2 oktober 2012

Håll ögonen på Moberg Derma och Catena

Häromdagen köpte jag aktier i Moberg Derma, ett bolag jag sneglat på en längre tid. Kanske sneglade jag för länge då kursen hunnit gå upp en del. För den som inte vet så utvecklar bolaget produkter inom dermatologi, hudsjukdomar. Den första produkten är mot nagelsvamp, Nalox som snabbt har blivit marknadsledande.

På kapitalmarknadsdagen berättade vd att Nalox största konkurrent är "ingen behandling alls". De flesta gör alltså ingenting åt sin nagelsvamp, övriga medel som finns fungerar dåligt eller så vill man inte stoppa i sig tabletter som ger biverkningar.

Genom Meda lanseras nu produkten framgångsrikt i Europa. I USA finns Nalox eller Kerasal som det heter där i Walmartbutikerna. Nyligen fördubblade Walmart distributionen i USA och produkten finns nu i 3500 butiker, vilket täcker 70-80 procent av marknaden i USA. Försäljningen växer med cirka 30 procent per kvartal.

Drygt 10 procent av befolkningen drabbas av nagelsvamp, marknaden är alltså stor och konkurrensen begränsad. Moberg Derma visar fin tillväxtpotential och jag tror takten kommer att hålla i sig, det dröjer innan marknaden är mättad. Men som med alla bolag finns det risker, värderingen är hög och tål nog inte några bakslag.

Jag återkommer till en aktie jag skrev lite om förra året nämligen fastighetsbolaget Catena. Jag köpte in bolaget till portföljen just med tanke på det stora projekt bolaget har på gång i Stora Frösunda, ett attraktivt område. En ny stadsdel ska växa fram med bostäder, kontor och kommersiella fastigheter.

Nu börjar det närma sig fastställelse av detaljplanen och när det väl har skett räknar jag med en kraftig uppvärdering av bolaget. Läs här vad jag skrivit tidigare om Catena och här kan man följa utvecklingen av projektet. Priset på aktien är idag 57 kronor.

4 kommentarer:

Signs sa...

flygande start, från 57 till >60. Tycker dina synpunkter om Catena är intressanta. Moberg D också ett kvalitetsbolag, har tittat på det lite, men känner mig lite sent ute efter sista årets kursdubbling. Ett dåligt argument för att inte investera - jag vet - men får avvakta lite. Jag tittar just på effekterna av Vitrolifes uppdelning till två bolag och vill ha lite kassa om man ska investera större belopp om det särnoterade och riktigt intresanta Xvivo.

finansmamman sa...

Javisst tar det emot ibland att investera efter kursdubbling, men jag hoppas på fortsatt hög tillväxt,men det lär väl komma en och annan rekyl under resans gång. Viktigt att ha en kassa som du säger, man vet aldrig när fina investeringstillfällen dyker upp.
Vitrolife är intressant, jag har missat det tåget.

Nisse sa...

Det går ju förvisso att behandla nagelsvamp med ättika och annan syra om man bara har lite tålamod med sax osv! Annars gillar jag Moberg D och dess tillväxtfas

finansmamman sa...

Gamla huskurer brukar vara bra.