29 maj 2009

AcadeMedia, kommer tillväxten för friskolor att avta?

West Siberian har haft stämma och beslutat att namnbyte och omvänd split ska genomföras, sista dagen för handel innan sammanslagningen är 5 juni, första dagen för handel med den sammanslagna aktien beräknas till den 8 juni. Det här sker automatiskt och man behöver inte göra någonting själv.

Annars går det bra för West Siberian, bolaget lämnade en delårsrapport som var bättre än väntat och man ser ljust på framtiden. Jag köper inte fler aktier i bolaget just nu, jag känner mig fullinvesterad när det gäller oljebolag så för stunden är jag nöjd med mitt innehav. Men visst är det ett spännande bolag.

På sista tiden har skolföretaget AcadeMedia fått flera köprekommendationer. AcadeMedia är Sveriges största utbildningsbolag med ca 70 skolor inom både för-, grund-, och gymnasieskolan, bolaget driver också vuxen och företagsutbildning.

Bolaget borde vara relativt konjunkturokänsligt, skolor och utbildning behövs alltid, men spelreglerna kan också komma att ändras för friskolor.

Som mamma till två skolbarn hänger jag förstås med i skolvärlden. Friskolorna har ökat kraftigt de senaste åren och just nu skulle jag vilja påstå att det finns en viss överetablering.

Det jag noterat är att friskolorna nu har svårt att fylla sina platser både i grundskolan och på gymnasiet, konkurrensen är stenhård. Många elever vänder också tillbaka till de kommunala skolorna som nu har förstått att här gäller det att konkurrera.

Jag känner mig lite tveksam till AcadeMedia då jag tror tillväxttakten kommer att avta. Jag behåller ändå de aktier jag fick då Bure delade ut bolaget till sina aktieägare, men jag köper inte fler för tillfället utan följer utvecklingen av friskolor framöver.

Det är fredag igen och det är väldigt vad veckorna går fort, men så är det mycket som sker den här årstiden också. Idag ska jag ut och köpa studentpresent, samtidigt tänker jag passa på att rösta i EU-valet så har jag det avklarat, det är viktigt.

Det ska bli sol hela helgen, härligt!

Trevlig Helg!

5 kommentarer:

Direktörsdottern sa...

Gymnasieskolor som har svårt att fylla sina platser? FINNS sådana?! Var?!

Bull or Bear? sa...

Hej Finansmamman,
jag följer din blogg dagligen och jag måste säga att du har fått mina investeringar att blomstra. Tack för det. :-)

Har kört mycket på XACT Bull och Bear, vilket har fungerat bra.

När jag var ute och sökte information om dem tidigare så dök den här sidan upp: http://tinyurl.com/bearbull

Rätt roliga (och ja, självklart har jag en nu).

Mvh
J

finansmamman sa...

Direktörsdottern:
Du kanske får vara beredd på att flytta.

finansmamman sa...

J:
Det är ju jättekul att dina investeringar blomstrar.

Tittade in på sidan du tipsade om, kul idé.

Pingvinen sa...

Hehe! Håller med dig, de var ganska roliga. Kunde inte hålla mig utan har redan beställt två stycken :-)

/Lena