8 oktober 2012

Ny fastighetsfond presenterades hos Skagen

Häromdagen var Skagen Fonder i stan och presenterade sin nya fastighetsfond Skagen m². Vi som var där fick också en  genomgång och uppdatering av övriga fonder, hur Skagens investeringsfilosofi ser ut och hur man ser på marknaden framöver. Som vanligt en mycket tydlig och bra information.

Det är ett brett sammansatt förvaltningsteam med gedigen erfarenhet som kommer att styra Skagen . Fonden ser ut som en pyramid, i basen som utgör cirka 50-60 procent finns företag med låg risk, goda balansräkningar och höga utdelningar, i nästa kategori finns värdeskapande bolag som bygger om och förädlar fastigheter, på toppen finns mer opportunistiska bolag.

Till att börja med kommer det att finnas cirka 50 bolag i fonden och avkastningsmålet ligger på 7-8 procent per år. Skagen menar att fastigheter är lokalt värderade, en begränsad resurs och fastighetsmarknaden utvecklas annorlunda än aktier och obligationer på lång sikt vilket ger en bra riskspridning.

Lyckas Skagen lika bra med denna fond som med sina andra kan Skagen m² vara ett intressant alternativ.

Normalt investerar jag inte i fonder, jag tycker det är intressantare att direktinvestera i bolagen, men har man inte tid och intresse är fonder naturligtvis bra. Ibland kan jag använda mig av en fond eller etf för att komma åt svårtillgängliga marknader som är näst intill omöjliga att direktinvestera i.

Just nu äger jag fonder endast genom ppm, bland annat då Skagen Global och Kontiki, placeringsfilosofin passar mig. Ett stort innehav i fonderna är Samsung som just leverart ett mycket bra resultat. Hoppas på fortsatt god utveckling av fonderna.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej finansmamman,

Du skriver "normalt investerar jag inte i fonder"......betyder det att du nu tänker investera i Skagen m2 ?

Mvh Erik

Signs sa...

Fastighetsfonden är intressant, tack för tips. Har rensat ut det mesta av mina tidigare fondinnehav. De enda jag har kvar är Skagens Fonder, Didner & Gerge och viss indexfonder med låga avgifter. Det tog ett antal års lärdomar att inse att den stora majoriteten av fonder över tid underpresterar samtidigt som kostnaderna är för höga och inte minst gäller detta storbankernas fonder. Trist att så många fortfarande "luras" att göda dessa fonder med pengar..

finansmamman sa...

Hej,
Till Erik,
För ögonblicket har jag inga planer på att investera i Skagens fastighetsfond.

Till Signs,
Didner & Gerge är också förvaltare som lyckats, bra och uthållig investeringsfilosofi.
Grattis till fin uppgång i Xvivo.