4 oktober 2012

Så här ser min placeringsstrategi ut

Jag har fått en del frågor om hur min placeringsstrategi ser ut. Den är ganska enkel, min basportfölj är långsiktig och består av en någorlunda jämn fördelning i de olika branscherna, dock med en övervikt åt verkstad. Jag har också valt att satsa på högutdelande aktier.

Genom åren har jag deltagit i emissioner, erhållit utdelning (som oftast återinvesterats), tilldelats bolag gratis genom avknoppning som senare har utvecklats fint, inte alla men de flesta. Då och då ökar jag innehavet i de aktier jag har eller lägger till ett nytt bolag, oftast stora stabila bolag. På så sätt växer portföljen.

Jag hoppar inte i och ur men omprövar ibland mina placeringar, världen är föränderlig och ibland går det fort, det går inte att luta sig tillbaka men jag behöver inte ha daglig kontroll. Med en långsiktig strategi missar jag heller inga tåg.

Det kan vara svårt att vara långsiktig, man måste vara utrustad med en god portion tålamod. För att få lite krydda i placeringarna använder jag cirka 10-20 procent av portföljen till kortare affärer, det dyker alltid upp nya möjligheter. Dessutom är aktier mitt intresse, jag letar ständigt efter intressanta placeringar.

En liten del använder jag också till chansaktier, oftast nya och små bolag, där behövs också tålamod. Jag sätter aldrig några större summor i dessa bolag, oftast växer ändå antalet aktier genom flertalet nyemissioner som är vanligt i småbolag.

Jag försöker alltid vara likvid för eventuella nyemissioner och köptillfällen som kan dyka upp.

Att vara långsiktig och kombinera med inslag av kortare affärer och några kryddor, det är en strategi som har fungerat utmärkt för mig.

6 kommentarer:

Min fotogen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

"Jag sätter aldrig några större summor i dessa bolag, oftast växer ändå antalet aktier genom flertalet nyemissioner som är vanligt i småbolag."

Vad menar du med detta? Att aktierna blir fler i bolaget gynnar inte dig som aktieägare. Aktierna späds ut.

Anonym sa...

Tipsa gärna lite mer om kryddor. Hade gärna sett hur din portfölj ser ut. Gillar din blogg, läser den via Placera.nu men gillar sättet du skriver och du verkar påläst!

Signs sa...

Intressant läsning, jag blir nyfiken på några saker:

Hur ser du på aktiefonder? Har du en del i fonder eller nästan uteslutande direktägande i aktier? Om du har fonder, har du i så fall några favoritförvaltare, typ Didner Gerge, Skagen etc?
Och en till relaterad fråga - investerar du i hedgefonder, typ brummer el liknande?

Har du några förebilder för din strategi? Fisher, Graham, Buffet, Stensrud, Aktiestinsen etc?

mvh

Anonym sa...

Hej!

Brukar komma in och läsa då och då.

Jag försöker också tänka långsiktigt men har inte på långa vägar din kunskap. Hittills har jag aktier i HM, Duni, Axfood, Alfa Laval och SSAB. Den sistnämnda går ju inte så bra just nu men jag behåller den ändå, den är ju väldigt cyklisk. Den enda fond jag har är Avanza Zero.

Blir nyfiken; hur gammal var du när du började handla med aktier? Jag fyller snart 40 och har hållit på ett par år, i bland undrar jag om jag startat för sent om du förstår hur jag menar.

Tack för en bra blogg!

Kicki

finansmamman sa...

Hej
Till Anonym, deltar jag i nyemissionen försvarar jag min andel,om inte späds aktierna ut.

Till Anonym,
Jag ska återkomma till kryddor. Roligt att du gillar bloggen.

Till Signs,
Jag återkommer till dina frågor i ett inlägg nästa vecka.

Till Kicki,
Jag började i 20-årsåldern.Du har absolut inte startat för sent med aktier, det finns ingen åldersgräns. Jag tycker du har ett bra innehav i din portfölj.