19 oktober 2012

Lite om Spiltans investmentbolagsfond, Bure och Nokia

Gårdagens rapport från Nokia visade sig vara bättre än väntat, kursen åkte berg- och dalbana för att idag vara tillbaka på utgångskurs. Rapporten har ändå fått ett flertal analyshus att skruva upp riktkursen för bolaget, bland annat Carnegie, Nordea, SEB och ett antal utländska aktörer.

Men det handlar fortfarande om låga nivåer, runt 2-3 euro. Det ska bli mycket spännande att se hur de nya modellerna kommer att sälja, start i november. Nokia är en högriskaktie, men det behöver väl knappast sägas.

Spiltan Fonder lämnar också kvartalsrapport. Spiltans investmentbolagsfond har snart varit igång ett år och ser ut att ha fått en bra start. Sedan starten är fonden upp 17,7 procent, vilket innebär 4 procent bättre än jämförelseindex.

Det senaste kvartalet har fonden stigit 4,1 procent, bättre än index. Fonden är passivt förvaltad, har låg avgift och siktar på att slå Stockholmsbörsens index, vilket den gjort hittills.

Största innehaven är Investor, Industrivärden, Kinnevik och Lundbergs följt av mindre innehav i Hakon Invest, Ratos, MSAB, Latour,Creades och Svolder. Genom dessa investmentbolag är Spiltan delägare i cirka 75 börsnoterade företag, tala om riskspridning. Jag tycker fonden är ett bra alternativ för den som inte vill direktinvestera i investmentbolagen.

Jag blev något överraskad när jag läste att Bure ger sig in i gruvbranschen, tydligen har bolaget köpt en post i Nordic Mines under tredje kvartalet, närmare bestämt 1,9 procent av aktierna.

Jag känner mig mycket tveksam inför den investeringen, en hel del frågetecken runt ledning och prognoser, men som aktieägare i Bure hoppas jag förstås att det blir ett lyckat drag. Det ska bli intressant att höra hur bolaget resonerar runt gruvinvesteringen, tänker man göra fler investeringar i branschen? Jag väntar på rapporten.

Fredag igen och veckorna går i rasande fart, snart är det jul också. En tur på stan och jag blev påmind, julsakerna är redan framplockade i varuhusen.

4 kommentarer:

mojo sa...

hej
Ang ivestmentbolag . vet att du skrivit om Kinnevik och skiftet när Mia Brunell tog vid . Hur ser du nu på den aktien o dess framtid ,,,själv har jag en stark tro till kvinnlig initution . men köpa skor via nätet ? ... måste man inte prova ;) -med tanke på den nya lanseringen av Salandro och kallduschen från MTG`s rapport.
Vad tänker du kring Kinnevik och dess framtid nu ?

finansmamman sa...

Hej,jag ska återkomma till Kinnevik i veckan. Men lite kort tror jag bolaget satsar "rätt". Zalando innehåller mycket mer än skor, men jag håller med dig beträffande skor, måste vara svårt att köpa över nätet.

Anonym sa...

Hejsan !
Undrar lite varför du är så intresserad av Nokia aktien ?
Känns ju som att det är en rätt så död aktie. Liten förklaring varför du skriver rätt så mycket om den. Är det inte så att man hänger upp säg på en del aktier och har svårt att släppa dem.
Lite funderingar bara !
Ha det bra !

finansmamman sa...

Hej,
Det är stor omsättning i Nokiaaktien som svänger fram och tillbaka, det öppnar för kortsiktiga affärer.
Jag har köpt Nokia billigt och ser det som en turn-around aktie, spännande att se om bolaget lyckas. Det tillhör inte mitt kärninnehav.