28 januari 2014

Köper aktier i bolag jag nyttjar

En klassiker är att köpa aktier i bolag som man själv och familjen nyttjar, något jag brukar praktisera till viss del, men inget jag följer slaviskt.

Utöver värdestegring och utdelning känns det emotionellt bra att investera i produkter jag använder, dessutom ökar intresset och kunskaperna runt bolaget.

Det kan ju till exempel vara den eller de banker jag använder mig utav, det finns bilservicebolag som Mekonomen och Bilia, Skistar för skidfamiljen som dessutom ger rabatt till aktieägare och det behövs, skidåkning i Sverige är ingen billig sport.

Tidigare använde delar av familjen Tele2 som gett en fin avkastning genom åren, aktierna är numera sålda och just nu använder vi oss av Telia där vi även äger aktier.

Vi är också kunder hos Viaplay och äger fortfarande en liten del aktier i Kinnevik. Det finns flera textil-och modebolag på börsen, här kanske det går att hitta favoritbutiken och göra en investering. Klädbolag är dock något jag är försiktig med, det kan svänga snabbt i de små nischade bolagen, H&M känns tryggare.

Med åren har det blivit en del "gratisaktier" i portföljen. När det gäller kryddor brukar jag ta hem vinsten, när det nu blir någon, det är ju inte alltid jag träffar rätt.

Jag räknar av reavinstskatt och ingångsvärde för att sen köpa tillbaka en del av aktierna, på så sätt kan man säga att jag fått aktierna gratis.

De får sen ligga kvar i den långa portföljen i väntan på en förhoppningsvis ny uppgång. Det känns bra att ha säkrat en vinst, men samtidigt vara kvar i bolaget till minskad risk.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Och ICA? Handlar Du på ICA?/Gunilla

finansmamman sa...

Ja, ICA är ett bra exempel och Axfood.

Anonym sa...

Hemberg avanza skriver idag om hans syn på investeringsklockan. Hans syn är att klockan är 06. Hur ser du på klockan?

Anonym sa...

Hej Finansmamman

Jag förstå inte det du skriver om "gratisaktier"? Du säljer allt och köper tillbaka en del efter att räknat bort vinstskatt & ingångsvärde. Vore det inte bättre att inte sälja allt och behålla de aktier du skulle ändå köpa tillbaka? Som jag ser det betalar du dubbla courtage och dessutom vinstskatt på aktierna du ändå köper tillbaka. Vad är fördelen med det?

M.v.h
/Wasse

finansmamman sa...

Hej, jag förstår dina tankar, jag praktiserar oftast ovanstående, men när det gäller kryddor som kan svänga kraftigt, har jag flera gånger haft nytta av ett högre ingångsvärde.

finansmamman sa...

Till Anonym, jag bedömer att klockan är runt 12.