29 oktober 2012

Günther Mårder hörs igen

Två av mina kryddor har rapporterat, Ellen och Moberg Derma. Sistnämnda fortsätter att att visa fin tillväxt, det intressanta är Mobergs förvärv av sin amerikanska distributör Alterna. Distributören har lyckats med marknadsföringen i USA, då försäljningen av Nalox/Kerasal ökar kraftigt, dessutom ingår ett par nya produkter under taket.

Jag tror bolaget gör rätt som investerar i egen distribution, på så sätt kan Moberg själva kontrollera hela kedjan från produktutveckling till distribution i USA.

Nackdelen är att som aktieägare få aktierna utspädda med 16 procent eftersom nyemissionen inte riktar sig till alla aktieägare, lite trist. Men jag hoppas på fortsatta framgångar för Moberg Derma och har inga tankar på att lämna bolaget just nu, men bolaget kräver ett extra öga.

Ellen tuffar på även om det går oändligt sakta, men siffrorna pekar åt rätt håll, intäkterna ökar med 9 procent jämfört med samma period föregående år. Vid ett besök på mitt apotek blev jag lite konfunderad när jag upptäckte att Ellen inte fanns på hyllan längre.

Platsbrist svarade personalen, istället väljer man att exponera choklad och dietdrycker, kanske ger det mer i kassan nu när apoteken är konkurrensutsatta eller är det helt enkelt så att Ellens produkter inte säljer? Jag håller fast vid Ellen ett tag till.

I förra veckan sålde jag Avega. Jag har inget emot bolaget i sig, flera it-konsulter har det kämpigt just nu, men deras tid kommer säkert tillbaka. I det här fallet sålde jag för att utnyttja förlusten till kvittning.

Aktiespararnas forne vd Günther Mårder börjar som sparekonom hos Nordnet, han kommer säkert att synas och höras, det har redan trillat ner ett mail i inkorgen. Jag önskar lycka till!

I helgen åkte vinterdäcken på så nu får det gärna snöa. Men det innebär även problem då huvudgatan i stan inte tillåter dubbdäck, istället får man åka stora omvägar. Jag förstår faktiskt inte den miljöbesparingen.

5 kommentarer:

Kristina sa...

Hej! Du skrev i fredags att du handlar i ditt ISK. Betyder det att du föredrar det framför handel i depåkonto?
Jag tycker det är svårt att välja bland depå, ISK och kapitalförsäkring.
Hälsningar

Signs sa...

har ett litet innehav i Ellen men jag är lite tveksam till utvecklingen. Efter att ha pratat om nära förestående lönsamhet i många år i grundaffären (senaste 4-5 års bokslut) och misslyckats med att leva upp till det så pratar de nu om "Paradigmskifte - från enproduktsföretag till global aktör med bred produktportfölj"

Är det nu detta nya som ska ta dem till lönsamhet och inte den ursprungliga produkten som hade så stor potential tidigare? Och i mina ögon lite tidigt att prata om paradigmskifte och bred produktportfölj när man har så långt kvar innan man verkligen uppfyller det. Vore jag Ellen skulle jag leverera först, sen prata paradigmer...

Nej, det blir nog inga fler köp, men behåller det jag har. Visst finns potential och stor sådan och det är inget bra tecken att produkterna verkar gömmas undan lite i apoteken. Det är inte första gången jag hör det, så får gå ner och göra min egen undersökning i det närliggande köpcentret..


finansmamman sa...

Hej Kristina,
Jag har de flesta av mina aktier i en vanlig depå, jag ser fördelar med att kunna kvitta. Men jag har lagt in en del nya aktier på ett ISK-konto. Det går ju bra att handla från båda, det ena utesluter inte det andra. Eftersom jag har en del vinster på depåkontot vill jag inte låsa in förluster på ett ISK-konto, därför använder jag mig av både depå och ISK.

Till Signs,
Ja, förestående lönsamhet har vi hört länge nu. Lönsamheten måste ändå ligga i den ursprungliga produkten, det är ju den som är unik.
Jag gör som du, behåller det jag har, men ökar inte på innehavet i nuläget.

Anonym sa...

Hej, vad tror du om Ellen. Jag upptäckte aktien tack vare dig i våras. Jag hade tänkt vara tålmodig, men det är inte utan att man blir orolig när man läser Forum på Avanza. Enligt en person tar VD ut 500 tusen per kvartal som konsult och 48 000 kronor har satsats på utveckling. Är det skojeri?
Mvh
Yvonne

finansmamman sa...

Hej Yvonne,
Det som skrivs på Forum får man ta med en nypa salt.Är det riktigt är det naturligtvis inte bra.
Jag behåller mina aktier tills vidare och inväntar nästa rapport.Jag betraktar Ellen som en krydda, hög risk med andra ord och jag placerar aldrig stora pengar i kryddor.