26 oktober 2012

Avancerade skatteupplägg straffar sig i längden

Efter en titt på mitt innehav känner jag mig rätt nöjd med året hittills, de bolag som drar ner portföljen just nu är Ratos och Kungsleden.

Jag känner mig inte speciellt orolig över nedgången i Ratos, igår bevisade nya vd:n Susanna Campbell att bolaget fortfarande kan göra bra affärer även om konjunkturen är skakig. Ratos säljer den danska bredbandsoperatören Stofa med en vinst om cirka 850 miljoner kronor, den årliga avkastning har varit 55 procent, inte illa.

Kungsleden däremot var en riktig kalldusch, inte resultatet i sig utan nya siffror när det gäller kommande skattemål. Jag fick uppfattningen att alla kort låg på bordet i sista rapporten, men det fanns alltså plats för nya överraskningar. Eller är det nya krav som framförts? Det kanske inte är slut med detta.

Vi aktieägare tycks inte heller få någon utdelning i år, trist men förståeligt. Genom åren har Kungsleden varit en fantastisk utdelare och det är verkligen tråkigt att se hur det gått utför med bolaget på grund av skatteupplägg och hög belåning.

Ett problem som jag ser det, är att Kungsleden inte har någon stark ägare i ryggen som ifrågasätter bolagets agerande, kanske hade skatteupplägget bromsats. Jag behåller trots allt mina aktier i Kungsleden och väntar på att stormen bedarrar, men det kan ta tid.

Jag har sålt mina aktier i Avega som inte har varit någon lysande stjärna, förlusten tänker jag använda till kvittning.

Mina senaste köp, Catena och Intrum Justitia har jag lagt in på mitt investeringssparkonto, tanken är att använda kontot vid nya köp.

På tal om Catena har bolaget rapporterat, inget nytt i sig, det intressanta är när bolaget får detaljplanen godkänd av Solna stad. Allt löper enligt plan och Catena hoppas på ett antagande av detaljplanen innan årsskiftet. Under tiden öppnar Friends Arena i närområdet och  byggandet av det stora köpcentret Mall of Scandinavia startar, intresset för området lär öka.

Trevlig Helg!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det var nog jag som köpte dina Avega! :-)
En motivering varför du sålde Avega mitt i lågkonjunkturen för IT?

mvh
tlwc

finansmamman sa...

Hej,
Jag sålde för att utnyttja förlusten till kvittning, det är möjligt att jag köper tillbaka aktierna.