressanta inslag och en rad tunga namn gav sin syn på marknadsläget.

Mitt intryck blev att det nu är rätt tid att gå in på aktiemarknaden på lång sikt (flera år). Varning alltså för att den närmaste tiden kan bli skakig och man ska inte ha allför stora förväntningar på vinster i det korta perspektivet.

11 kommentarer:

Oskar sa...

Hejsan Finansmamman! Tack för en bra blogg. Har en fundering att ta in investmentbolaget Borevind i portföljen. Det är ett investmentbolag som investerar i förnyelsebar energi. Har du några kunskaper om bolaget, eller synpunkter?

Mvh / Oskar

Elisabet sa...

Hej,

Vi har en sak gemensamt - viss kärlek till Hexagon. Jag har "samlat" på mig en relativt stor post med Hexagonaktier som jag nu tänker ruva på. Jag har ett GAV på ca 43 och har nu en fin vinst. Hexagon har fått hjälpa till att justera en del mindre lyckade affärer under 2008 och i början av 2009. Nu är depån på +++++. Jag tänker fram och tillbaka om jag ska knoppa av några 1 000 aktier för att kunna köpa tillbaka om kursen sjunker, men risken är att man får köpa tillbaka på högre kurs. Ligger nog kvar - har tidigare sagt att målkursen är minst 150 kr. Ligger du långsiktigt i denna Hexagon eller vad har du för mål?

finansmamman sa...

Hej Oskar,
roligt att du gillar bloggen. Jag har inte Borevind i min portfölj och har heller inte följt bolaget, så därför kan jag inte uttala mig om det.

finansmamman sa...

Hej Elisabet,
vad roligt med en "samlare" till. Jag ligger långsiktigt i Hexagon och har inte satt upp någon riktkurs. Tror aktien får riktig fart när det vänder, jag väntar ut konjunkturen.

Erik sa...

Hej, jag är en småsparare men tänkte investera 100 000 kr på börsen nu snart. Vilka bolag skulle du rekommendera som ger bra avkastning om jag vill låta pengarna sitta i dessa aktier i ca 5 år?

finansmamman sa...

Hej Erik, jag återkommer.

catballou sa...

Efter en aktieträff med Hexagon i början på mars tankade jag fullt till 35.-. Har sedan tyvärr tradat lite tokigt så hela resan har jag inte. Men med dagens låga ränta så är skuldbördan för Leicaköpet inga större problem. Bör kunna gå till nära 100:-

finansmamman sa...

Erik:
Jag skulle sätta pengarna inom olika områden.
Något investmenbolag t.ex. Investor, Öresund.
Verkstad t.ex. Sandvik, Alfa Laval.
Hälsobranchen ex. Getinge.
Sen skulle jag också välja något råvarubolag.

Jim sa...

Hej
Jag sålde, som jag skrev, hälften av mina BULL för två veckor sen, och köpte BEAR. Ingen vidare affär visade det sig. Börsen dök på måndagen men jag valded att behålla BEAR, i tron att det skulle ner mer.

Nu har jag i vart fall sålt resten av mina BULL, någon måtta på uppgången måste det vara. Nu snackar så många om vändning och om att det kanske är dags sälja av att det inte kan finnas så mycket utrymme kvar.

Jag köper dock inga fler BEAR...man måste vara lite ödmjuk intför den egna okunskapen :) Väljer att till stor del ligga likvid istället och intala mig att tålamod ger avkastning.

Till Erik:
Förutom tidigare nämnda investmentbolag vill jag även slå ett slag för Latour och Kinnevik.

finansmamman sa...

Till Jim:
tålamod brukar ge bra avkastning.

Andreas sa...

Stort tack för en fin och informativ blogg, som förälder är det kul att läsa även dina familjära reflektioner. Det är också trevligt med en blogg som diskuterar företagens egentliga verksamhet och inte helt fokuserar på nyckeltal, TA och idiotförklaringar för alla som "var korkade och inte såg kraschen eller investerade i fel läge".

Själv har jag en lite portfölj för ung 100 000 som är mina små barns sparportfölj. Innehaven i fallande viktordning: HM, Sandvik, Kinnevik, SSAB, Skanska, Telenor, Investor och Hexagon. Alla innehav köpta under november, december 2008 utom Hexagon som köptes in nyligen en liten post.

Jag undrar om du som klok marknadskännare tycker att portföljen är för smal och om du har förslag på breddning. Sedan undrar jag om du anser att det var för tidigt att gå in i Hexagon som stigit kraftigt men som jag dock ser stor framtidspotential i med alla infrastruktursatsningar som görs i världen, inte minst i Kina där Hexagon har ca 20% av sin marknad.

Mvh,
Andreas