5 oktober 2012

Investerar i det jag nyttjar

Jag fortsätter på ämnet placeringsstrategi.

En modell jag brukar använda mig utav är att placera i bolag jag själv nyttjar, är jag kund hos till exempel Telia kan jag köpa in mig i bolaget och på så sätt få lite återbäring, handlar jag hos Willys kan jag köpa aktier i Axfood, åker jag skidor finns Skistar som ger aktieägaren rabatt osv. Det blir dessutom roligare att handla och åka skidor när man är delägare i bolagen.

Alla är vi dessutom kunder i någon bank, varför inte investera i den. Handlar jag mycket kläder på H&M är det heller ingen dum aktie. Ja, det finns många exempel, det gäller förstås att syna bolagen som vanligt innan en investering görs.

Jag är även aktieägare i Tele2, men där blev jag faktiskt lite irriterad häromdagen. Jag var och tittade på en ny iPhone, men se den fanns inte att köpa utan att bli intvingad i ett abonnemang på två år, antingen med Telia eller Tele2.

På priset tillkom dessutom inträdesavgift, administrativ avgift och fakturaavgift varje månad, vill man sen låsa upp mobilen kostar det ytterligare 300 kronor.

Nej tack, det här känns som en mycket dålig affär, även om jag är aktieägare i Tele2. Jag föredrar att köpa min mobil kontant just för att slippa bli inlåst i krångliga abonnemang och jag vill fritt kunna välja operatör. Men jag förstår att mobiloperatörerna  tjänar pengar och jag behåller mina aktier i Tele2.

Ett klargörande angående gårdagens inlägg när det gäller chansaktier. Jag sätter en liten summa till att börja med, bedömer jag bolaget som fortsatt intressant deltar jag i eventuella nyemissioner för att försvara min andel. Deltar jag däremot inte blir utspädningen stor och knappast någon bra affär. 

Det är oktober igen, den rosa månaden. Glöm inte att stödja kampanjen mot bröstcancer, ett enkelt sätt är att köpa det rosa bandet, det har jag gjort. I år finns det även en hel del andra produkter att välja mellan, se här.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Att handla aktier i sådant som jag själv nyttjar och bolag jag tror på är en strategi jag också använder mig av. Det var även på den vägen som jag kom in på handel med råvaror.

Jag var förbannad varenda gång jag åkte och tankade min bil. Varenda gång hade bensinpriset höjts och det blev bara dyrare och dyrare att fylla tanken. Jag började då investera i oljecertifikat från SHB. Helt plötsligt blev det en positiv upplevelse att åka och tanka. Det blev dyrt som sjutton att tanka men jag visste att mina certifikat av typen bull hade stigit ännu mer.

Efter att oljan hade toppat ur så sålde jag certifikaten och jag blev glad för att tanka billigare och att jag snart ska kunna köpa fler bull-certifikat till billigt pris.

Detta gjorde mig till en mycket gladare och rikare bilägare!

Mvh Volvoägaren Björn

finansmamman sa...

Hej,
Du ger verkligen ett bra exempel på filosofin "investera i det jag nyttjar".