9 oktober 2012

Besök på Aktiespararnas hållbarhetsdag

Igår besökte jag Aktiespararnas Stora Analysdag med fokus på hållbarhetsfrågorna, nyttigt tema som får mig att tänka efter. Flera bolag var på plats för att berätta hur de hanterar ämnet, hur förenar man finansiell framgång med miljöfrågor och socialt och etiskt ansvarstagande. Intressanta frågeställningar.

Hållbarhetsfrågor är något som blir allt viktigare, kunder kommer att trycka på och välja de företag som tar detta på allvar och väver in det i sin verksamhet.

"Allt hänger ihop" sa Bo Ekman, grundare av Tällberg Foundation, det finns inga nationella gränser för ekonomi- och miljöfrågor, problemen måste lösas på en global nivå. Tänkvärda ord.

Allt handlade inte bara om hållbarhet, på plats var även Handelsbankens aktieanalyschef som gav sin syn på marknaden.

Han menade att aktier nu började bli ett attraktivt tillgångsslag igen, som skäl angav hand bland annat att den starka kronan attraherar utländska och svenska köpare till börsen, pensionsbolagen som tidigare satt press på börsen, är nu inte samma negativa kraft och den höga direktavkastningen ger stöd, utdelningarna återinvesteras ofta.

På plats var även Aktiespararnas nya vd Carl Rosén, han gjorde dock inget större intryck, men jag hoppas ändå att Aktiespararna gjort rätt val.

Sammantaget var det en mycket intressant dag som väcker många nya tankar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan !
Undrar om du använder programet "Hitta kursvinnare"? Har tittat på det men de går ju inte att använda på en Mac. Följer ibland bloggen Vinnarbyrån med Tobbe Rosèn och hans tekniska analys. Har lite svårt och bedömma om man igentligen har någon användning av den informationen. Brukar du ta någon hänsyn till Teknisk analys när du bedömmer ett aktieval ? Vad tycker du om Avanza aktien ? Är den inte lite väl lågt värderad ?
Ha det så bra !
Hälsn. Håkan

finansmamman sa...

Hej, Nej ,jag använder inte "Hitta kursvinnare".
Jag baserar inte mina köp och sälj på teknisk analys, ser det som ett komplement.
Svårt att bedöma Avanza,det beror också på hur lång placeringshorisont du har.